Νέα εποχή για το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Λαμπερά εγκαίνια για το νεοκλασικό μνημείο
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013 00:43
UPD:06/11/2013 14:21
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
A- A A+

«Η επαναλειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου είναι λαμπρό παράδειγμα, συνέπειας και συνέχειας! Σε μια χώρα που έχει ανάγκη από συνέχεια και από συνέπεια...» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων το βράδυ της Τρίτης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

«Το Δημοτικό θέατρο Πειραιά είναι σύμβολο μιας πόλης που ξαναγεννιέται. Επιτρέψτε μου να πω μιας χώρας που ξαναγεννιέται, ενός λαού που στέκεται ξανά στα πόδια του, που δεν το βάζει κάτω, που μετατρέπει τα ερείπια σε μνημεία ομορφιάς, που μετατρέπει τα χαλάσματα σε νέα έμπνευση δημιουργίας. Ενός, δηλαδή, λαού που πιστεύει στον εαυτό του! Και τέτοιος λαός, για μιαν ακόμα φορά αποδεικνύουμε ότι είμαστε εμείς, οι Έλληνες» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Β. Μιχαλολιάκος: «Ο Πειραιάς βγαίνει από το πολιτιστικό τέλμα»

Ο δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος, είπε ότι ο Πειραιάς και η Ελλάδα ολόκληρη επαναποκτούν ένα ναό Τέχνης και Πολιτισμού και συμπλήρωσε: «Ο Πειραιάς βγαίνει από το πολιτιστικό τέλμα δεκαετιών και ξαναγίνεται εκτός από δύναμη και κέντρο ναυτοσύνης, πρωτοπόρος στον πολιτισμό και οδηγός στην ανάπτυξη. Ο Πολιτισμός είναι το κλειδί για να απελευθερωθούν οι αστείρευτες δυνατότητες του λαού μας, για να επαναποκτήσουμε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή μας, για να ξαναβάλουμε στο κέντρο του αξιακού μας κώδικα τον πολιτισμό. Γιατί ο Πολιτισμός ενώνει και μας βελτιώνει».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

O δήμαρχος Πειραιά προσφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό Α τα συλλεκτικά γραμματόσημα που εξέδωσαν τα ΕΛΤΑ.

Ο κ. Μιχαλολιάκος προσέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό πλακέτα με το συλλεκτικό γραμματόσημο που έχουν εκδώσει τα ΕΛΤΑ με αφορμή την επαναλειτουργία του Θεάτρου. Απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά, ο δήμαρχος Πειραιά είπε: «ελπίζω μια φορά το μήνα να είστε στο θέατρο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ξαναζωντάνεψε έπειτα από 14 χρόνια

FOSPHOTOS/ALEXANDROS KATSIS
Μια νέα εποχή ξεκίνησε για το Δημοτικό θέατρο του Πειραιά. Ένα σημαντικό νεοκλασικό μνημείο με ιστορία 118 χρόνων, που παρέμεινε κλειστό τα τελευταία 14 χρόνια, ξαναζωντάνεψε από χθες. Το φωταγωγημένο θέατρο, υποδέχτηκε τους καλεσμένους του, με μια πρωτότυπη προβολή που πραγματοποιήθηκε επάνω στην πρόσοψη του θεάτρου. Ένα μικρής διάρκειας video art ξετύλιξε το νήμα της ιστορίας του, ξεκινώντας από τη δημιουργία του και φθάνοντας ως το σήμερα, με τη Φιλαρμονική του δήμου να παίζει μουσική στην πλατεία έξω από το ιστορικό κτήριο.

Έπειτα από τον αγιασμό και τους λόγους από τον δήμαρχο και τον πρωθυπουργό, το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει ένα κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ για το πώς φτιάχτηκε το Δημοτικό Θέατρο και την πορεία του στο χρόνο. Ακολούθησε η παράσταση του Φωκά Ευαγγελινού με τίτλο «Δρόμοι του Πειραιά», η οποία θα παρουσιάζεται έως και την Κυριακή 27 Οκτωβρίου.

Τη συγκινητική παράσταση - σε σύλληψη και σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού - υποστήριξαν με τις ερμηνείες τους γνωστοί καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Μπέζος, ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Ελένη Κοκκίδου, ο Θανάσης Αλευράς και η Κερασία Σαμαρά.
Ο κάθε καλλιτέχνης ερμήνευσε ένα τραγούδι για τον Πειραιά, διασχίζοντας μουσικά έναν αιώνα, περνώντας από ένα απόσπασμα οπερέτας σε λαϊκά ακούσματα, κι από «Τα παιδιά του Πειραιά» του Μάνου Χατζιδάκι στα «Λιμάνια» της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Πηγή έμπνευσης για την παράσταση στην οποία συμμετείχαν και μουσικοί του Πολεμικού Ναυτικού, της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Πειραιά, της Παιδικής και Νεανικής Χορωδίας του Ωδείου Τερψιθέας Πειραιά, στάθηκε το ίδιο το θέατρο, οι μνήμες  - καλλιτεχνικές και ιστορικές - και βεβαίως η σημασία του για το λιμάνι του Πειραιά.

Πλήθος κόσμου

EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, της δημοτικής αρχής, του επιχειρηματικού και του πολιτιστικού κόσμου. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα και ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Γιώργος Κουρουπός, ο Γιάννης Σμαραγδής.

Η σημερινή, δεύτερη ημέρα των εγκαινίων, είναι αφιερωμένη στα «Λιμάνια της Μεσογείου». Τη σκυτάλη παίρνει η σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλου, η οποία θα ερμηνεύσει αγαπημένες άριες του λυρικού ρεπερτορίου, με τη συνοδεία της Μαρίας Νεοφυτίδου στο πιάνο και του τενόρου Γιάννη Χριστόπουλου. Επίσης, η ομάδα Carousel θα προσφέρει στο κοινό ένα «ταξίδι από την Ελλάδα έως την Ιβηρική Χερσόνησο», με ταραντέλες και λαϊκά τραγούδια της Ιταλίας, ερμηνεύοντας άσματα για τον έρωτα, την ξενιτιά, τη λύπη, τη χαρά και την ομορφιά των μεσογειακών τόπων.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς