Κένυα: Ξένοι ειδικοί συμμετέχουν στις έρευνες

Συγκεχυμένα στοιχεία για το πόσα θύματα είναι θαμμένα στα συντρίμμια του Ουέστγκεϊτ
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013 18:16
UPD:18:25
REUTERS/NOOR KHAMIS

Το Ουέστγκεϊτ «χτενίζεται» ήδη για γενετικό υλικό (DNA) και βαλλιστικά στοιχεία από ειδικούς στη σχετική έρευνα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τζόζεφ Όλε Λένκου.

A- A A+

Ειδικοί από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, τον Καναδά, αλλά και αξιωματούχοι της Ιντερπόλ συνεπικουρούν πλέον τις αρχές της Κένυας στις έρευνες για να συγκεντρωθούν στοιχεία για την αιματηρή κατάληψη εμπορικού κέντρου στο Ναϊρόμπι από ισλαμιστές ενόπλους από το Σάββατο μέχρι την Τρίτη.

Το Ουέστγκεϊτ «χτενίζεται» ήδη για γενετικό υλικό (DNA) και βαλλιστικά στοιχεία από ειδικούς στη σχετική έρευνα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τζόζεφ Όλε Λένκου.

Ο τελευταίος επιβεβαίωσε ότι πέντε από τους ενόπλους είναι νεκροί, ενώ σημείωσε ότι αναμένεται η ανακάλυψη «και άλλων σορών τρομοκρατών».

Ήδη από το πρωί της Τετάρτης η Κένυα βρίσκεται σε τριήμερο πένθος.

«Περάσαμε στην επόμενη φάση», δήλωσε ο κ. Λένκου σε συνέντευξη Τύπου στο Ναϊρόμπι, τονίζοντας ότι τα παραπάνω στοιχεία χρειάζονται τουλάχιστον επτά ημέρες για να συλλεγούν.

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν περιμένει τον αριθμό των θυμάτων, τα οποία έφθασαν τους 72, να αυξηθεί σημαντικά.

Πολλά πτώματα θεωρείται ότι βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια, καθώς τρεις από τους τέσσερις ορόφους του εμπορικού κέντρου κατέρρευσαν.

Ο κ. Λένκου σημείωσε ότι αναμένει την ανεύρεση «μονάχα των πτωμάτων των τρομοκρατών».

EURONEWSGREEK

Διεξάγονται ήδη έρευνες για να εξακριβωθεί η ταυτότητά τους, καθώς και για το εάν μία εξ αυτών ήταν γυναίκα, συμπλήρωσε.

Ο κενυάτης υπουργός Εσωτερικών δήλωσε αδυναμία να επιβεβαιώσει εάν ανάμεσα στους δράστες βρίσκονταν Βρετανοί ή Αμερικανοί, ωστόσο επιβεβαίωσε ότι 10 άτομα κρατούνται σε σχέση με την επίθεση.

Συγκεχυμένα τα στοιχεία για τον αριθμό των θυμάτων

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε ολόκληρη την Κένυα, ενώ πενθούντες συγγενείς και φίλοι των θυμάτων κηδεύουν τους αγαπημένους τους, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Η σομαλική ισλαμιστική οργάνωση Αλ Σεμπάμπ δήλωσε ότι η επίθεση αποτέλεσε αντίποινα για τις επιχειρήσεις του στρατού της Κένυας στη Σομαλία.

EURONEWSGREEK

Οι ένοπλοι εισέβαλαν το Σάββατο στο εμπορικό κέντρο και άρχισαν να εκτοξεύουν χειροβομβίδες και να πυροβολούν αδιακρίτως κατά πελατών και προσωπικού των καταστημάτων.

Σύμφωνα με δημοσίευση στο λογαριασμό της Αλ Σαμπάμπ στο Twitter, 137 όμηροι βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια στο εμπορικό κέντρο, ενώ σημειώνει ότι οι όμηροι έχασαν τη ζωή τους λόγω της χρήσης χημικών αερίων από πλευράς των κενυατικών αρχών.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Κένυας αρνήθηκε τη χρήση χημικών, ενώ οι αρχές της αφρικανικής χώρας κάλεσαν τον πληθυσμό να αγνοήσει την «προπαγάνδα των τρομοκρατών».

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για τη μερική κατάρρευση του κτηρίου του εμπορικού κέντρου.

Η Αλ Σαμπάμπ, η οποία διατηρεί δεσμούς με την Αλ Κάιντα, έχει απειλήσει πολλάκις με επιθέσεις σε κενυατικό έδαφος, εάν η Κένυα δεν αποσύρει τους 4.000 στρατιώτες της από τη Σομαλία, όπου βρίσκονται υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ένωσης.

Η οργάνωση επιθυμεί την εγκαθίδρυση ισλαμικού κράτους στη Σομαλία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή