Ιψενικό τρίγωνο Κιμούλη - Φασουλή - «Μπόρκμαν»

Στο θέατρο Δημήτρης Χορν
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013 10:45
George Kavallierakis
A- A A+

Αντικατοπτρίζοντας την απαξίωση της ηθικής, την ανυπαρξία των συναισθημάτων και το ανελέητο κυνήγι του χρήματος και της δύναμης, ένα κλασσικό, αλλά επίκαιρο έργο, έρχεται να ενώσει δύο σπουδαίες προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου.

Σηματοδοτώντας μία καινούρια συνεργασία, ο Γιώργος Κιμούλης αφήνεται στο σκηνοθετικό άγγιγμα του Σταμάτη Φασουλή, για το ανέβασμα του έργου του Ερρίκου Ίψεν, «Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν», το οποίο παρουσιάζεται στο θέατρο Δημήτρης Χορν, από την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου.
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα του διεθνούς δραματολογίου, που γράφτηκε το 1896, στα τελευταία χρόνια της ζωής του νορβηγού συγγραφέα, και αποτελεί - μαζί με τους «Βρικόλακες» - το πιο άρτιο δραματουργικό του έργο. Στην Ελλάδα, ανέβηκε για πρώτη φορά το 1933 από το Εθνικό Θέατρο, με τον Αιμίλιο Βεάκη και την Κατίνα Παξινού.

Εξαιρετικά επίκαιρο, καυστικό και οξυδερκές

GEORGE KAVALLIERAKIS
Σήμερα, στις παρούσες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, ίσως περισσότερο από ποτέ, το έργο παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο, καυστικό και οξυδερκές. Ο Ίψεν έχει μελετήσει σε βάθος τη φύση του ανθρώπου, που τα βασικά χαρακτηριστικά της, οι βαθύτερες ανησυχίες της και τα πάθη της παραμένουν τα ίδια στο πέρασμα του χρόνου. Η ανάγκη, η αγωνία του ανθρώπου για εξουσία σε όλα τα επίπεδα, η ψευδαίσθηση της απεριόριστης δύναμης και του ελέγχου της ζωής των άλλων παρουσιάζονται με τρόπο οξύτατο και, ταυτόχρονα,  βαθιά ανθρώπινο.

Στον βωμό της εξουσίας και του πλούτου

GEORGE KAVALLIERAKIS
Παθιασμένος με το χρήμα και την εξουσία, ο τραπεζίτης Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν είναι ο κεντρικός ήρωας, ο οποίος, μετά τη φυλάκισή του για κατάχρηση, γυρίζει στο σπίτι του, με σκοπό να μείνει κλεισμένος εκεί, μέχρι να πεθάνει. Το παρελθόν ξυπνά μέσα από το παιδί του, τη γυναίκα του και τη δίδυμη αδερφή της και όλα λύνονται σε μία νύχτα, αφού έρχονται αντιμέτωπα με τη ζωογόνο δύναμη της νέας γενιάς, που θέλει να τραβήξει τον δικό της δρόμο.

Βέβαια, ο Ίψεν δε δίνει με το έργο αυτό λύση στο μεγάλο πρόβλημα της ζωής. Αντίθετα, δημιουργεί ένα τεράστιο ερωτηματικό, που ωθεί τον θεατή να σκεφτεί, να προβληματιστεί και να αναζητήσει την ουσία των πραγμάτων.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση - σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής, σκηνικά: Εύα Μανιδάκη, κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, σχεδιασμός φωτισμών: Λευτέρης Παυλόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Λύρας, παραγωγή: Ελληνική Θεαμάτων. Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Πέμη Ζούνη, Σμαράγδα Σμυρναίου, Γιώργος Ζιόβας, Αμαλία Νίνου, Νάνα Παπαδάκη, Γιάννης Καπελέρης,  Ελευθερία Μπενοβία.

Πληροφορίες
Θέατρο «Δημήτρης Χορν»: Αμερικής 10 - Αθήνα, τηλ.: 210 3612500. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 20.00, Πέμπτη: 21.00, Παρασκευή: 21.00 (λαϊκή), Σάββατο: 18.00 (λαϊκή) και 21.00, Κυριακή: 18.00. Τιμές εισιτηρίων: πλατεία: 20 ευρώ, εξώστης: 18 ευρώ, λαϊκή: 17 ευρώ, φοιτητικό: 15 ευρώ, ανέργων: 10 ευρώ. Αγορά εισιτηρίων: ταμεία θεάτρου, ταμεία Παλλάς CityLink (Βουκουρεστίου - 5, τηλ.: 210 3213100), τηλεφωνικά: 210 8938100, ηλεκτρονικά: ellthea.gr και tickethour.com.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς