Τεχνολογία που εντοπίζει αγνοουμένους που έχουν θαφτεί σε συντρίμμια

Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013 12:09
UPD:12:09
NASA/DHS/John Price

Το FINDER αναπτύχθηκε για να μπορεί να εντοπίσει τον χτύπο της καρδιάς ενός ανθρώπου που είναι θαμμένος κάτω από εννέα μέτρα συντριμμιών, έξι μέτρα τσιμέντου ή τριάντα μέτρα σε ανοιχτό χώρο.

A- A A+

Μία νέα τεχνολογία ονόματι FINDER (Finding Individuals for Disaster and Emergency Response), που βασίζεται στην τεχνολογία ραντάρ και επιτρέπει τον ευκολότερο εντοπισμό αγνοουμένων σε περιοχές που έχουν πληγεί από καταστροφές, ανέπτυξαν ερευνητές του Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA, σε συνδυασμό με το Science and Technology Directorate του υπουργείου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Το FINDER αναπτύχθηκε για να μπορεί να εντοπίσει τον χτύπο της καρδιάς ενός ανθρώπου που είναι θαμμένος κάτω από εννέα μέτρα συντριμμιών, έξι μέτρα τσιμέντου ή τριάντα μέτρα σε ανοιχτό χώρο. Μέσα στους τελευταίους μήνες, έχει δοκιμαστεί μία σειρά πρωτοτύπων: τον Ιούνιο, ένα εκ των συστημάτων χρησιμοποιήθηκε για πάνω από 65 δοκιμαστικές αναζητήσεις, με δύο ομάδες αστικής έρευνας και διάσωσης (Virginia Task Force 1 και Virginia Task Force 2).

Όπως επισημαίνει ο Τζον Πράις, υπεύθυνος προγράμματος του υπουργείου Εθνικής Ασφαλείας, οι δοκιμές αποδείχτηκαν επιτυχείς σε προσπάθειες εντοπισμού ατόμου που βρισκόταν κάτω από δέκα μέτρα συντριμμιών, από απόσταση δέκα μέτρων. «Η δυνατότητα αυτή θα ενισχύσει τα παρόντα μέσα αστικής έρευνας και διάσωσης, όπως σκυλιά, συσκευές ακρόασης και βιντεοκάμερες, για τον εντοπισμό ζωντανών θυμάτων σε συντρίμμια».

Σε περιπτώσεις καταστροφών όπως σεισμοί και τυφώνες, τα συντρίμμια προκαλούν τα σήματα ραντάρ να ανακλώνται άτακτα, καθιστώντας δύσκολη την ερμηνεία τους. «Η απομόνωση του σχετικά αδυνάμου σήματος του χτύπου μίας καρδιάς αποδεικνύεται δύσκολη δουλειά» λέει σχετικά ο Έντουαρντ Τσόου, υπεύθυνος προγράμματος του JPL. «Η εξειδίκευση του JPL στα ραντάρ βοηθά στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης» συμπληρώνει.

Το Jet Propulsion Laboratory χρησιμοποιεί εξελιγμένα συστήματα ανάλυσης δεδομένων για να «διακρίνει» αχνά σήματα. Η τεχνολογία ραντάρ μικροκυμάτων είναι αρκετά ευαίσθητη για να αντιληφθεί το πολύ συγκεκριμένο «σήμα» της ανθρώπινης αναπνοής και του χτύπου της καρδιάς, ξεχωρίζοντάς το από αυτά άλλων ζωντανών οργανισμών, όπως για παράδειγμα αρουραίων.

Το βασικό πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι ότι επιτρέπει στα σωστικά συνεργεία να αντιληφθούν γρήγορα εάν κάτω από τα συντρίμμια υπάρχουν ζωντανοί άνθρωποι, ενώ είναι αρκετά ευαίσθητη για να μπορεί να τους εντοπίσει ανεξαρτήτως του αν έχουν τις αισθήσεις τους ή όχι.

Εκτιμάται πως η εν λόγω τεχνολογία θα είναι εμπορικά διαθέσιμη και έτοιμη να χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης κατά την άνοιξη του 2014.

 

Προτεινόμενα για εσάς