Πολλοί ευρωπαίοι νεκροί από το φονικό σεισμό

Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2004 11:57
UPD:11:59

A- A A+

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 15 ολλανδοί τουρίστες αγνοούνται στην Ταϊλάνδη μετά το φονικό παλιρροϊκό κύμα «τσουνάμι» που σάρωσε τις ακτές της νοτιανατολικής Ασίας ύστερα από τον ισχυρότατο σεισμό των 8,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες ανοικτά των ακτών της Σουμάτρας.

Όπως ανακοίνωσε η Ένωση τουριστικών γραφείων της Ολλανδίας (ANWB), οι Ολλανδοί που αγνοούνται βρίσκονταν στα νησιά Πουκέτ και Φι Φι και όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ANWB «βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τους συμπατριώτες μας».

Επίσης, όπως ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, 11 Ιταλοί έχουν χάσει τη ζωή τους στο Πουκέτ, στα Φι Φικαι στη Σρι Λάνκα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που αγνοούνται.

«Η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή απ’ ό,τι φαίνεται και θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο όσο περνούν οι ημέρες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας Ρενό Μισελιέ εκτιμά ότι «πολλοί» γάλλοι πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από τα τσουνάμι στη νοτιανατολική Ασία καθώς 4.000 με 5.000 γάλλοι τουρίστες βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές.

«Μέχρι στιγμής διαθέτουμε την επίσημη επιβεβαίωση για δύο γάλλους πολίτες, που έχουν χάσει τη ζωή τους», δήλωσε ο Μισελιέ στο ραδιοσταθμό Europe 1 .

Αρκετοί είναι και οι γερμανοί τουρίστες που πιστεύεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα φονικά παλιρροϊκά κύματα. «Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση εκτιμούμε ότι και γερμανοί πολίτες πρέπει να βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι εντός της ημέρας αναμένει περισσότερες πληροφορίες από τις πληγείσες περιοχές.

Νωρίς το πρωί έφθασε στη Γερμανία και συγκεκριμένα στη Φραγκφούρτη αεροσκάφος από την Ταϊλάνδη και σύμφωνα με πληροφορίες μεταφέρει και τραυματίες. Εντός της ημέρας αναμένεται η άφιξη κι άλλων αεροσκαφών από διάφορες περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής τέσσερις Βρετανοί έχουν χάσει τη ζωή τους από την καταστροφή στη νοτιοανατολική Ασία.

Εκπρόσωπος δήλωσε ότι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των βρετανών υπηκόων που έχουν χάσει τη ζωή τους πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία των τουριστικών πρακτορείων της Βρετανίας στην περιοχή έχουν μεταβεί περίπου 10.000 βρετανοί τουρίστες για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Το υπουργείο Εξωτερικών έθεσε στη διάθεση συγγενών ή άλλων προσώπων που μπορούν να δώσουν πληροφορίες για Έλληνες που μετέβησαν στις πληγείσες περιοχές, είτε μόνοι τους είτε με ξένα πρακτορεία, τρεις τηλεφωνικές γραμμές: 210 368 1212, 210 368 1730 και 210 368 1350.

Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή