ΗΠΑ: Κοντά σε σχέδιο άρσης του αδιεξόδου η Γερουσία

Τόσο για τον προϋπολογισμό όσο και για την αύξηση του ορίου δημοσίου χρέους
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013 16:48
UPD:17:56
REUTERS/JONATHAN ERNST
A- A A+

Το βάρος της σύνταξης νομοσχεδίου για την υπέρβαση του δημοσιονομικού αδιεξόδου των ΗΠΑ πριν από το «σημείο μηδέν» της 17ης Οκτωβρίου έχει αναλάβει η Γερουσία , ώστε να επαναλειτουργήσουν άμεσα οι ομοσπονδιακές κρατικές υπηρεσίες και να μπορέσει το αμερικανικό δημόσιο να εξυπηρετήσει τις τρέχουσες ανάγκες του.

Οι διαπραγματεύσεις πλησιάζουν στο τέλος τους και η συμφωνία πιθανότατα θα ανακοινωθεί σύντομα, τόνισε στέλεχος των Δημοκρατικών την Τετάρτη το απόγευμα (ώρα Ελλάδος).

Το σώμα της Γερουσίας, σύμφωνα με τον αξιωματούχο των Δημοκρατικών, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, θα κινηθεί  γρήγορα προς την ψήφιση της συμφωνίας, κάτι το οποίο θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως δέσμευση από την πλευρά των συντηρητικών του Tea Party εντός των Ρεπουμπλικανών, όπως ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, να μην προβάλουν διαδικαστικά εμπόδια.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι ήδη γίνονται κινήσεις για γρήγορη εισαγωγή του σχεδίου και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι ηγέτες της Γερουσίας δούλεψαν ολόκληρη τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη για να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία η οποία θα μπορούσε να κερδίσει την ψήφο και της ελεγχόμενης από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλής των Αντιπροσώπων.

Μέσα στο κλίμα πυρετωδών διαβουλεύσεων του Κογκρέσου, ωστόσο, οι αγορές έστειλαν μήνυμα κινδύνου για υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αυξήσουν το ανώτατο όριο δημοσίου χρέους τους, το οποίο σήμερα καθορίζεται στα 16,7 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι την Πέμπτη, ώστε να μην χρεοκοπήσουν.

Πολιτικοί, τραπεζίτες και οικονομολόγοι έχουν ήδη προειδοποιήσει για τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις τις οποίες θα μπορούσε να έχει η μη επίτευξη συμφωνίας.

«Οι άνθρωποι έχουν κουραστεί τόσο πολύ από αυτό που συμβαίνει», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει αρνηθεί να υποχωρήσει σε απαιτήσεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και συγκεκριμένα του προέδρου της Βουλής, Τζον Μπένερ.

EURONEWSGREEK

Η Γερουσία, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ανέλαβε το βάρος της εκπόνησης, μετά την αποτυχία της Βουλής να πείσει το Λευκό Οίκο να υποχωρήσει σε ζητήματα που αφορούσαν τη χρηματοδότηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης Ομπάμα.

Ερωτηματικό η στάση της Βουλής

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ και ο ομόλογός του των Ρεπουμπλικανών, Μιτς ΜακΚόνελ, αναμενόταν να ενημερώσουν τους γερουσιαστές συναδέλφους τους εντός της Τετάρτης.

Το σχέδιό τους επεκτείνει το ομοσπονδιακό όριο κρατικού δανεισμού έτσι ώστε οι ΗΠΑ να μπορούν να δανείζονται έως και τις 7 Φεβρουαρίου, ενώ ανοίγει και πάλι τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Περιλαμβάνονται, επίσης, σχετικά μικρές αλλαγές σε ό,τι αφορά το νόμο Ομπάμα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Το σώμα αναμένεται να συνεδριάσει στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) και, εάν έχει επιτευχθεί ολοκληρωμένη συμφωνία μέχρι τότε, οι πρώτες ψηφοφορίες θα διεξαχθούν αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ωστόσο, ακόμη και αν μια συμφωνία είναι τόσο πειστική που να ξεπεράσει τις συνήθειες διαδικαστικές καθυστερήσεις στη Γερουσία, είναι ακόμη άγνωστο εάν θα μπορούσε να συγκεντρώσει πλειοψηφία στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλή πριν από το όριο της 17ης Οκτωβρίου.

Αναλυτές θεωρούν ότι μια συμμαχία των δημοκρατικών βουλευτών με τους πλέον μετριοπαθείς ρεπουμπλικανούς συναδέλφους τους θα ήταν ικανή να σχηματίσει πλειοψηφία έγκρισης του σχεδίου και στη Βουλή.

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης, πηγή από το χώρο της Βουλής τόνισε ότι το σχέδιο στο οποίο θα καταλήξει η Γερουσία θα τεθεί σε ψηφοφορία και στην ολομέλεια των αμερικανών βουλευτών, με το αποτέλεσμα ωστόσο να παραμένει άδηλο.

Ομπάμα: Ζητούν ανταλλάγματα για το αυτονόητο

WABC

Την Τρίτη το απόγευμα, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι αναμένει ότι θα υπάρξει τελικώς άρση του αδιεξόδου, ωστόσο πρόσθεσε ότι «οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής ακόμη θεωρούν ότι μπορούν να λάβουν ανταλλάγματα απλώς για να κάνουν τη δουλειά τους».

Στο σχέδιο της Γερουσίας, παραμένει μονάχα η πρόταση των Ρεπουμπλικανών για αυστηρότερους ελέγχους εισοδήματος για όσους ζητούν επιχορήγηση για ασφαλιστικές ανάγκες.

Σύμφωνα με το σχέδιο, δημιουργείται επίσης κοινή επιτροπή Γερουσίας - Βουλής για την εκπόνηση συμφωνίας μακράς πνοής σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά και τον προϋπολογισμό του ομοσπονδιακού κράτους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή