Μπους : Ενωση της διεθνούς κοινότητας για τον αφοπλισμό του Ιράκ

Υπέρ της Ουάσινγκτον οκτώ ευρωπαϊκές χώρες
Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2003 07:24
A- A A+

«Να ενωθεί και να απαιτήσει τον αφοπλισμό του Ιράκ», κάλεσε τη διεθνή κοινότητα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους, ο οποίος μία ημέρα μετά την ομιλία του στο Κογκρέσο, τόνισε ότι εάν οι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών δεν συνεχίσουν να πιέζουν τον Σαντάμ Χουσεΐν, η χώρα του θα ηγηθεί συμμαχίας, για να τον αφοπλίσει.

Νωρίτερα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η διένεξη με το Ιράκ εισέρχεται στην τελική της φάση, στην οποία η αμερικανική κυβέρνηση θα εντείνει τη διπλωματία, σε μία τελευταία προσπάθεια για να αποφύγει τον πόλεμο.

«Η ιδέα ενός δεύτερου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, παραμένει στο τραπέζι», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ και πρόσθεσε ότι η αυτοεξορία του Σαντάμ Χουσεΐν και της οικογένειάς του, θα μπορούσε να αποτρέψει τον πόλεμο.

Από την πλευρά του, ο Ιρακινός ηγέτης επανέλαβε, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πληρώσουν «βαρύ τίμημα» εάν επιτεθούν στη χώρα του. Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταρέκ Αζίζ, απέρριψε τις κατηγορίες Μπους για το οπλοστάσιο της χώρας και τους δεσμούς με την Αλ-Κάϊντα και κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο, να παρουσιάσει αποδείξεις.

Την ίδια ώρα, ικανοποίηση εκφράζουν Ευρωπαϊκή Ενωση και Ρωσία για τη δήλωση του Τζωρτζ Μπους, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρουσιάσουν στις 5 Φεβρουαρίου νέα στοιχεία για το οπλοστάσιο στο Ιράκ.

Οι ηγέτες οκτώ ευρωπαϊκών χωρών, υπογράφουν κοινή δικήρυξη που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Times» και καλούν την Ευρώπη να υποστηρίξει την Ουάσινγκτον στην προσπάθειά της για τον αφοπλισμό του Ιράκ, προειδοποιώντας ότι στην κρίση αυτή, διακυβέβευται η αξιοπιστία των Ηνωμένων Εθνών.

Τη διακήρυξη υπογράφουν οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ουγγαρίας, της Δανίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες που διαφωνούν με τον πόλεμο στο Ιράκ, δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο της Ευρώπης», υποστήριξε ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε προκαλέσει σάλο, χαρακτηρίζοντας τη Γαλλία και τη Γερμανία, ως εκπροσώπους της παλαιάς Ευρώπης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή