Τα ίχνη οικονομικής δραστηριότητας που αφήνει κάποιος πίσω του στο διαδίκτυο αποτελούν για πολλούς λόγο ανησυχίας- ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που αναζητούν τρόπους αξιοποίησής τους, όπως ο Ομάρ Γκριν, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της personal finance startup υπό το όνομα wallet.AI.
Πρόκειται για μία εταιρεία που αναπτύσσει λογισμικό στο οποίο περιλαμβάνεται μία εφαρμογή κινητού που εκτελεί καθήκοντα οικονομικού συμβούλου. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το MIT Technology Review, η εν λόγω εφαρμογή διερευνά τα προαναφερθέντα «ίχνη» και, σε συνδυασμό με καταναλωτικές συνήθειες που έχει «παρατηρήσει», προσφέρει συμβουλές και προτάσεις οικονομικού τύπου, που μπορεί να κυμαίνονται από συμβουλές χαρακτήρα «μην ξοδεύεις πάνω από 20 δολάρια την ημέρα» ή ακόμη και προτείνοντας διαφορετικό καθημερινό καφέ.
Ο Γκριν παρομοιάζει την συγκεκριμένη προσέγγιση με τις ποσοτικές μεθόδους trading που χρησιμοποιούν πολλές φίρμες του χρηματοοικονομικού τομέα, οι οποίες συνδυάζουν μεγάλους όγκους δεδομένων για να βοηθήσουν τους traders να λαμβάνουν ψύχραιμες, λογικές αποφάσεις. Όπως λέει ο ίδιος, «ας σκεφτούμε τι σημαίνει να φτιάχνεις μία μηχανή που θα μπορεί να κάνει κάποια από αυτά τα πράγματα για εμένα».
Με την άδεια του χρήστη, το wallet.AI συλλέγει διάφορα είδη πληροφοριών, τόσο μέσω της παρατήρησης της οικονομικής δραστηριότητας, όσο και των κινήσεων και συνηθειών του στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και της «φυσικής» δραστηριότητάς του (εκμεταλλευόμενο τους αισθητήρες που υπάρχουν στο κινητό). Στη συνέχεια, το πρόγραμμα αναλύει τα εν λόγω δεδομένα στο cloud και καταλήγει να δίνει προτάσεις- tips στον χρήστη τις κατάλληλες στιγμές, στα κατάλληλα σημεία.
Η εταιρεία κρατά ακόμη μυστικές πολλές από τις σχετικές λεπτομέρειες, ωστόσο εκτιμά πως θα είναι έτοιμη να λανσάρει το προϊόν στην αγορά μέσα σε ένα χρόνο, στοχεύοντας κυρίως σε οικονομικά ιδρύματα, που με τη σειρά τους θα μπορούν να το προωθούν στους πελάτες τους. Επί της παρούσης, το wallet.AI βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των δοκιμών, με μικρή ομάδα πελατών.