Η υποστήριξη της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης είναι κομβική για τον αποκλεισμό των εξτρεμιστών από την εξουσία στην σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο Συρία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ουίλιαμ Χέιγκ.
Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας μιλούσε σε ομολόγους του δυτικών και αραβικών χωρών οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για συνομιλίες με αξιωματούχους της αντιπολίτευσης της Συρίας.
Η συνάντηση διεξάγεται στο Λονδίνο και αποτελεί προπαρασκευαστική διαδικασία για τη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη στη Γενεύη, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί εντός του Νοεμβρίου.
Ωστόσο, βασική συνιστώσα της συριακής αντιπολίτευσης απειλεί να μποϊκοτάρει τη διάσκεψη.
Πρόκειται για το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο εμφανίζεται απρόθυμο να συζητήσει με εκπροσώπους της κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Δύσης, αλλά και της Μέσης Ανατολής, αναμένεται να σημειώσουν ότι η ενότητα της αντιπολίτευσης στη Συρία είναι ζωτικής σημασίας για να υπάρξουν ελπίδες για την ειρήνευση στη χώρα.
Στο Λονδίνο, οι επικεφαλής των διπλωματιών 11 χωρών – των λεγόμενων «Φίλων της Συρίας» - προσπαθούν να πείσουν τους ιθύνοντες της συριακής αντιπολίτευσης να εκφράσουν μια ενιαία θέση για τη «Γενεύη 2».
Ο κ. Χέιγκ παραδέχθηκε την Τρίτη ότι στο συριακό εμφύλιο από την πλευρά της αντιπολίτευσης οι ισλαμιστές αντάρτες με δεσμούς με την Αλ Κάιντα παίζουν έναν όλο και μεγαλύτερο ρόλο, την ίδια στιγμή που δεν έχουν καμία διάθεση για ειρήνευση και έχουν εμπλακεί σε αιματηρές μάχες με μετριοπαθείς αντάρτες.
«Ο λόγος για τον οποίο πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι συνεργαζόμαστε και ενισχύουμε την μετριοπαθή αντιπολίτευση η οποία δεσμεύεται για μια πλουραλιστική μελλοντική Συρία χωρίς σεχταριστικούς αποκλεισμούς, είναι ότι, εάν αυτή η τελευταία δεν έχει ρόλο, τότε ο συριακός λαός θα βρεθεί με μόνες επιλογές τον Άσαντ και τους εξτρεμιστές», τόνισε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.
«Όσο παρατείνεται η συγκεκριμένη διαμάχη, λαμβάνει όλο και περισσότερο θρησκευτικό – σεχταριστικό χαρακτήρα. Γι’ αυτό προχωρούμε στη νέα προσπάθεια για τη Γενεύη 2», κατέληξε ο κ. Χέιγκ.
Στις συνομιλίες της Τρίτης, Μεγάλη Βρετανία, Αίγυπτος, Γαλλία, Γερμανία, Ιορδανία, Ιταλία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ΗΠΑ αναμένεται να επαναλάβουν την άποψή τους ότι στόχος της Γενεύης 2 θα είναι μια νέα μεταβατική εξουσία στη Συρία, με αποχώρηση του καθεστώτος Άσαντ.
«Κλειδί» το Ιράν
Το Ιράν μέχρι στιγμής δεν έχει ρόλο σε ό,τι αφορά τη Γενεύη 2, ωστόσο ο κ. Χέιγκ προσπαθεί να αξιοποιήσει τις θετικές διπλωματικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Ιράν ώστε να πειστεί η Τεχεράνη να παίξει έναν «πιο εποικοδομητητικό ρόλο» - με προϋπόθεση το Ιράν να στηρίξει μια «μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία, με σύνθεση και από τα δύο στρατόπεδα, με κοινή συναίνεση».
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, σημείωσε ότι η συριακή αντιπολίτευση δεν θα συμφωνούνε ποτέ ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ να παρέμενε στο αξίωμά του.
«Έχει βομβαρδίσει και δηλητηριάσει με αέρια πολίτες της χώρας του. Πώς θα μπορούσε αυτός ο άνθρωπος να έχει νομιμοποίηση να κυβερνήσει στο μέλλον;», τόνισε ο κ. Κέρι, σχολιάζοντας τα περί συμμετοχής του Μπασάρ Αλ Άσαντ ως υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές του 2014 στη Συρία.
Ο κ. Άσαντ είχε σημειώσει, μιλώντας στο λιβανικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen την Δευτέρα, ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.
Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνησή του θα λάβει μέρος στις συνομιλίες στη Γενεύη χωρίς να θέσει όρους και προαπαιτούμενα, αλλά έκανε λόγο για μικρές πιθανότητες επιτυχίας.
Ο σύρος πρόεδρος σημείωσε ακόμη ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία της διάσκεψης.
Η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ έχουν κομβικό ρόλο στη χρηματοδότηση των ανταρτών της αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων και τζιχαντιστικών ομάδων.
Η απόφαση του Εθνικού Συνασπισμού της Συριακής Αντιπολίτευσης για τη συμμετοχή του ή μη στη διεθνή διάσκεψη θα ληφθεί, τελικώς, στις αρχές Νοεμβρίου.