Γκιουλ: Ακόμη υπό εξέταση η συμφωνία για το κινεζικό αντιπυραυλικό σύστημα

Τη σοβαρή τους ανησυχία έχουν εκφράσει οι ΗΠΑ
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013 21:12
UPD:21:19
EPA/DAN KITWOOD POOL

«Υπάρχει μια πληθώρα ζητημάτων: υπάρχουν τεχνικές και οικονομικές πλευρές και από την άλλη υπάρχει και το θέμα της συμμαχίας. Εκτιμώνται όλα. Η Τουρκία χρειάζεται ένα αμυντικό σύστημα», υπογράμμισε ο Γκιουλ (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Η τουρκική απόφαση συμπαραγωγής του κινεζικού συστήματος αντιαεροπορικής/ αντιπυραυλικής άμυνας FD-2000 δεν είναι τελική και βρίσκεται ακόμα υπό εξέταση, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Όπως δήλωσε ο κ. Γκιουλ στην Hürriyet Daily News. «Υπάρχει μια βραχέα λίστα και η Κίνα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας αυτής. Θα πρέπει να εξετάσουμε τους όρους, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρωταρχικά η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ».

«Υπάρχει μια πληθώρα ζητημάτων: υπάρχουν τεχνικές και οικονομικές πλευρές και από την άλλη υπάρχει και το θέμα της συμμαχίας. Εκτιμώνται όλα. Η Τουρκία χρειάζεται ένα αμυντικό σύστημα», υπογράμμισε ο Γκιουλ μιλώντας στους δημοσιογράφους από το αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Τουρκία από τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει «σοβαρή ανησυχία» για την απόφαση, καθώς στην εταιρεία που έχει αναπτύξει το σύστημα, CPMIEC, έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ για παραβίαση της απαγόρευσης μεταφοράς στρατιωτικού εξοπλισμού, τεχνολογίας και υπηρεσιών προς το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή