Στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων το Νόμπελ Ειρήνης

Στο φόντο του συριακού εμφυλίου
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013 12:01
UPD:15:45
EPA/Marten van Dijl

Εμπειρογνώμονες του ΟΑΧΟ θα επικεντρωθούν τις επόμενες ημέρες στην εξακρίβωση των πληροφοριών που έχουν καταθέσει οι συριακές αρχές και στη διαμόρφωση του σχεδίου που θα βοηθήσει τη χώρα να καταστρέψει τις μονάδες κατασκευής χημικών όπλων.

A- A A+

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ), υπό την επίβλεψη του οποίου θα γίνει η καταγραφή και καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2013.

Η επιτροπή των βραβείων τόνισε ότι η απονομή του βραβείου στον οργανισμό θα γίνει για να τιμηθεί «η εκτεταμένη εργασία του για την εκμηδένιση κάθε χημικού όπλου».

Ο ΟΑΧΟ, με έδρα του την Χάγη της Ολλανδίας, ιδρύθηκε για την εφαρμογή και επιβολή της διεθνούς σύμβασης για την απαγόρευση των χημικών όπλων το 1997.

Έστειλε πρόσφατα πολυάριθμους εμπειρογνώμονές του στη Συρία, ώστε να αναλάβουν την διάλυση του χημικού οπλοστασίου της σπαρασσόμενης από τον εμφύλιο πόλεμο αραβικής χώρας.

NOBEL PRIZE

Η ανακοίνωση για το Νόμπελ Ειρήνης 2013

Οι εμπειρογνώμονες θα επικεντρωθούν τις επόμενες ημέρες στην εξακρίβωση των πληροφοριών που έχουν καταθέσει οι συριακές αρχές και στη διαμόρφωση του σχεδίου που θα βοηθήσει τη χώρα να καταστρέψει τις μονάδες κατασκευής χημικών όπλων.

Η ομάδα των ειδικών ελπίζει ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως την 1η Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την ρωσοαμερικανική συμφωνία του περασμένου μήνα, ολόκληρο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας θα πρέπει να έχει καταστραφεί μέχρι τα μέσα του 2014.

Ο οργανισμός θα λάβει χρυσό μετάλλιο, καθώς και 920.000 ευρώ.

Η πακιστανή έφηβη Μαλάλα Γιουσαφζάι και ο γυναικολόγος Ντένις Μουκουέτζε από τη ΛΔ του Κογκό θεωρούνταν τα φαβορί για το φετικό βραβείο.

REUTERSVIDEO

Το βραβείο θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του σουηδού χημικού, μηχανικού και βιομηχάνου Αλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος καθιέρωσε την τιμητική αυτή διάκριση.

«Να ενταχθούν και οι τελευταίες έξι χώρες»

NOBEL PRIZE

Ο γενικός διευθυντής του ΟΑΧΟ, Αχμέτ Ουζουμτζού, δήλωσε, μετά την ανακοίνωση της βράβευσης, ότι ελπίζει το βραβείο Νόμπελ να συμβάλει ώστε να υπογράψουν τη διεθνή συνθήκη για την απαγόρευση των χημικών όπλων τα λίγα κράτη που δεν το έχουν ακόμη πράξει.

«Μόνον έξι χώρες δεν είναι μέλη του Οργανισμού, και γνωρίζω ότι το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα μας βοηθήσει να προωθήσουμε τον παγκόσμιο χαρακτήρα της συνθήκης τους προσεχείς μήνες», είπε ο κ. Ουζουμτζού, στο νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK.

Οι έξι χώρες είναι η Βόρεια Κορέα, η Αγκόλα, η Αίγυπτος, το Νότιο Σουδάν, το Ισραήλ και η Μιανμάρ.

EURONEWSGREEK

Η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, η οποία είχε συναφθεί την 13η Ιανουαρίου 1993.

Σηματοδότησε ένα σπάνιο παράδειγμα επιτυχίας στις προσπάθειες του παγκόσμιου αφοπλισμού, καθώς πλέον την έχουν κυρώσει 190 χώρες, με την εισδοχή της Συρίας τον Σεπτέμβριο.

Συγχαρητήρια Μπαρόζο

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συνεχάρη τον ΟΑΧΟ για το ότι βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2013 - το βραβείο είχε απονεμηθεί το 2012 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απόφαση είναι «μια ισχυρή αναγνώριση του σημαντικού ρόλου του ΟΑΧΟ για να καμφθεί η χρήση χημικών όπλων», ανέφερε ο κ. Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι ο οργανισμός αντιμετωπίζει «μια πρόκληση δίχως προηγούμενο στις τωρινές του προσπάθειες στη Συρία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή