Στο μυαλό μιας «από αιώνες λυπημένης» ποιήτριας

Παράσταση - αφιέρωμα στην Κατερίνα Γώγου, με τη Μυρτώ Αλικάκη
Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2013 11:15
ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο της ηθοποιού και ποιήτριας Κατερίνας Γώγου, η μουσικοθεατρική παράσταση - αφιέρωμα με τίτλο «Στο μυαλό είναι ο στόχος!», κάνει την πρεμιέρα της την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου.

A- A A+

Με την αντισυμβατική ζωή και τον εκούσιο θάνατό της, μια ψυχή «από αιώνες λυπημένη» και πάντα παρούσα μέσα από τους οργισμένους στίχους της, έρχεται σήμερα να συναντήσει το «μαύρο», τη σύγχρονη κραυγή αγωνίας, μέσα από τον πόνο, την αγωνία και τις κραυγές της ποίησής της.

Εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο της ηθοποιού και ποιήτριας Κατερίνας Γώγου, η μουσικοθεατρική παράσταση - αφιέρωμα με τίτλο «Στο μυαλό είναι ο στόχος!», κάνει την πρεμιέρα της σήμερα, Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, ημέρα της συμπλήρωσης 20 χρόνων από τον θάνατο της θλιμμένης αυτής «επαναστάτριας» (3/10/1993), στη μουσική σκηνή «Ρυθμός Stage», όπου και  θα παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα, στις 9 το βράδυ.

Στα ίχνη της ασπρόμαυρης ματαιότητάς της

Σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κορδέλλα, συντρόφου της Κατερίνας Γώγου και παραγωγού του cd «Πάνω κάτω η Πατησίων», στη σκηνή εναλλάσσονται θεατροποιημένοι μονόλογοι από τη Μυρτώ Αλικάκη, με μελοποιημένα ποιήματα, που ερμηνεύουν η Νάνα Μπινοπούλου και ο Κώστας Χαριτάτος, και προβολές οπτικού και οπτικοακουστικού υλικού από slideshow γνωστού και ανέκδοτου φωτογραφικού υλικού, αποσπάσματα από παλιές και νεώτερες ταινίες, στις οποίες συμμετείχε η Κατερίνα, και super 8 film από το προσωπικό αρχείο του σκηνοθέτη, τραβηγμένο από το ίδιο της το σπίτι.

Με την ελπίδα μιας αντίδρασης σε αυτά που ζούμε

Τα αυτοβιογραφικά αποσπάσματα από τα κείμενά της θα ερμηνεύσει η Μυρτώ Αλικάκη, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: «H Kατερινα Γώγου μπήκε στη ζωή μου πέρυσι, με αφορμή την ανάγνωση ποιημάτων της σε κάποια εκδήλωση. Διάβασα σχεδόν τα πάντα. Αυτό που νιώθω είναι πως η Γώγου αγαπά βαθιά τον άνθρωπο, που συνθλίβεται μέσα στις κοινωνικές αδικίες κάτω από το βάρος της ανθρώπινης σκληρότητας. Αγαπά τους αγνούς ανθρώπους και εναντιώνεται σε αυτούς, που θεωρεί πουλημένους και "γουρούνια", όπως η ίδια τους αποκαλεί.

Την καταλαβαίνω πολύ, τα καλά της και τα κακά της, τη σέβομαι και τη λυπάμαι και, όσο πιο πολύ διαβάζω, τόσο πιο πολύ αναγνωρίζω πράγματα, που μου είναι οικεία και με έχουν σημαδέψει. Θαυμάζω τον ιδεαλισμό της, την επαναστατικότητα της, την ποίηση της και, από την άλλη, βλέπω έναν άνθρωπο, που έζησε μια επικίνδυνη ζωή, φλερτάροντας διαρκώς με την καταστροφή. Στην παράσταση, στόχος μας είναι να μεταφέρουμε στον θεατή το συναίσθημα της, που δεν είναι μόνο σκοτεινό. Πολλές φορές, είναι δυναμικό, επαναστατικό, ελπιδοφόρο. Ελπίζουμε να προκαλέσει μια συγκίνηση, που μπορεί να φέρει, ίσως, και αντίδραση σε αυτά που ζούμε.

Δεν ταυτίζομαι μαζί της, είμαι συμφιλιωμένη με την πραγματικότητα, όσο σκληρή και αν είναι. Δεν πιστεύω ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει σε μια στιγμή. Μπορούμε, όμως, να προσπαθούμε να τον βελτιώσουμε και να μην ξεχνάμε ότι όλοι το ίδιο είμαστε και όλοι μια μέρα θα πεθάνουμε, όση εξουσία και αν ασκήσουμε, όσα χρήματα και αν αποταμιεύσουμε».

Στρέφοντας την πλάτη σε μια ζωή που δεν άντεχε

Η Κατερίνα Γώγου γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1940, και ξεκίνησε από μικρή καριέρα στην ηθοποιία, αλλά αργότερα στράφηκε στην ποίηση. Τα ποιήματά της είναι γνωστά για τον αντισυμβατικό χαρακτήρα και τις αναρχικές τους ιδέες. Αγαπούσε τη ζωή, μα ταυτόχρονα δεν την άντεχε. Μέσα από τους στίχους της πρόβαλε έντονα τη διαμαρτυρία και την αγανάκτησή της για τις τερατώδεις δυνατότητες του κοινωνικού μηχανισμού να καταστρέφει τον άνθρωπο και τη ζωή, και καταδίκαζε τον πόνο και την αθλιότητα γύρω της. Στρέφοντας την πλάτη στη ζωή και το σύστημα, εξουθενωμένη από ένα βαθύ αίσθημα ματαιότητας, αυτοκτόνησε με χάπια και αλκοόλ, το 1993, σε ηλικία 53 ετών.

Η Κατερίνα Γώγου γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1940, και ξεκίνησε από μικρή καριέρα στην ηθοποιία, αλλά αργότερα  στράφηκε στην ποίηση.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κορδέλλας, σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια: Δήμητρα Παναγιωτοπούλου. Ερμηνεία κειμένων: Μυρτώ Αλικάκη, ερμηνεία τραγουδιών: Νάνα Μπινοπούλου  - Κώστας Χαριτάτος. Τα ποιήματα έχουν μελοποιήσει οι: Κώστας Αθυρίδης, Βάσω Αλλαγιάννη, Τάκης Γραμμένος, Άρης Ζαρακάς, Παντελής Θεοχαρίδης, Νίκος Καλλίτσης, Πάνος Κατσιμίχας, Ηλίας Λιούγκος, Εύα Λουκάτου, Magic De Spell, Βαγγέλης Μαρκαντώνης, Γιώργος Μάρτος, Ματ σε δύο υφέσεις, Τάσος Ρωσσόπουλος, Μάκης Σεβίλογλου, Μάριος Στρόφαλης και Κώστας Χαριτάτος.

Πληροφορίες
Ρυθμός Stage: Μαρίνου Αντύπα 38 - Ηλιούπολη, τηλ.: 210 9750060. Είσοδος: 10 ευρώ.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς