Διάβημα της Ιαπωνίας για άσκηση της Ν. Κορέας σε διαμφισβητούμενα νησιά

Ένταση μεταξύ Τόκιο και Σεούλ
Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013 13:47
UPD:13:52
REUTERS/South Korean Navy/News1

Στιγμιότυπο από την αμυντική άσκηση του νοτιοκορεάτικου στρατού και της ακτοφυλακής στα νησιά Ντόκντο, όπως είναι γνωστά στη Ν. Κορέα, ή Τακεσίμα όπως είναι γνωστά στην Ιαπωνία.

A- A A+

Έντονο διάβημα πραγματοποίησε την Παρασκευή η Ιαπωνία προς τη Νότια Κορέα, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την αμυντική άσκηση την οποία διεξήγαγαν ο νοτιοκορεατικός στρατός και η ακτοφυλακή σε διαμφισβητούμενες νήσους, στο τελευταίο περιστατικό έντασης μεταξύ των δύο γειτόνων.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί σοβαρά από τον Αύγουστο του 2012 όταν ο τότε νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μιουνγκ Μπακ επισκέφθηκε τα νησιά, γνωστά ως Τακεσίμα στην Ιαπωνία και Ντόκντο στην Κορέα.

Οι Κορεάτες διατηρούν επίσης – ιστορικά -  οργή για την ιαπωνική κατοχή της Κορέας μεταξύ 1910 και 1945.

Η Ιαπωνία κάλεσε υψηλόβαθμο διπλωμάτη της πρεσβείας της Νότιας Κορέας στο Τόκιο, ενώ η ιαπωνική πρεσβεία στη Σεούλ προχώρησε επίσης σε διάβημα στη νοτιοκορεατική κυβέρνηση, ανέφερε ο αρχιγραμματέας του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου, Γιοσιχίντε Σούγκα.

EURONEWSGREEK

«Σε σχέση με τη θέση της χώρας μας για την κυριαρχία στα νησιά, η άσκηση είναι απαράδεκτη και ιδιαίτερα λυπηρή», τόνισε ο κ. Σούγκα σε συνέντευξη Τύπου.

Στην άσκηση της Παρασκευής, συμμετείχαν πολυάριθμα σκάφη του νοτιοκορεατικού ναυτικού και της ακτοφυλακής, καθώς και αεροπορία.

«Τα Ντόκντο είναι ιστορικά, αλλά και ουσιαστικά, έδαφός μας και ο δημόσιος χαρακτήρας της άσκησης καταδεικνύει ακριβώς την ετοιμότητά μας να υπερασπιστούμε το συγκεκριμένο έδαφος», τόνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Το Τόκιο εμπλέκεται και σε άλλη μία μακροχρόνια εδαφική διαμάχη για σειρά νήσων στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, αυτή τη φορά με το Πεκίνο.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή