Βρετανία: το 40% φρούτων και λαχανικών πάνε χαμένα λόγω... εμφάνισης

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013 17:44
UPD:17:44
SHUTTERSTOCK

Το μέσο βρετανικό νοικοκυριό πετάει πάνω από 5 κιλά τροφίμων την εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι σχεδόν το 70% των προϊόντων αυτών θα μπορούσαν να φαγωθούν ή να αξιοποιηθούν με άλλο τρόπο.

A- A A+

Χτυπημένα, με «λάθος» σχήμα ή μέγεθος, αλλά καθ΄όλα βρώσιμα και γευστικά. Κι όμως, έως και το 40% των φρούτων και των λαχανικών στη Βρετανία δεν καταλήγουν ποτέ στο πιάτο γιατί οι καταναλωτές δεν τα επιλέγουν θεωρώντας τα... άσχημα. Αυτό αποκαλύπτει έκθεση του βρετανικού προγράμματος Παγκόσμιας Επισιτιστικής Ασφάλειας.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, προϊόντα που δεν ανταποκρίνονται στα αισθητικά κριτήρια των καταναλωτών συχνά χρησιμοποιούνται ως τροφή για τα ζώα ή απλώς πετιούνται στα σκουπίδια, αν και είναι κατάλληλα προς βρώση.

Το μέσο βρετανικό νοικοκυριό πετάει πάνω από 5 κιλά τροφίμων την εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι σχεδόν το 70% των προϊόντων αυτών θα μπορούσαν να φαγωθούν ή να αξιοποιηθούν με άλλο τρόπο. Η συνήθεια αυτή δεν επιβαρύνει μόνο το περιβάλλον και την επισιτιστική ασφάλεια, αλλά και την τσέπη, καθώς στοιχίζει περίπου 570 ευρώ ανά νοικοκυριό ή 805 ευρώ ανά οικογένεια.

Όπως καταδεικνύει η έκθεση, το μεγαλύτερο ποσοστό των τροφίμων στη Βρετανία αχρηστεύεται στο στάδιο της παραγωγής και στο στάδιο της κατανάλωσης. Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ ανταποκρίνονται στο αίτημα των καταναλωτών για πιο... εμφανίσιμα τρόφιμα, με αποτέλεσμα φρούτα και λαχανικά με «περίεργο» σχήμα να μην φθάνουν καν στα ράφια των καταστημάτων, παρότι το τελευταίο διάστημα καταγράφονται ορισμένες εξαιρέσεις.

Η έκθεση δίνεται στη δημοσιότητα λίγες ημέρες μετά από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων μελέτης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, σύμφωνα με τα οποία το εν τρίτο των τροφίμων παγκοσμίως - δηλαδή περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι το χρόνο - καταλήγουν να σαπίζουν. Ο FAO υπολόγισε το κόστος των απωλειών σε 750 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, αφήνοντας απέξω τα ψάρια και τα θαλασσινά.

«Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Η πρόσβαση στην τροφή αποτελεί καθημερινή πρόκληση», αναφέρει το Trussell Trust, που διοργανώνει συσσίτια για απόρους. «Σχεδόν 400.000 άνθρωποι χρειάστηκαν πέρυσι υποστήριξη από τα συσσίτια», την ώρα που 15 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων κατέληξαν στα σκουπίδια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή