Η διεθνής παραγωγή «P.I.G.S. / Σωτηρία» στην καρδιά της κρίσης

Στο θέατρο Ροές και στο ξενοδοχείο «Πίνδαρος»
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013 11:02
A- A A+

Το θέατρο ΕΝΤΡΟΠΙΑ ολοκληρώνει τη νέα του διεθνή παραγωγή «P.I.G.S. / Σωτηρία», σε σύλληψη - σκηνοθεσία της Mαρίλλης Mαστραντώνη, με τις παραστάσεις στο θέατρο Ροές, από τις 15 έως τις 21 Οκτωβρίου, στις 9 το βράδυ, και την εικαστική έκθεση «Save», που παρουσιάζεται στο ξενοδοχείο «Πίνδαρος».

Το πρότζεκ αναπτύχθηκε μέσα από έρευνα και διαμονή (residency) σε Δανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Βέλγιο και Ελλάδα, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και καλλιτέχνες.

Παράσταση απτής επικαιρότητας με όπλο το χιούμορ

Το ακρωνύμιο «Ρ.Ι.G.S. (Γουρούνια)» (Portugal - Ireland - Greece - Spain), που χρησιμοποιείται στις μέρες μας από κύκλους δυτικών αναλυτών, επενδυτών και σχολιαστών, ως συνοπτικός τρόπος αναφοράς στις οικονομικά ασθενέστερες χώρες της Ευρωζώνης, συνιστά μια σύγχρονη εκδοχή του ιστορικού κοινωνιολογικού φαινομένου της επίκλησης αρνητικών εθνικών στερεοτύπων σε κρίσιμες περιόδους.
Σύμφωνα με αυτό, αντί να  κρίνονται και να καταδικάζονται αποφάσεις ή ενέργειες συγκεκριμένων ατόμων, στιγματίζεται συλλήβδην μια ολόκληρη επικράτεια και καθένας, που ανήκει στη συγκεκριμένη εθνική ομάδα, αντιμετωπίζεται ως αντιπρόσωπος αυτού του στερεότυπου. Το συγκεκριμένο ακρωνύμιο, μάλιστα, αντιπροσωπεύει την πιο επικίνδυνη μορφή του παραπάνω κοινωνιολογικού φαινομένου: της αμφισβήτησης της ανθρώπινης φύσης συνανθρώπων μας, μέσα από τη λεκτική βία της «απο-ανθρωποποίησης».

Με πρόσχημα τον όρο, η παράσταση επιχειρεί να διατυπώσει με χιούμορ και παιχνιδιάρικη διάθεση εύλογα ερωτήματα, σχετικά με την ωριμότητα του πολιτικού μας πολιτισμού και το μελλοντικό όραμα της Ευρώπης να αμφισβητήσει στερεότυπα του παρελθόντος και να διερευνήσει την τρέχουσα οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση.

Ταυτότητα παράστασης: σύλληψη - δραματουργία - σκηνοθεσία: Mαρίλλη Mαστραντώνη, σκηνικά - κοστούμια: Tέλης Kαρανάνος - Aλεξάνδρα Σιάφκου, μουσική - video: Άρις Zάγκλης, κίνηση: Χριστίνα Kατσίκη - Σαχτούρη, βοηθός σκηνοθέτη: Mαρία Παρτσιλίβα, βοηθός παραγωγής: Θανάσης Βλαχόπουλος, παραγωγή: ΕΝΤΡΟΠΙΑ. Περφόρμερ: Δημήτρης Δρόσος, Δάκης Μαυρουδής, Βάσια Πασπάλη, Θεοδοσία Σαββάκη, Tσαμπίκα Φεσάκη, Δων Χριστοδούλου.

Έργο του Γιώργου Τσεριώνη.

Έκθεση επείγουσας σωτηρίας

Σε επιμέλεια του Γιώργου Τσεριώνη, η έκθεση «Save», η οποία εντάσσεται στο παράλληλο πρόγραμμα της Μπιενάλε της Αθήνας, εγκαινιάζεται την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ,  και θα διαρκέσει έως τις 29 του ίδιου μήνα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Save: να γίνει ασφαλής, να αποκτήσει ασφάλεια, να προστατευτεί από τραυματισμό, καταστροφή ή οποιουδήποτε είδους κακό, να γλυτώσει από έναν επικείμενο κίνδυνο, να σώσει ένα σπίτι...

Οι καλλιτέχνες καταθέτουν ένα κριτικό σχόλιο πάνω στη σχέση της σύγχρονης πολιτισμικής και πολιτικής συνθήκης στη χώρα μας, με εκείνες τις ρωγμές στην οπτική της νεωτερικότητας, που ώθησαν κάποτε στο ρομαντικό αίτημα για μια «συνολική εμπειρία της ουτοπίας», πέραν του περιορισμού της απόστασης, ξεπερνώντας τον χώρο και τον χρόνο. Τέλος ή αρχή του εφιάλτη, του οικείου ως εφιάλτη ή μήπως άνοιγμα σε μια νέα οικειότητα; Κάθε απάντηση μένει εκκρεμής, ώσπου ο θεατής να ψάξει για την ενδεχόμενη συμμετοχή του στο σύμπαν της εικόνας και, μέσα από αυτό το ταξίδι, να βρει τη δική του γενέθλια γη.

Με αφορμή τις παραπάνω σκέψεις ως ζητούμενο, η έκθεση διαπραγματεύεται τις συνθήκες προστασίας, διάσωσης, ίασης από πιθανό κίνδυνο σε έναν ηθικά μεταβαλλόμενο κόσμο, με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών: Ανδρέα Βούσουρα, Λίνας Γάκη, Γιώργου Γύζη, Μπάμπη Καραλή, Georgia Κοtretsos, Βίλλυς Μανωλάκου, Νίκου Παλαιολόγου, Λίας Πέτρου, Νατάσσας Πουλαντζά, Γιάννη Σινιόρογλου, Κωνσταντίνου Σταματίου, Μαρίας Τσαγκάρη, Γιώργου Τσεριώνη, Πάνου Φαμέλη, Γιάννη Χριστάκου και Διονύση Χριστοφιλογιάννη.

Πληροφορίες
Θέατρο Ροές: Ιάκχου 16 - Γκάζι, τηλ.: 210 3474312, 210 3479426. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, μειωμένο - φοιτητικό - ατέλειες: 8 ευρώ. Ξενοδοχείο Πίνδαρος: Σοφοκλέους 24 & Αθηνάς - Αθήνα (έκθεση «Save»).

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς