Τα ρωσικά μπαλέτα Μπεριόσκα επισκέπτονται τη χώρα μας

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (21/9), και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (22/9)
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013 12:13
A- A A+

Τα Κρατικά Μπαλέτα της Μόσχας, Μπεριόσκα,  από τα ελάχιστα λαογραφικά μπαλέτα στον κόσμο που έχουν καταφέρει να φτάσουν σε τόσο υψηλό καλλιτεχνικό και τεχνικό επίπεδο, βασισμένα σε παραδοσιακά στοιχεία, επισκέπτονται τη χώρα μας για τρεις  μοναδικές εμφανίσεις.

Με 65 χρόνια καλλιτεχνικής παράδοσης στο ενεργητικό τους, τεράστια αναγνώριση και την επιβράβευση από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης με το Χρυσό Μετάλλιο για την καλλιτεχνική τους προσφορά στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, τα μπαλέτα Μπεριόσκα θα εμφανιστούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, για δύο παραστάσεις, στις 5 το απόγευμα και στις 9 το βράδυ, και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ.

Αναγνωρισμένη υψηλή τέχνη

Έχοντας κερδίσει την αναγνώριση και την εκτίμηση του κοινού ως τα αυθεντικά παραδοσιακά μπαλέτα της Ρωσίας, απέκτησαν εκατομμύρια θαυμαστές με τις εμφανίσεις τους σε περισσότερες από 80 χώρες σε όλο τον πλανήτη και σε όλα τα μεγάλα θέατρα του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Σκάλα του Μιλάνου. Με τον δικό τους μαγικό τρόπο, μετουσιώνουν το φολκλόρ σε υψηλή τέχνη, ενώ ο διάσημος πλέον κυκλικός γυναικείος χορός που συνοδεύει το κλασικό φολκλορικό τραγούδι «Η σημύδα στον αγρό», αποτελεί σήμα κατατεθέν του πολιτιστικού θησαυρού μιας ολόκληρης γενιάς.

Με τον λυρισμό της ρωσικής ψυχής

Δημιουργός και εμπνεύστρια των μπαλέτων Μπεριόσκα ήταν η διακεκριμένη σοβιετική χορογράφος Ναντέζντα Ναντέζντινα, η οποία βασίστηκε στον πλούτο των παραδοσιακών χορών της Ρωσίας, εμπλουτίζοντάς τους με σύγχρονα στοιχεία. Το 1957, την καλλιτεχνική τους διεύθυνση ανέλαβε η Μίρα Κολτσόβα, από τη χορογραφική σχολή των μπαλέτων Μπολσόι, εμφυσώντας τους νέα πνοή.

Στηριζόμενη στη διαρκή έρευνα και έχοντας ως βάση την παράδοση, έδωσε ταυτότητα, ρυθμό και πλουραλισμό στα μπαλέτα, προσδίδοντάς τους φήμη και κύρος. Γρήγορα, τα Μπεριόσκα ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο, ζωντανεύοντας τον βαθύτατο λυρισμό της ρωσικής ψυχής και κάνοντας τους λάτρεις του χορού να συμφωνήσουν πως είναι τα καλύτερα λαογραφικά μπαλέτα στον κόσμο και διαθέτουν όλα τα καλλιτεχνικά προσόντα για παραστάσεις εξαιρετικής αισθητικής.

Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη»: Βασιλίσσης  Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι - Αθήνα, τηλ.: 210 7282333. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 80 ευρώ, Α΄ ζώνη: 60 ευρώ, Β΄ ζώνη: 40 ευρώ, Γ΄ ζώνη: 30 ευρώ, φοιτητικό - παιδικό: 20 ευρώ. Προπώληση: ταμεία Μεγάρου και στο εκδοτήριο της οδού Ομήρου 8 - Σύνταγμα, τηλεφωνικά: 210 7282333, ηλεκτρονικά: www.megaron.gr.
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: 25ης Μαρτίου και Παραλία - Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, τηλ: 2310 895800. Προπώληση: στα εκδοτήρια του Μεγάρου και της οδού Αριστοτέλους, τηλεφωνικά: 2310 895938, ηλεκτρονικά: www.tch.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς