Μπαν Κι Μουν: Η Σ. Αραβία δεν έχει ενημερώσει επίσημα ότι απορρίπτει τη θέση στο Σ.Α

Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013 21:47
UPD:22:00
REUTERS/MIKE SEGAR

Η πιθανή αντικατάσταση της Σαουδικής Αραβίας «είναι μια απόφαση την οποία θα λάβουν τα κράτη μέλη», σημείωσε ο Μπαν Κι Μουν και συμπλήρωσε ότι ο ΟΗΕ «δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη ανακοίνωση για το θέμα» (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Η Σαουδική Αραβία δεν έχει ενημερώσει επίσημα ότι θα απορρίψει τη θέση του μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Μπαν Κι Μουν.

Η πιθανή αντικατάσταση της Σαουδικής Αραβίας «είναι μια απόφαση την οποία θα λάβουν τα κράτη μέλη», πρόσθεσε ο Μπαν, όμως σημείωσε ότι ο ΟΗΕ «δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη ανακοίνωση για το θέμα».

Η χώρα του Περσικού Κόλπου κατηγορεί το σώμα για «δύο μέτρα και σταθμά» τα οποία δυσκολεύουν την ειρηνική επίλυση διεθνών διενέξεων και πολέμων.

«Το βασίλειο θεωρεί ότι η μέθοδος λειτουργίας και τα δύο μέτρα και σταθμά του Συμβουλίου Ασφαλείας του στερούν τη δυνατότητα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του σε σχέση με την παγκόσμια ειρήνη», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωση την οποία αναμετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας SPA.

Απαντώντας στις επικρίσεις της Σαουδικής Αραβίας, ο Μπαν υπογράμμισε ότι ο ΟΗΕ επιθυμεί να συνεργαστεί στενά με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας για να αντιμετωπίσει τις σημαντικές προκλήσεις. Ο ίδιος αναφέρθηκε στον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, την παροχή βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό ώστε να δημιουργήσει ένα «βιώσιμο κράτος, την παροχή βοήθειας στη μεταβατική διαδικασία στην Υεμένη, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους όσοι την έχουν ανάγκη και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων».

Όσον αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά την επίσημη ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας, ο Μπαν σημείωσε ότι «τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη θα συζητήσουν το θέμα μεταξύ τους».

Η Σαουδική Αραβία σημειώνει ότι δεν μπορεί να λάβει τη θέση στο Σ.Α. μέχρι να εισαχθούν στον τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, χωρίς ωστόσο να τις προσδιορίζει συγκεκριμένα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει διχαστεί σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, με τις δυτικές δυνάμεις να πιέζουν για αυστηρότερες κυρώσεις κατά του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ και τη Ρωσία να ασκεί βέτο σε κάθε σχετική προσπάθεια.

Η μοναρχία του Κόλπου υποστηρίζει σθεναρά τους αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης.

Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και διατηρούν δικαίωμα βέτο.

Άλλα κράτη εισέρχονται στο σώμα σαν μη μόνιμα, με κυλιόμενες αλλαγές ανά διαστήματα.

Πηγή: Reuters, ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή