Συνάντηση Σαμαρά – Νετανιάχου την Τρίτη

Ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για τα Ιεροσόλυμα το βράδυ
Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2013 16:25
UPD:19:59
EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί την Τρίτη το πρωί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Για τα Ιεροσόλυμα, όπου θα πραγματοποιηθεί το διυπουργικό Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Ισραήλ, αναχωρεί το βράδυ ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Την Τρίτη το πρωί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις και υπογραφή συμφωνιών και κοινής διακήρυξης. Στη συνέχεια θα παρακαθήσει σε επίσημο γεύμα με τον ισραηλινό ομόλογο του (G2G).

Αργότερα ο κ. Σαμαράς θα έχει κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. κ. Θεόφιλο και τον πρόεδρο του Ισραήλ κ. Σιμόν Πέρες.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό σε δείπνο που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ελληνο-Ισραηλινού Επιχειρηματικού Forum.

Ο κ. Σαμαράς θα επιστρέψει στην Αθήνα αργά το βράδυ της Τρίτης.

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν στο Ισραήλ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδάκης θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον οργανισμό YOZMA, που είναι το μεγαλύτερο fund of funds του Ισραήλ και θα απευθύνει χαιρετισμό στο Ελληνο-Ισραηλινό Επιχειρηματικό Forum.

Στην ελληνική αποστολή μετέχουν 104 Έλληνες επιχειρηματίες, κυρίως από τους τομείς της τεχνολογίας, των κατασκευών, της ενέργειας, της πληροφορικής & των τηλεπικοινωνιών, του τουρισμού, της φαρμακοβιομηχανίας και των τροφίμων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα υπογραφεί επίσης συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Invest in Greece και Invest in Israel.

Την Τετάρτη ο υπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό στο Ελληνο-Ισραηλινό Επιχειρηματικό Forum και στη συνέχεια θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον ισραηλινό οργανισμό.

Σκοπός του μνημονίου συνεργασίας είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας στην ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών που θα επιταχύνουν την ανάδειξη νέων και καινοτόμων επιχειρήσεων, η δημιουργία κοινής ομάδας δράσης με στόχο τη διατύπωση του βασικού πλαισίου στρατηγικής ανάπτυξης οικοσυστήματος καινοτομίας καθώς και ο συντονισμός και τη προεργασία σε διεθνές επίπεδο των προσπαθειών για την προσέλκυση και ανάπτυξη κοινών επενδυτικών κεφαλαίων Ελληνικών και Ισραηλινών venture capital funds με στόχο τις επενδύσεις σε ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσεις.

Ο κ. Χατζηδάκης θα επισκεφθεί επίσης την εταιρεία CEVA, εταιρεία συστημάτων τηλεπικοινωνίας με σημαντική διεθνή παρουσία.

Στο Forum ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ν. Μηταράκης θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον κ. Gideon Tadmor, διευθύνοντα σύμβουλο της Avner Oil and πρόεδρο της Delek Drilling (μέλη ενεργειακού ομίλου Delek), με τον κ. Ami Federmann, πρόεδρο της Israel Hotels Association και αντιπρόεδρο της αλυσίδας ξενοδοχείων Dan Hotel, με τον κ. Omer Granit, διευθύνοντα σύμβουλο της Migdal Capital Markets και με τον κ. Ofer Elyakim, διευθύνων σύμβουλο και τον κ. Lior Blanka, Chief Technology Officer, της DSP Group.

Ανάπτυξη της συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ στο ενεργειακό τομέα

Η ανάπτυξη της συνεργασίας Ελλάδας -Ισραήλ στον τομέα των ερευνών για υδρογονάνθρακες και ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο περιλαμβάνεται, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο κείμενο της συμφωνίας συνεργασίας που πρόκειται να υπογράψει στο Ισραήλ ο  Γιάννης Μανιάτης.

Η συμφωνία που πρόκειται να υπογραφεί φέρεται να προβλέπει την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς:

-Ερευνών για ορυκτούς πόρους και υδρογονάνθρακες με έμφαση στο φυσικό αέριο.

-Ανανεώσιμων Πηγών και εξοικονόμησης ενέργειας.

-Ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας.

-Εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια και ιδιωτικές κατοικίες.

Προβλέπεται επίσης η αδελφοποίηση πόλεων των δύο χωρών με στόχο την μεταξύ τους συνεργασία σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας σε Δημοτικά κτίρια και επιχειρήσεις.

Από τον περασμένο Αύγουστο Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ έχουν ήδη υπογράψει τριμερές μνημόνιο κατανόησης για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της Ενέργειας (Ενεργειακές Υποδομές, Έρευνα και Ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Φυσικοί Πόροι) αλλά και της Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή