Ρωσική έφοδος σε πλοίο της Greenpeace

Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013 11:36
UPD:12:02
REUTERS/HANDOUT

Αντρες του ρωσικού λιμενικού με κουκούλες κάνουν έφοδο σε ακτιβιστές της Greenpeace, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας τους στην εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου Prirazlomnaya της Gazprom, στη Θάλασσα της Πεκόρα.

A- A A+

Τη σύλληψη 25 ακτιβιστών της, που διαμαρτύρονταν ενάντια στις γεωτρήσεις στην Αρκτική Θάλασσα από τον πετρελαϊκό κολοσσό Gazprom, κατά τη διάρκεια εφόδου ανδρών του ρωσικού λιμενικού σε ένα από τα πλοία της, στο Arctic Sunrise, καταγγέλλει η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ακτιβιστών που κατάφεραν να παραμείνουν κλειδωμένοι στο δωμάτιο τηλεπικοινωνιών, οι ακτιβιστές στην εξέδρα υποχρεώθηκαν να παραμείνουν γονατιστοί, καθώς οι άνδρες του ρωσικού λιμενικού τους σημάδευαν με τα όπλα τους.

Σε ανακοίνωσή της η Greenpeace αναφέρει ότι περίπου 15 ένοπλοι επιβιβάστηκαν χθες στο πλοίο από ελικόπτερο γύρω στις 16.00 GMT.

Κανένας, πάντως, από τους 25 ακτιβιστές της οργάνωσης, περιλαμβανομένων τεσσάρων Ρώσων, δεν τραυματίστηκε.

EURONEWSGREEK
REUTERS

Η οργάνωση διοργανώνει κινητοποιήσεις στα γραφεία της Gazprom και στα κτήρια της ρωσικής πρεσβείας σε όλο τον κόσμο.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης το Arctic Sunrise έπλεε στη Θάλασσα της Πεκόρα σε απόσταση τριών μιλίων γύρω από την εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου Prirazlomnaya της Gazprom, εντός της ρωσικής ΑΟΖ, αλλά και εντός διεθνών υδάτων.

Την Τετάρτη, στη διάρκεια της ειρηνικής διαμαρτυρίας ενάντια στην εξέδρα Prirazlomnaya, οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν δύο ακτιβιστές -έναν Ελβετό και έναν Φινλανδό- ενώ έριξαν προειδοποιητικά πυρά προς την κατεύθυνση του Arctic Sunrise.

EURONEWSGREEK

Σύμφωνα με την Greenpeace, οι γεωτρήσεις πραγματοποιούνται με επικίνδυνο, απαρχαιωμένο τεχνικό εξοπλισμό σε μία περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή. Η οργάνωση κάλεσε τη Ρωσία να απελευθερώσει τους ακτιβιστές και το Arctic Sunrise.

Στην προσπάθειά τους να αναρριχηθούν στην εξέδρα, οι ακτιβιστές έδρασαν με έναν «προκλητικό κι επικίνδυνο για τη ζωή τρόπο που μπορεί να οδηγήσει σε μία οικολογική καταστροφή», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε διάβημα διαμαρτυρίας που επέδωσε στον ολλανδό πρεσβευτή στη Μόσχα την Τετάρτη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή