Προσωρινή ανακωχή στον «εσωτερικό εμφύλιο» σύρων ανταρτών στην Αζάζ

Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013 12:58
UPD:14:57
REUTERS/ZAIN KARAM

Φωτογραφία της κατεστραμμένης πόλης Αζάζ. Την Τετάρτη το «Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ», οργάνωση με δεσμούς με την Αλ Κάιντα, είχε καταλάβει την πόλη, η οποία βρίσκεται στο βορρά της Συρία.

A- A A+

Σε κατάπαυση του πυρός στην πόλη Αζάζ συμφώνησαν δύο αντιμαχόμενες ομάδες σύρων ανταρτών την Παρασκευή.

Το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ, οργάνωση με δεσμούς με την Αλ Κάιντα, είχε καταλάβει την πόλη, η οποία βρίσκεται στο βορρά της Συρίας την Τετάρτη, μαχόμενη εναντίον του βασικού βραχίονα της κοσμικής και μετριοπαθούς ισλαμιστικής αντιπολίτευσης, Ελεύθερο Συριακό Στρατό.

Οι μάχες μεταξύ των δύο ανταρτικών οργανώσεων είχαν δημιουργήσει φόβους για έναν «εμφύλιο μέσα στον εμφύλιο».

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στην περιοχή των συνόρων Τουρκίας – Συρίας, οι δύο ένοπλες οργανώσεις συμφώνησαν να προχωρήσουν σε ανταλλαγή αιχμαλώτων και επιστροφή κατασχεμένων περιουσιακών στοιχείων.

Δεν έχει διευκρινιστεί κατά πόσο η κατάπαυση του πυρός αφορά συγκρούσεις των δύο οργανώσεων και σε άλλα σημεία της αραβικής χώρας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι πιθανότητες η Δύση να εξοπλίσει τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό αυξάνονται, στο βαθμό που ο τελευταίος θα διαχωριστεί εμφατικά από τους ριζοσπάστες ισλαμιστές αντάρτες, που μάχονται επίσης κατά του καθεστώτος Άσαντ.

EURONEWSGREEK

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Συρίας, Κάντρι Τζαμίλ, την ίδια ώρα, σημείωσε ότι ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα έχει καταλήξει «σε αδιέξοδο», με τις κυβερνητικές δυνάμεις, αλλά και τους αντάρτες, να μην έχουν αρκετές δυνάμεις για να κατισχύσουν ολοκληρωτικά.

Μιλώντας στο βρετανικό Guardian, σημείωσε ότι η Δαμασκός θα προτείνει στη Γενεύη ανακωχή με την ένοπλη συριακή αντιπολίτευση.

Ο κ. Τζαμίλ, πρώην κομμουνιστής του οποίου το κόμμα είχε λάβει μέρος στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην αρχή της εξέγερσης, επέμεινε ότι η θέση την οποία εκφράζει είναι επίσημη κυβερνητική.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή