Η φαντασία κάνει φασαρία

Το έργο «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης», παρουσιάζεται στο θέατρο Πορεία
Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2013 10:55

Το έργο του Φόλκερ Λούντβιγκ, «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης», που παρουσιάζεται στο θέατρο Πορεία, από την Κυριακή 20 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι.

A- A A+

Τέσσερις φίλοι μεταμορφώνουν το αφιλόξενο αστικό τοπίο σε έναν απέραντο φανταστικό παιχνιδότοπο. Ταξιδεύουν ανάμεσα σε κάδους, αυτοκίνητα, κολώνες, πολυκατοικίες και φωνές γειτόνων, με οδηγό και καύσιμο τη φαντασία και τη φιλία τους.

Τα παιδιά θα διασκεδάσουν με την καρδιά τους, με τις πονηριές και τα παθήματα των ηρώων και θα νιώσουν τη θεμελιώδη αξία της αλληλεγγύης στη δύσκολη καθημερινότητά τους, μέσα από το έργο του Φόλκερ Λούντβιγκ, «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης», που παρουσιάζεται στο θέατρο Πορεία, από την Κυριακή 20 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι.

Χειραφετημένο θέατρο νεανικού προβληματισμού

Η παιδική σκηνή του θεάτρου Πορεία, έχοντας την εμπειρία της παράστασης «Μια γιορτή στου Νουριάν» και βλέποντας την αποδοχή και τον ενθουσιασμό του κοινού κάθε ηλικίας, διατηρεί την πίστη της σε αυτό το χειραφετημένο είδος παιδικού και νεανικού θεάτρου κοινωνικού προβληματισμού. Μετά τη συζήτηση που ανοίξε σε σχέση με την πολιτισμική συμφιλίωση, τις προκαταλήψεις και την παιδεία, έρχεται να προστεθεί, μέσω αυτής της κωμωδίας, το θέμα της αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των παιδιών, της απελευθέρωσης της φαντασίας, του δικαιώματος στο παιχνίδι και της παρότρυνσης στη συνδημιουργία. Γιατί… ένας, ίσον κανένας!

Ησυχία επιτέλους!

Ποιος κάνει τόση φασαρία; Ησυχία επιτέλους! Η φαντασία κάνει φασαρία στην οδό Σκουπιδοπόλεως, όπου όλα ήταν ήσυχα, ώσπου εμφανίστηκαν 4 παιδιά, που ήθελαν… να παίξουν... Στην οδό Σκουπιδοπόλεως, χωράνε: 2 κάδοι, 99 σκύλοι, 22 στύλοι της ΔΕΗ, 2 γραμματοκιβώτια, 1 περίπτερο, 33 γκρινιάρηδες, τουλάχιστον 100 αυτοκίνητα, 33 φωνακλάδες, αλλά δε χωράει το παιχνίδι των παιδιών! Δε χωράει ούτε μία παιδική χαρά! Παρκάκι δεν υπάρχει πουθενά, ούτε γήπεδο για καμιά μπαλιά. Και οι πλατείες είναι μόνο για τους φραπέδες! Δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος! Οι μεγάλοι τα έχουν μπερδέψει. Πιστεύουν ότι φασαρία είναι οι φωνές των παιδιών που παίζουν και ησυχία τα αυτοκίνητα, οι κόρνες και οι μηχανές.

Προχωρήστε και μη φοβάστε!

Την παράσταση σκηνοθετεί η Λίλλυ Μελεμέ και ο Βασίλης Κουκαλάνι, που έχει, επίσης, μεταφράσει και διασκευάσει το έργο από τα γερμανικά και καταπιάνεται για δεύτερη φορά - μετά το «Μια γιορτή στου Νουριάν» - με έργο του Φόλκερ Λούντβιγκ, με τον οποίο τον συνδέει και στενή φιλία. Την πρωτότυπη μουσική υπογράφει ο συνθέτης και τραγουδιστής Φοίβος Δεληβοριάς.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Πορεία, Δημήτρης Τάρλοου, εξομολογείται: «Θα την πω την αμαρτία μου: όταν βρέθηκα στη σκηνή του Πορεία μαζί με τον Φόλκερ Λούντβιγκ και την Ξένια Καλογεροπούλου, την ημέρα που ο ιδρυτής του πασίγνωστου βερολινέζικου νεανικού θεάτρου Grips και συγγραφέας μάς επισκέφθηκε, για να παρακολουθήσει το εξαιρετικά επιτυχημένο “Μια γιορτή στου Νουριάν”, ένιωσα να βουρκώνω. Ήμουνα 18, όταν η Ξένια με έβγαλε στο θέατρο με το έργο του Λούντβιγκ, “Βάσος και Βιβή”, και τώρα ανέβαζα στο δικό μου θέατρο έργο του!

Αμ, το άλλο; Πάνε 20 χρόνια από τότε που γνώρισα τον Φοίβο Δεληβοριά σε μια βραδιά ερωτικής ποίησης, στην Άνδρο. Εκείνος ήταν 17 χρόνων, στα πρώτα του βήματα, αλλά από τότε τον θαύμαζα, και τώρα, επιτέλους, συνεργαζόμαστε! Τον Βασίλη Κουκαλάνι τον θεωρώ πλέον φίλο και του είμαι ευγνώμων για την επιμονή και το θάρρος του να κάνει τέτοιου είδους θέατρο σε χαλεπούς καιρούς.

Εμείς, λοιπόν, οι μη “επαγγελματίες” του θεάματος, θα βάλουμε τα δυνατά μας με το “Τζέλος, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης”, να σας κάνουμε να νιώσετε λιγότερο μόνοι και περισσότερο αισιόδοξοι για το μέλλον. Άλλωστε, το βλέμμα του Φόλκερ, όταν τον επισκέφθηκα στο Βερολίνο, ήταν σαφές: προχωρήστε και μη φοβάστε!».

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση – διασκευή: Βασίλης Κουκαλάνι, σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ - Βασίλης Κουκαλάνι, πρωτότυπη μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς, σκηνικά – κουστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου -   Αριστοτέλης Καρανάνος, φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας, επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου. Παίζουν: Πολυξένη Ακλίδη, Γιώργος Δάμπασης, Βασίλης Κουκαλάνι, Ηρώ Μπέζου, Πέτρος Σπυρόπουλος, Μιχάλης Τιτόπουλος.

Πληροφορίες
Θέατρο Πορεία - Παιδική Σκηνή: Τρικόρφων 3 - 5 & 3ης  Σεπτεμβρίου 69 - Πλατεία Βικτωρίας, τηλ.: 210 8210991, 210 8210082. Η παράσταση θα παίζεται σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με το «Μια γιορτή στου Νουριάν», οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία: καθημερινές, στις 10:00. Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος: 8 ευρώ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς