Εφαρμογή σώζει τις φάλαινες από συγκρούσεις με πλοία

Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2013 16:09
UPD:16:11
REUTERS/STRINGER/NEW ZEALAND
A- A A+

Θαλάσσιοι βιολόγοι στις Ηνωμένες Πολιτείες δοκιμάζουν μια νέα εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα, η οποία υποδεικνύει στα πλοία το ακριβές σημείο, στο οποίο κολυμπούν φάλαινες, βοηθώντας στην αποφυγή επικίνδυνων και δυνητικά θανατηφόρων συγκρούσεων ανοιχτά των ακτών της Καλιφόρνια.

Η εφαρμογή ονομάζεται Whale Spotter και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εν πλω, μόνο μέσω iPhone προς το παρόν, παρότι οι ερευνητές αναπτύσσουν και έκδοση για Android. Οι χρήστες θα μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο ολόκληρα κοπάδια ή ακόμη και μεμονωμένα θηλαστικά πάνω σε έναν ψηφιακό χάρτη.

«Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή θα είμαστε σε θέση να έχουμε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τη διάταξη και την αφθονία των φαλαινών, κάτι που αποτελεί βασική ανησυχία για εμάς γιατί είναι απειλούμενες και θέλουμε να περιορίσουμε την πιθανότητα συγκρούσεων», δήλωσε στη San Francisco Chronicle ο Τζέιμι Τζάνκε, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που δοκιμάζει την εφαρμογή. «Στην προσπάθεια αυτή προσπαθούμε να αναμείξουμε και την κοινότητα, είτε πρόκειται για φυσιοδίφες είτε για ψαράδες, ναυτικούς ή ερασιτέχνες της θάλασσας.»

CONSERVE.IO

Την εφαρμογή θα χρησιμοποιούν και εκπαιδευμένοι παρατηρητές, προκειμένου να καταγράφουν τις κινήσεις και τη συμπεριφορά των φαλαινών, τροφοδοτώντας μια παγκόσμια βάση δεδομένων, στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι βιολόγοι προκειμένου να είναι σε θέση, για παράδειγμα, να τροποποιούν δρομολόγια πλοίων ανάλογα με την παρουσία των θηλαστικών.

Σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία αλιείας, το διάστημα 1988-2012 καταγράφηκαν – μόνο στην Καλιφόρνια - τουλάχιστον 100 συγκρούσεις μεγάλων σκαφών με φάλαινες. Ο πραγματικός αριθμός ενδέχεται να είναι έως και δεκαπλάσιος, εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι απλοί τραυματισμοί φαλαινών από πλοία συνήθως δεν αναφέρονται.

CONSERVE.IO

Από τις δοκιμές της εφαρμογής.

Τα εμπορικά πλοία που ταξιδεύουν στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο χρησιμοποιούν μια άλλη, παραπλήσια εφαρμογή που τα βοηθά να αποφεύγουν τις απειλούμενες φάλαινες. Η εταιρεία που τις αναπτύσσει σχεδιάζει να τις συγχωνεύσει σε ένα προϊόν, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους τύπους πλοίων, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή