Πιο ανεκτική θέλει την ιρανική αστυνομία ο Ρουχανί

Ιδίως με τον ενδυματολογικό κώδικα των γυναικών
Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2013 17:23
UPD:17:29
REUTERS/IRNA

«Αν χρειάζεται να δοθεί μια προειδοποίηση, η αστυνομία θα πρέπει να είναι η τελευταία που θα την δώσει», δήλωσε ο κ. Ρουχανί σε ομιλία του στη Σχολή της Αστυνομίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Fars (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Να είναι πιο ανεκτική στα κοινωνικά ζητήματα, και κυρίως στο θέμα του ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα ζήτησε την Τετάρτη από την αστυνομία ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί.

«Αν χρειάζεται να δοθεί μια προειδοποίηση, η αστυνομία θα πρέπει να είναι η τελευταία που θα την δώσει», δήλωσε ο κ. Ρουχανί σε ομιλία του στη Σχολή της Αστυνομίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Fars.

«Οι ενάρετες γυναίκες μας θα πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια και να μη φοβούνται όταν είναι παρούσα η αστυνομία», σημείωσε, εκτιμώντας ότι ο σεβασμός προς τον ισλαμικό ενδυματολογικό κώδικα θα πρέπει να διδάσκεται «στα σχολεία, τα λύκεια, τα πανεπιστήμια και τα τεμένη».

Ειδικές μονάδες της ιρανικής αστυνομίας πραγματοποιούν τακτικά επιχειρήσεις στους δρόμους του Ιράν για να ελέγχουν την εφαρμογή του αυστηρού ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα.

Όσες γυναίκες τον παραβιάζουν μπορεί να λάβουν μια προφορική ειδοποίηση, να τους επιβληθεί πρόστιμο ή να κρατηθούν για μερικές ώρες.

Η προώθηση της αρετής στην κοινωνία θα πρέπει να γίνεται μέσω της καταπολέμησης της φτώχειας και της ανεργίας και όχι μέσω της αντιπαράθεσης με την αστυνομία, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ιράν.

Τον Σεπτέμβριο, ο κ. Ρουχανί είχε ζητήσει τους αστυνομικούς να εφαρμόζουν τον νόμο για τη μαντήλα σεβόμενοι την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αποφεύγοντας τις «ακραίες μεθόδους».

Εξάλλου, ο ιρανός υπουργός Πολιτισμού Αλί Τζανατί επέκρινε τη δουλειά της υπηρεσίας του υπουργείου του που αποφάσιζε για την έκδοση ή μη των βιβλίων επί προεδρίας του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

«Ενημερώθηκα με λύπη ότι κάποια βιβλία δεν έλαβαν άδεια να κυκλοφορήσουν επειδή παρουσίαζαν κάποιες προσωπικές απόψεις», δήλωσε ο κ. Τζανατί στη μεταρρυθμιστική εφημερίδα Arman.

«Αν το Κοράνι δεν ήταν θεία αποκάλυψη και είχε υποβληθεί στην Επιτροπή Ελέγχου των Εκδόσεων, τα μέλη της επιτροπής θα είχαν αποφανθεί ότι κάποιες λέξεις δεν είναι αρκετά ενάρετες και δεν θα είχαν δώσει την άδεια να εκδοθεί», επεσήμανε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή