Ντε Νίρο, Τζάκμαν και Γκρου σε πρώτο πλάνο

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013 10:10
A- A A+

Ένα διαζύγιο ρίχνει φως σε μυστικά, ένας πατέρας παίρνει το νόμο στα χέρια του, δαίμονες επιστρέφουν δριμύτεροι, θεότρελοι χαρακτήρες ισορροπούν ανάμεσα στο σοβαρό και το αστείο, ο γλυκός απαισιότατος Γκρου ξαναρχίζει, ως οικογενειάρχης πλέον, τη δράση του, μηχανισμοί εκμεταλλεύονται την κρίση για να προωθήσουν σχέδιά τους και συμβατικές ζωές αναζητούν τρόπους διαφυγής. Όλα αυτά, στα νέα  πλάνα που θα φωτίσουν αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα τις σκοτεινές αίθουσες.

«Το παρελθόν»

SEVENFILMSGREECE
Μετά την ταινία «Ένας χωρισμός», που απέσπασε περισσότερα από 70 βραβεία διεθνώς, με αποκορύφωμα το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, ο ιρανός σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαρχαντί επανέρχεται με ένα γαλλόφωνο δράμα μυστηρίου, που τιμήθηκε με το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο περασμένο Φεστιβάλ Καννών, ενώ η πρωταγωνίστριά του, Μπερενίς Μπεζό, απέσπασε βραβείο για την ερμηνεία της. Με τους Ταχάρ Ραχίμ, Αλί Μοσάφα, Πολίν Μπουρλέ και Ελιές Αγκουίς να την πλαισιώνουν, η διαδικασία ενός διαζυγίου φέρνει στο φως πολλά κρυμμένα μυστικά και μετέωρες σχέσεις.

«Prisoners»

VILLAGEGR
Οι Χιου Τζάκμαν, Τζέικ Τζίλενχαλ, Μαρία Μπέλο, Τέρενς Χάουαρντ, Βαϊόλα Ντέιβις, Μελίσα Λίο και Πολ Ντάνο ξετυλίγουν την τραγική ιστορία μιας οικογένειας, στο δραματικό αστυνομικό θρίλερ του Ντένις Βιλνέβ. Όταν η μικρή του κόρη εξαφανίζεται ξαφνικά μαζί με τη φίλη της, ο απελπισμένος πατέρας, στην προσπάθεια του να τις βρει,  αποφασίζει να πάρει τον νόμο στα χέρια του.

«Ο τελευταίος εξορκισμός 2»

VILLAGEGR
Οι δαίμονες επιστρέφουν δριμύτεροι στην ταινία τρόμου του Εντ Γκας Ντόνελι, με τους Σπένσερ Τριτ Κλαρκ, Άσλεϊ Μπελ, Άντριου Σένσενιγκ, Τζουντ Λόρμαντ και Τζούλια Γκάρνερ. Στη συνέχεια της προηγούμενης ταινίας, το μοναδικό μέλος που επέζησε μετά τον αφανισμό της οικογένειας, τραυματισμένο και με κενά μνήμης, προσπαθεί να ξαναρχίσει τη ζωή του. Όμως, οι τρομεροί εφιάλτες και οι απροσδιόριστες φωνές προμηνύουν μια τρομακτική άφιξη…

«Επικίνδυνη οικογένεια»

FEELGOODENTMENT
Ο - γνωστός για τα ατμοσφαιρικά του θρίλερ -  γάλλος σκηνοθέτης Λικ Μπεσόν στρέφεται στη μαύρη αστυνομική κωμωδία, μεταφέροντας στη μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα «Bad Fellas» του Τονίνο Μπενακουίστα, σε παραγωγή του Μάρτιν Σκορτσέζε και επιλέγοντας ένα εντυπωσιακό καστ. Ο - βραβευμένος με Όσκαρ -  Ρόμπερτ Ντε Νίρο, οι - υποψήφιοι για Όσκαρ - Μισέλ Φάιφερ και Τόμι Λι Τζόουνς και οι  Ρικάρντο Κορντέρο και Νταϊάνα Άγκρον αποδεικνύουν πως μπορεί ένα πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων να λειτουργεί άψογα, αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι μπορεί να τους προστατέψει από τον ίδιο τους τον εαυτό. Ειδικά, αν πρόκειται για πρώην μέλη της μαφίας, που η φύση τους δεν τους αφήνει να αλλάξουν.

Όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης: «Για μένα, η ευχαρίστηση του να κάνω μια ταινία είναι η ελπίδα ότι το κοινό θα την απολαύσει. Θέλουμε να έχει πλάκα, πάνω από όλα. Παρόλο που η πλοκή είναι σοβαρή, παραμένει κωμωδία, οπότε ήταν σημαντικό να βρούμε τη σωστή ισορροπία. Ο καλύτερος τρόπος να μη φαίνεσαι επιτηδευμένος είναι να κάνεις κάτι με χιούμορ. Όλοι οι χαρακτήρες είναι πολύ σοβαροί σε αυτό που κάνουν, αλλά, παράλληλα, χαμογελάνε, γιατί είναι θεότρελοι».

«Εγώ, ο απαισιότατος 2»

UIP GREECE
Ο αγαπημένος κακός Γκρου ξαναρχίζει τη δράση του και, μάλιστα, τρισδιάστατα, στην οικογενειακή ταινία κινουμένων σχεδίων του - υποψήφιου για Όσκαρ - Κρις Ρενό και του διακεκριμένου Πιέρ Κοφέν, με την υπογραφή του μετρ των animation, Κρις Μελεντάντρι. Αυτή τη φορά, ο – καλός οικογενειάρχης πλέον – ήρωας καλείται να προσφέρει τη βοήθειά του σε μια άκρως απόρρητη οργάνωση, αφιερωμένη στην καταπολέμηση του κακού σε παγκόσμια κλίμακα.

«Χαραγμένες ζωές»

CROSSED LIVES
Η επίκαιρη ταινία - ντοκουμέντο του Σπύρου Τέσκου, επιχειρεί  μια ανάλυση της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης της χώρας μας, μέσα από την πορεία ζωής του - εκτελεσμένου από τους Γερμανούς, την πρωτομαγιά του 1944 -  Γιώργου Κρόκου και του Δημήτρη Χριστούλα, ο οποίος έδωσε τέλος στη ζωή του μπροστά στο ελληνικό κοινοβούλιο, τον Απρίλιο του 2012. Μιλώντας για τη Δημοκρατία και τον Φασισμό στη σημερινή Ελλάδα, με βάση τα ιστορικά γεγονότα, αναδεικνύει πώς κάποιοι μηχανισμοί, εκμεταλλευόμενοι την κρίση, έχουν την ευκαιρία να προωθήσουν κρυφά σχέδια και στόχους.

«Luton»

FEELGOODENTMENT
Στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μιχάλη Κωνσταντάτου - με τους Νικόλα Βλαχάκη, Ελευθερία Κόμη, Χρήστο Σαπουντζή, Γιώτα Αργυροπούλου, Θαλασσινή Βοσταντζόγλου, Κόνυ Ζήκου, Άννα Κουρουπού, Στηβ Κρικρή και Μάγδα Λέκκα – τρία πρόσωπα, που ζουν μια εντελώς διαφορετική καθημερινότητα, πιεσμένοι από το πλαίσιο της συμβατική τους ζωής, βρίσκουν τον δικό τους τρόπο διαφυγής. Η δραματική ταινία πρωτοπαρουσιάστηκε στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν και έκανε την ελληνική της πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - «Νύχτες Πρεμιέρας».

«Ένα από τα πράγματα που πάντα με ενδιέφεραν γύρω μου και παρατηρούσα, είναι η “αόρατη” ψυχολογική πίεση και η βία, που ασκούν πάνω μας οι απαιτήσεις μίας “κανονικής ζωής”. Πόσο στενό και δύσκαμπτο μπορεί να γίνει το κοινωνικό πλαίσιο που καλούμαστε να κινηθούμε, αν θέλουμε να θεωρούμαστε κοινωνικά αποδεκτοί. Και πόσο πιεστικό μπορεί να είναι αυτό το πλαίσιο για τον καθένα μας χωριστά, όπου αναγκαστικά, για να μπορέσει κάποιος να προσαρμοστεί, διαστρεβλώνεται, στριμώχνεται, χάνει τον εαυτό του και οδηγείται σε παθολογικές συμπεριφορές ως μόνη εκτόνωση της κατάστασής του» αναφέρει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς