Φ. Κουβέλης: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρήσουν από τις επικοινωνιακές προσεγγίσεις

Δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ στην εκδήλωση «Η Δημοκρατία δεν απειλείται»
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013 17:38
UPD:20:37
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φώτης Πλέγας Γ.

«Η στρατηγική της βίας είχε ως στόχο την πλήρη απαξίωση και αποσταθεροποίηση των θεσμών της δημοκρατίας και τον  εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας» είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

A- A A+

Την ανάγκη η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρήσουν από τις επικοινωνιακές προσεγγίσεις και να επωμιστούν το βάρος που τους αναλογεί όσον αφορά στο ζήτημα της Χρυσής Αυγής και της βίας επεσήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, σε παρέμβασή του στην εκδήλωση «Η Δημοκρατία δεν απειλείται» στο Θέατρο Γκλόρια.

Η συνεννόηση όλων των κομμάτων της δημοκρατίας και η συγκρότηση μετώπου αντιμετώπισης του φασιστικού κινδύνου αποτελούν προτεραιότητα, είπε ο κ. Κουβέλης, επισημαίνοντας ότι η Χρυσή Αυγή επεδίωξε να γίνει αποδεκτή από την ελληνική κοινωνία η ρατσιστική βία, η εθνοκάπηλη μσαλλοδοξία, οι αντιδημοκρατικές ιδέες, η ναζιστική ιδεολογία και τα χυδαία απάνθρωπα χαρακτηριστικά της.

«Η στρατηγική της βίας είχε ως στόχο την πλήρη απαξίωση και αποσταθεροποίηση των θεσμών της δημοκρατίας και τον  εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας» είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι δυστυχώς έπρεπε να θρηνήσουμε νεκρό τον Π. Φύσσα για να καταλάβουν όλοι πως δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Δεν χρειάζονται, αντίθετα βλάπτουν, μικροκομματικές συμπεριφορές και ενέργειες πρόσθεσε, τονίζοντας ότι είναι άλλο πράγματα η πολιτική διαπάλη μέσα στη δημοκρατία και άλλο πράγμα η αντιπαλότητα της δημοκρατίας με τους εχθρούς της.

«Στη Νέα Δημοκρατία, οφείλουν να θυμούνται ότι η ανοχή που επέδειξαν στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής – και η παράλληλη υιοθέτηση μιας συντηρητικής ατζέντας, δεν τους βγήκε. Τροφοδότησε τη θεσμική αδράνεια και χαλάρωση και την ανοχή στο επίπεδο της κοινωνίας» είπε σχετικά ο κ. Κουβέλης, συμπληρώνοντας ότι ήταν επιλογή κατώτερη των περιστάσεων η άρνηση της ηγεσίας της ΝΔ για τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 Ούτε βεβαίως μπορεί να γίνει αποδεκτό το ιδεολόγημα των δύο άκρων, που εξισώνει την εγκληματική οργάνωση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

«Από την άλλη πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λάθος να είναι επιφυλακτική στην αναγκαία δημοκρατική συμπαράταξη για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, φοβούμενη ότι θα θολώσει η πολιτική της πρόταση για την καταγγελία του μνημονίου και θα αποδυναμωθεί ο πολιτικός στόχος της για την ανάληψη κυβερνητικής εξουσίας. Κάνει λάθος. Το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής έχει την προτεραιότητα και την αυτονομία του» είπε ο κ. Κουβέλης.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε λάθος μια πολωτική αντιπαράθεση για τις αιτίες του φαινομένου και την αντιμετώπισή τους, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η ανάγκη για σταθερό μέτωπο και για κάθετη αντιπαράθεση απέναντι στις αντικοινοβουλευτικές κραυγές και τις πράξεις βίας, από όπου και αν προέρχονται.

Συνεχίζοντας, δήλωσε ότι η βούληση της δημοκρατίας να αμυνθεί σημαίνει ότι δεν χαλαρώνει και δεν υποτιμά τις διαδικασίες υπονόμευσής της, συμπληρώνοντας ότι αυτή βούληση δεν εκφράστηκε στο παρελθόν.

«Η νομιμότητα, η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών είναι η απάντηση σε όποιον παρανομεί και σε όποιον θέλει να προωθήσει τον εκφασισμό της κοινωνίας. Η αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, απαιτεί συνολική απάντηση σε όλα τα επίπεδα. Ποινική αντιμετώπιση, ενίσχυση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας, ενεργοποίηση για την κοινωνική και πολιτική απομόνωση του ναζιστικού μορφώματος» τόνισε ο κ. Κουβέλης.

Ένα πρώτο αποφασιστικό χτύπημα πραγματοποιήθηκε – μένουν όμως πολλά ακόμη, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην  ανάγκη διερεύνησης των οικονομικών πόρων της Χρυσής Αυγής και υπογραμμίζοντας ότι  ο αντιρατσιστικός νόμος δεν υποκαθίσταται από τον ποινικό κώδικα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή