Χαιρετίζουν την απόφαση της Σ. Αραβίας για τον ΟΗΕ χώρες του Κόλπου και Αίγυπτος

Κοινό μέτωπο
Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013 15:54
UPD:15:59
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Η αραβική χώρα ζητεί μεταρρύθμιση στον τρόπο λειτουργίας του οργάνου, χωρίς ωστόσο να τις έχει προσδιορίσει ξεκάθαρα.

A- A A+

Οι μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, οι οποίες είναι σύμμαχοι του Ριάντ, καθώς και η Αίγυπτος, χαιρέτησαν τη Δευτέρα την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να απορρίψει τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η θέση στο 15μελές όργανο αποδίδεται με κυλιόμενη σειρά, εκτός από πέντε μέλη (ΗΠΑ, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Κίνα), τα οποία κατέχουν μόνιμα θέση.

Η Σαουδική Αραβία εμφανίζεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένη, τόσο με τη Ρωσία και την Κίνα, όσο και τις ΗΠΑ, παραδοσιακό τους σύμμαχο, λόγω της υποστήριξης την οποία παρείχαν για την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011 στην Αίγυπτο, αλλά και λόγω της πρόσφατης προσέγγισής του με το Ιράν.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ, Χαλέντ Αλ Τζαραλάχ σημείωσε ότι «κατανοεί απόλυτα τον πόνο του Ριάντ» και συμφωνεί απολύτως για τα δύο μέτρα και σταθμά του Σ.Α., αναφερόμενες στις «αιματηρές σφαγές» στη Συρία, αλλά και «σε όσα υποφέρει ο παλαιστινιακός λαός».

Πρόσθεσε δε ότι η απόρριψη της θέσης από τη Σαουδική Αραβία στέλνει μήνυμα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Καμία άλλη χώρα δεν έχει εκλεγεί στο συμβούλιο και στη συνέχεια να αποχωρήσει, μη δεχόμενη τη θέση.

Η αραβική χώρα ζητεί μεταρρύθμιση στον τρόπο λειτουργίας του οργάνου, χωρίς ωστόσο να τις έχει προσδιορίσει ξεκάθαρα.

Την απόφαση του Ριάντ χειροκρότησε και η Αίγυπτος, η οποία έχει λαμβάνειν μεγάλα δάνεια από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,  το Μπαχρέιν, ενώ και το Κατάρ τοποθετήθηκε θετικά.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή