Κομισιόν: Ώρα για ενιαία φωνή της Ε.Ε. έναντι των ΗΠΑ για τις παρακολουθήσεις

Δηλώσεις της επιτρόπου Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013 15:07
UPD:15:10
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Το σχέδιο νόμου για την προστασία των δεδομένων έχει μπλοκαριστεί λόγω των διαφορών απόψεων μεταξύ των κρατών - μελών.

A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε την Πέμπτη - μετά τις νέες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Ευρώπη - ότι έχει έλθει η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να μιλήσει με μια φωνή, «ισχυρή και ενιαία», στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για το θέμα.

«Η προστασία των δεδομένων πρέπει να εφαρμόζεται στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των πολιτών, όπως και στο κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ», ανέφερε χαρακτηριστικά η ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων Βίβιαν Ρέντινγκ, σύμφωνα με την εκπρόσωπό της.

«Τώρα πρέπει να δράσουμε και όχι απλώς να κάνουμε δηλώσεις στην σύνοδο κορυφής», τόνισε, αναφερόμενη σε σχέδιο νόμου για την προστασία των δεδομένων το οποίο έχει μπλοκαριστεί λόγω των διαφορών απόψεων μεταξύ των κρατών - μελών.

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου «θα επιτρέψει στην ΕΕ να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ» και «να αποκτήσει μια φωνή ισχυρή και ενιαία», πρόσθεσε η κ. Ρέντινγκ.

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν την ευκαιρία να δείξουν ότι η μεταρρύθμιση που αφορά την προστασία των δεδομένων μπορεί να υιοθετηθεί έως την άνοιξη του 2014. Θα πρόκειται για μια διακήρυξη ανεξαρτησίας εκ μέρους της Ευρώπης διότι θα της επιτρέψει να αντιμετωπίσει με αξιόπιστο τρόπο τις Ηνωμένες Πολιτείες και να διαπραγματευθεί ισότιμα», ανέφερε ακόμη.

«Μόνο αν είμαστε ενωμένοι είμαστε αξιόπιστοι», επέμεινε η κ. Ρέντινγκ.

EURONEWSGREEK

Η επίτροπος υπέβαλε πρόταση νόμου σε ευρωπαϊκό επίπεδο η οποία προβλέπει κυρίως ότι οι μεγάλοι όμιλοι του διαδικτύου θα πρέπει να ζητούν εκ των προτέρων τη συγκατάθεση των χρηστών για να χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους δεδομένα και ότι θα αντιμετωπίζουν ποινές σε περίπτωση που παραβιάζουν τον συγκεκριμένο κανόνα.

Το συγκεκριμένο σχέδιο έχει «κολλήσει» εδώ και μήνες καθώς ορισμένα κράτη, ιδίως η Μεγάλη Βρετανία, θεωρούν ότι προβλέπει υπερβολικές ποινές σε βάρος των επιχειρήσεων, ενώ άλλοι, όπως η Γαλλία, εκτιμούν αντιθέτως ότι δεν παρέχει επαρκείς εγγυήσεις στους πολίτες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή