Ιταλία: Συνάντηση Μπερλουσκόνι - Αλφάνο για την αποφυγή σχίσματος στην Κεντροδεξιά

Όλα ανοικτά για την ψήφο εμπιστοσύνης της Τετάρτης στο κοινοβούλιο
Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2013 16:50
UPD:17:06
EPA/GIUSEPPE LAMI

Η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε στο μέγαρο Γκρατσιόλι της Ρώμης, όπου διατηρεί κατοικία ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι (αριστερά), μετά τις αμφιβολίες τις οποίες εξέφρασαν οι πέντε προερχόμενοι από το «Λαό της Ελευθερίας» υπουργοί (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Το «κεφάλι» της οργανωτικής συντονίστριας του «Λαού της Ελευθερίας» - Forza Italia, Ντανιέλα Σαντανκέ, ζήτησε από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο γραμματέας του κόμματος, αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, προκειμένου να αποφευχθεί το σχίσμα στο κόμμα - πυρήνα της κεντροδεξιάς συμμαχίας.

Η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε στο μέγαρο Γκρατσιόλι της Ρώμης, όπου διατηρεί κατοικία ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά τις αμφιβολίες τις οποίες εξέφρασαν οι πέντε προερχόμενοι από το «Λαό της Ελευθερίας» υπουργοί, τους οποίους ο «Καβαλιέρε» ανάγκασε να παραιτηθούν από την κυβέρνηση συνεργασίας Κεντροαριστεράς - Κεντροδεξιάς - Κέντρου.

Αιτία της αλλαγής στάσης του κ. Μπερλουσκόνι έναντι της κυβέρνησης είναι η υπόθεση της καταδίκης του για φοροδιαφυγή στην υπόθεση Mediaset και η συνακόλουθη επικείμενη αποπομπή του από τη Γερουσία.

Η εκ του σύνεγγυς συνομιλία των κ.κ. Αλφάνο και Μπερλουσκόνι διήρκεσε λίγα λεπτά, ενώ νωρίτερα ο αρχηγός της Κεντροδεξιάς είχε συναντηθεί για παραπάνω από μία ώρα με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων του «Λαού της Ελευθερίας» σε Γερουσία και Βουλή, Ρενάτο Σκιφάνι και Ρενάτο Μπρουνέτα αντίστοιχα, καθώς και με τον συντονιστή του κόμματος Ντένις Βερντίνι και τον αντιπρόεδρο της Γερουσίας, Μαουρίτσιο Γκάσπαρι.

Η κ. Σαντανκέ, με δήλωσή της, προσέφερε σκωπτικά το «κεφάλι» της στο γραμματέα του κόμματος, τονίζοντας ότι προτιμά να χάσει πολιτικά το δικό της παρά να βρεθεί στη θέση της ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Εάν υπάρξει σχίσμα στο Λαό της Ελευθερίας, η εφημερίδα Corriere della Sera εκτιμά ότι τουλάχιστον 40 γερουσιαστές της Κεντροδεξιάς θα ψηφίσουν την Τετάρτη υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας του Ενρίκο Λέτα.

Ο επικεφαλής του Λαού της Ελευθερίας στη Βουλή, Ρενάτο Μπρουνέτα, από την πλευρά του, κάλεσε τον πρωθυπουργό να λύσει πρώτα το ζήτημα με τις παραιτήσεις των κεντροδεξιών υπουργών και την αιτιολογία τους και στη συνέχεια να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, αλλιώς να παραιτηθεί.

Φήμες φέρουν επίσης 15 γερουσιαστές της χριστιανοδημοκρατικής τάσης του κόμματος, οι οποίοι κινούνται γύρω από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Μαουρίτσιο Λούπι, να ετοιμάζονται επίσης να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Λέτα.

Ο κ. Λούπι, πάντως, δήλωσε «ιδιαίτερα αισιόδοξος» για τις πιθανότητες επιβίωσης της κυβέρνησης, γεγονός το οποίο θεωρείται μήνυμα προς την ηγεσία της Κεντροδεξιάς.

Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, έκανε στο μεταξύ δεκτούς στο Κυρηνάλιο προεδρικό μέγαρο, την Τρίτη, τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα και τον υπουργό Συντονισμού και Σχέσεων με το Κοινοβούλιο, Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή