Γερμανία: Επιτάχυνση των πολιτικών διεργασιών ζητούν οι Χριστιανοδημοκράτες

Για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013 14:27
UPD:14:42
REUTERS/TOBIAS SCHWARZ

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να περιμένει τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών.

A- A A+

Δύο ημέρες μετά τις εκλογές, οι γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες καλούν τους Σοσιαλδημοκράτες να μην καθυστερήσουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την συγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμού. Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Κάουντερ, σύμφωνα με την Deutsche Welle,  «η Ευρώπη δεν μπορεί να περιμένει τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία».

Ο κ. Κάουντερ επανέλαβε την προτίμησή του προς τους Σοσιαλδημοκράτες σε σχέση με τους Πράσινους, επειδή οι πρώτοι διαθέτουν μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα και το πρόγραμμά τους βρίσκεται εγγύτερα εκείνου των Χριστιανοδημοκρατών.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, από την πλευρά του, καλεί την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να λάβει σοβαρά υπόψη τα κοινωνικά προβλήματα των ανθρώπων στην Ευρώπη.

«Κυρίως στο πεδίο της αντιμετώπισης της υψηλής νεανικής ανεργίας στις χώρες της κρίσης θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες», τόνισε ο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel.

Οι δηλώσεις του σοσιαλδημοκράτη πολιτικού ερμηνεύονται ως συγκεκριμένος όρος προς το συντηρητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκράτών - Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) της καγκελαρίου Μέρκελ, προκειμένου το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού μαζί τους.

Αναφερόμενος στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ευρώπη, ο κ. Σουλτς υπογραμμίζει ότι «η κ. Μέρκελ δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τη συγκεκριμένη πολιτική».

Υπενθυμίζεται ότι οι κυβερνητικοί εταίροι των Χριστιανοδημοκρατών την τελευταία τετραετία, Φιλελεύθεροι, βρέθηκαν εκτός Βουλής, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν για το ζήτημα της κυβέρνησης συνεργασίας μετά το μίνι συνέδριό τους, την ερχόμενη Παρασκευή.

Τη Δευτέρα, ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD, Πέερ Στάινμπρουκ, είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών Κεντροδεξιάς – Κεντροαριστεράς για το σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπιελ, δήλωσε «ανοικτός» σε συνομιλίες με την κ. Μέρκελ, χωρίς ωστόσο να προδιαγράψει το αποτέλεσμά τους.

EURONEWSGREEK

REUTERS
EURONEWSGREEK
Πιο λεπτούς τρόπους έναντι των εταίρων αναμένει ο Γιούνκερ

Υπέρ της συγκρότησης κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών τάσσεται έμμεσα και ο συντηρητικός πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός καλεί τους Γερμανούς να αντλήσουν διδάγματα από το υψηλό ποσοστό που σημείωσε η «ευρωφοβική» Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD) στις εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι «η επιτυχία της υποδηλώνει ότι έχουμε πρόβλημα στο να εξηγήσουμε στους ανθρώπους τα περί του ευρώ».

Ο κ. Γιούνκερ αναμένει από μια κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών «πιο λεπτούς τρόπους συμπεριφοράς» έναντι των ευρωπαίων εταίρων από ό,τι στο παρελθόν.

Ο λουξεμβούργιος πρωθυπουργός εξήρε επίσης την ευρωπαϊκή πολιτική του SPD, η οποία όπως υπογράμμισε, χαρακτηρίζεται από την ισορροπία αλληλεγγύης και σταθεροποίησης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή