Ρόμπεϊ: Πρόληψη, προστασία και αλληλεγγύη για το μεταναστευτικό

Δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013 16:30
UPD:16:34
REUTERS/LAURENT DUBRULE

Ο κ. Ρόμπεϊ εξέφρασε τη θλίψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το τραγικό περιστατικό στη Λαμπεντούζα, προσθέτοντας ότι όλοι οι ηγέτες συμφωνούν στο ότι πρέπει να αναληφθεί δράση για την αποφυγή τέτοιων τραγωδιών στο μέλλον.

A- A A+

Πρόληψη, προστασία και αλληλεγγύη είναι οι τρεις αρχές που θα χαρακτηρίσουν τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις μεταναστευτικές ροές, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ.

Ο κ. Ρόμπεϊ εξέφρασε τη θλίψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το τραγικό περιστατικό στη Λαμπεντούζα, προσθέτοντας ότι όλοι οι ηγέτες συμφωνούν στο ότι πρέπει να αναληφθεί δράση για την αποφυγή τέτοιων τραγωδιών στο μέλλον.

«Ωστόσο γνωρίζουμε ότι οι μεταναστευτικές ροές αποτελούν σύνθετα φαινόμενα» δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα αίτια της παράνομης μετανάστευσης πρέπει να αντιμετωπιστούν σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και μετάβασης. «Αυτό περιλαμβάνει αναπτυξιακή υποστήριξη από την Ε.Ε. και ευρύτερο πολιτικό διάλογο με τρίτες χώρες» επεσήμανε.

Στο πλαίσιο των προληπτικών ενεργειών, δήλωσε ο κ. Ρόμπεϊ, θα υπάρξει συνεργασία με τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, ειδικά με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, συμπληρώνοντας ότι είναι ανάγκη να υιοθετηθεί  το σύστημα επιτήρησης συνόρων Eurosur από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. , με σκοπό τον εντοπισμό σκαφών και την προστασία ζωών.

«Μόλις χθες βράδυ, μόνο στην Ιταλία, υπήρξαν τουλάχιστον έξι επιχειρήσεις διάσωσης, με αποτέλεσμα τη διάσωση άνω των 700 ανθρωπίνων ζωών» δήλωσε,  ζητώντας παράλληλα την ενίσχυση της παρουσίας και της δραστηριότητας της Frontex στη Μεσόγειο.     

«Πέρα από αυτά, συμφωνούμε όλοι στο ότι πρέπει επειγόντως να εξεταστεί το τι παραπάνω μπορεί να γίνει. Και για αυτό ζητούμε από τη νεοσυσταθείσα Ομάδα Δράσης για τη Μεσόγειο να παρουσιάσει γρήγορα ολοκληρωμένες επιχειρησιακές προτάσεις για την αποτελεσματικότερη χρήση των ευρωπαϊκών πολιτικών και μέσων», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Ρόμπεϊ επεσήμανε ότι τον Δεκέμβριο θα υπάρχουν συμπεράσματα επιχειρησιακού χαρακτήρα όσον αφορά στα ζητήματα του ασύλου και της μετανάστευσης, προσθέτοντας ότι τον επόμενο Ιούνιο θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για τις πολιτικές πάνω σε αυτά τα θέματα. «Όλοι οι ηγέτες συμφωνούν στο διαμοιρασμό της ευθύνης με τα κράτη – μέλη που επηρεάζονται περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές» δήλωσε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Ρόμπεϊ αναφέρθηκε στη διάσκεψη του Βίλνιους, με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι ελπίζει σε «ιστορικά βήματα», ειδικά με την Ουκρανία.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η ανάπτυξη και η αντιμετώπιση της ανεργίας στο επίκεντρο των συζητήσεων

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε επίσης και στις ευρωπαϊκές οικονομικές πολιτικές, λέγοντας ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της αντοχής των ευρωπαϊκών οικονομιών, με έμφαση στην ψηφιακή αγορά και την τραπεζική ένωση.

Ο κ. Ρόμπεϊ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων μέσω της Πρωτοβουλίας Απασχόλησης Νέων, η οποία πρέπει να είναι πλήρως επιχειρησιακή τον Ιανουάριο. Επίσης, τόνισε ότι δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Αποφασίσαμε να αυξήσουμε σημαντικά τη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. που τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση σε δανεισμό για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων και των επενδύσεών τους,  από τα 12 δισ. όπου βρίσκεται τώρα», δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι κάθε ευρώ που επενδύεται έτσι πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα πέντε ή έξι ευρώ σε νέα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

EURONEWSGREEK
EURONEWSGREEK

Ο κ. Ρόμπεϊ ανέφερε επίσης ότι ζητείται η απλοποίηση των διαδικασιών και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, καθώς και η μείωση της γραφειοκρατίας, με σκοπό την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι εξακολουθεί να δίνεται έμφαση στις ευκαιρίες ανάπτυξης για επιχειρήσεις στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. «Χρειαζόμαστε περισσότερο εμπόριο» δήλωσε, καλωσορίζοντας την πρόσφατη συμφωνία με τον Καναδά και υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται μία καλύτερη αγορά για την ψηφιακή οικονομία και τον τομέα των υπηρεσιών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή