«Η Ρωσία δεν έχει αναλάβει τη διάλυση των συριακών χημικών»

Διαθέτει, ωστόσο, την απαραίτητη υποδομή, τονίζει ο ρώσος υπουργός Άμυνας
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013 15:37
UPD:15:52
EPA/LUONG THAI LINH

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Σόιγκου στο πρακτορείο Interfax, «το ζήτημα του πού θα λάβει χώρα η καταστροφή των συγκεκριμένων όπλων μένει να ρυθμιστεί» (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Η Ρωσία δεν έχει σχέδια να αναλάβει την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου στο έδαφός της ούτε κάτι τέτοιο αποτελεί μέρος της ρωσοαμερικανικής σχετικής συμφωνίας, δήλωσε την Πέμπτη ο ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Σόιγκου στο πρακτορείο Interfax, «το ζήτημα του πού θα λάβει χώρα η καταστροφή των συγκεκριμένων όπλων μένει να ρυθμιστεί».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Ρωσία διαθέτει εργοστάσια στα οποία θα μπορούσε να γίνει επεξεργασία τέτοιων όπλων, με σκοπό να διαλυθούν.

Άσαντ: Έναν χρόνο θα χρειαστεί η καταστροφή των χημικών

Για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου δεσμεύθηκε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, σημειώνοντας ωστόσο ότι για τη συγκεκριμένη διαδικασία χρειάζεται χρονικό διάστημα ενός έτους.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο FoxNews, ο σύρος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι η χώρα του διέθετε πολύ σημαντικό χημικό οπλοστάσιο, αλλά, όπως σημείωσε, το καθεστώς της Δαμασκού ήταν υποχρεωμένο να το διαθέτει.

Σύμφωνα με τον κ. Άσαντ, το κόστος της επιχείρησης καταστροφής του χημικού οπλοστασίου είναι μεγάλο καθώς θα φτάσει στο «ένα δισεκατομμύριο δολάρια»

Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να συμμορφωθεί πλήρως με τη συμφωνία για τα χημικά όπλα ενώ, όπως επισήμανε, είναι στη διάθεση οποιασδήποτε χώρας θέλει να τα πάρει.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Συρίας επέμεινε ότι οι δυνάμεις του δεν είναι υπεύθυνες για την επίθεση με δηλητηριώδη αέρια σε προάστιο της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου.

Υποστήριξε ακόμη ότι η Συρία δεν βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο αλλά δέχεται συντονισμένη επίθεση από την Αλ Κάιντα.

Απευθυνόμενος, τέλος, στον αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, τον προέτρεψε «να ακούσει την καλή διαίσθηση του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή