Συρία: Δεν έχει ορισθεί ημερομηνία για τις ειρηνευτικές συνομιλίες «Γενεύη 2»

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013 00:44
UPD:00:53
REUTERS/SANA

Ο Ασάντ δήλωσε πως δεν έχει προς ώρας καθορισθεί μία συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διεθνή συνδιάσκεψη «Γενεύη 2» με στόχο την ειρήνευση στη χώρα (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση δήλωσε ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασάντ σε συνέντευξή του στο λιβανικό δίκτυο Αλ Μαγιαντίν και εξέφρασε την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2014.

Ακόμη ο Ασάντ δήλωσε πως δεν έχει προς ώρας καθορισθεί μία συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διεθνή συνδιάσκεψη «Γενεύη 2» με στόχο την ειρήνευση στη χώρα.

«Καμμία ημερομηνία δεν έχει καθορισθεί, και οι συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει ακόμη εάν θέλουμε να καρποφορήσει η συνδιάσκεψη Γενεύη 2'(που προωθείται από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ)", δήλωσε ο Άσαντ και τόνισε ότι «πολλά ζητήματα γύρω από αυτήν την συνδιάσκεψη βρίσκονται ακόμη επί τάπητος»,

Επίσης ο Άσαντ δήλωσε έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος και στις εκλογές του 2014 λέγοντας: «Η απάντησή μου θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες. Ο πρώτος αφορά την προσωπική μου επιθυμία και ο δεύτερος είναι η λαϊκή βούληση».

«Για το πρώτο σημείο, που αυτό με αφορά προσωπικά, δεν βλέπω γιατί να μην θέσω υποψηφιότητα για τις επόμενες εκλογές», τόνισε.

REUTERSVIDEO
EURONEWSGREEK
EURONEWSGREEK

EURONEWSGREEK
Αμφιβάλλουν οι ΗΠΑ για τον εποικοδομητικό ρόλο του Ιράν

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις αναφορικά με τη «Γενεύη 2» ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε απόψε ότι δυσκολεύεται να δει πώς το Ιράν, σύμμαχος της κυβέρνησης Ασάντ, θα μπορούσε να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στις σχεδιαζόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες, εάν δεν υποστηρίζει την πρόταση να υπάρξει μια μεταβατική κυβέρνηση στη χώρα αυτή.

Σε δηλώσεις που έκανε στο Παρίσι, όπου είχε νωρίτερα συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Χάλεντ αλ Ατίγια, ο Κέρι επισήμανε ότι η Τεχεράνη δεν έχει υποστηρίξει την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν στην πρώτη σύνοδο της Γενεύης..

REUTERSVIDEO

Επίσης ο Κέρι εκτίμησε ότι εάν ο Μπασάρ αλ Άσαντ επανεκλεγεί στην προεδρία στις εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν το 2014 η σύρραξη θα συνεχιστεί.

«Είναι βέβαιο ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει», τόνισε ο Κέρι αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ο Άσαντ να είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία και να επανεκλεγεί.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή