Με έναν ακόμη πονοκέφαλο, αυτή τη φορά στο εσωτερικό της, βρίσκεται αντιμέτωπη η Κυβέρνηση τα τελευταία εικοσιτετράωρα μετά την εκπεφρασμένη πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις συμβάσεις τεσσάρων υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες προωθήθηκαν και επικυρώθηκαν επί των ημερών του κ. Ευ. Βενιζέλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Κι αυτό διότι, σύμφωνα με την κοινοβουλευτική διαδικασία, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εγκριθεί από τα δύο πέμπτα της Βουλής, δηλαδή από 120 βουλευτές.
Το ενδεχόμενο μιας ψηφοφορίας προκαλεί πονοκέφαλο τόσο στη Χαρ. Τρικούπη όσο και στο εσωτερικό της Ν.Δ., αφού θεωρείται δεδομένο ότι ενδεχόμενες διαρροές θα τραυματίσουν ανεπανόρθωτα τις σχέσεις των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης.
Στην παρούσα φάση το Μαξίμου παρακολουθεί με πολλή προσοχή τις εξελίξεις, διαβεβαιώνοντας διά στόματος του Πρωθυπουργού τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης ότι έχει την απόλυτη στήριξή του.
Ωστόσο, γνωρίζει καλά ότι όντας στο επίκεντρο μιας διαμάχης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, των κεντρικών τους τραπεζών, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) οι δυνατότητες ελιγμών είναι περιορισμένες.
Επιπροσθέτως η Κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη και με τις προθέσεις των περισσότερων χωρών της ευρωζώνης να μην υπάρξει απόφαση για νέα μείωση του ελληνικού χρέους πριν από τις ευρωεκλογές, πίσω από τις οποίες βρίσκεται η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού.
Πρόκειται για μία εκ διαμέτρου αντίθετη θέση με εκείνη της Κυβέρνησης η οποία σε καμία περίπτωση δεν θέλει να πάει στις ευρωεκλογές του Μαΐου με ανοιχτά όλα τα μέτωπα.
Υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, η εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών στο «Βήμα της Κυριακής» ότι «ως τον Ιούνιο θα είναι κόλαση» δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.
Εξάλλου, τη Δευτέρα το πρωί, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς θα συναντηθεί στη Βαλέτα με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ και το απόγευμα στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, Ενρίκο Λέτα για το μείζον θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.
Τον κ. Σαμαρά θα συνοδεύει και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.