Νέα δεδομένα για τις στατίνες

Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013 11:40
UPD:11:45
SHUTTERSTOCK

Οι στατίνες θεωρούνται πολύτιμα φάρμακα στη μάχη κατά των καρδιαγγειακών προβλημάτων.

A- A A+

Νέα δεδομένα και διλήμματα δημιουργία αμερικανική επιστημονική έρευνα σχετικά με τις πολυσυνταγογραφημένες σε όλο τον κόσμο στατίνες.

Οι στατίνες θεωρούνται πολύτιμα φάρμακα στη μάχη κατά των καρδιαγγειακών προβλημάτων, καθώς ρίχνουν δραστικά το επίπεδο της «κακής» χοληστερόλης (LDL).

Σύμφωνα, ωστόσο, με τη νέα έρευνα, φαίνεται πως σε έναν βαθμό εξουδετερώνουν τα οφέλη που αποκομίζει ο οργανισμός από τη σωματική άσκηση.

Η διαπίστωση αυτή θέτει ενώπιον διλήμματος τους γιατρούς και τους ασθενείς, επειδή ακριβώς εκείνοι που πρέπει να ωφελούνται περισσότερο από την άσκηση, δηλαδή όσοι κάνουν καθιστική ζωή, είναι υπέρβαροι, μεσήλικες ή καρδιοπαθείς, είναι ακριβώς οι ίδιοι που συνήθως παίρνουν και στατίνες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο οι στατίνες, όσο και η σωματική άσκηση, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού και γενικότερα πρόωρου θανάτου. Κανονικά, ο συνδυασμός στατινών και άσκησης θα ήταν η ιδανική λύση, όμως η νέα μελέτη δείχνει μια πιο πολύπλοκη -και ανησυχητική- εικόνα.

Μια λύση ίσως θα ήταν πρώτα κανείς να βελτιώνει τη «φόρμα» του και μετά να ξεκινά τις στατίνες, ωστόσο αυτό είναι κάτι που ο κάθε ασθενής θα πρέπει να συζητήσει με τον γιατρό του.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή