Ανυπότακτη «Στέλλα» στο όλα και το τίποτα

Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, έως τις 29 Σεπτεμβρίου
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013 11:16
UPD:20/09/2013 04:40

Σε μια προσπάθεια απόδειξης ότι το έτος 1955 δεν υπήρξε ποτέ, η ομάδα bijoux de kant παρουσιάζει μια σύγχρονη θεατρική μεταγραφή της κινηματογραφικής «Στέλλας» του Μιχάλη Κακογιάννη.

A- A A+

Επιμένοντας εμμονικά σε ένα ταξίδι, σε μια αιωρούμενη και θαμπή επιθυμία, μια θρυλική κινηματογραφική ηρωίδα προσγειώνεται στο σήμερα, σαν μια άλλη  «Στέλλα» που πάσχει από αφόρητη νοσταλγία, που χάνει και χάνεται μέσα στην ίδια της τη φωνή, στην ίδια της την απαγγελία.

Σε μια προσπάθεια απόδειξης ότι το έτος 1955 δεν υπήρξε ποτέ, η ομάδα bijoux de kant παρουσιάζει μια σύγχρονη θεατρική μεταγραφή της κινηματογραφικής «Στέλλας» του Μιχάλη Κακογιάννη, με τίτλο «Στέλλα travel: η γη της απαγγελίας», η οποία - μετά την καλοκαιρινή της επιτυχία στα Δημοτικά Σφαγεία Αθηνών - επιστρέφει για 8 τελευταίες παραστάσεις, στο  Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από τις 19 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Εκεί, όπου όλα επιτρέπονται

Φιλοδοξώντας να επανεγγράψει στο σήμερα το μυθικό πρόσωπο, που ταυτίστηκε με τη μορφή και την ερμηνεία της Μελίνας Μερκούρη, η παράσταση δημιουργεί το δικό της αποτύπωμα, ένα ηθογραφικό θρίλερ, μια τραγωδία. Ο χρόνος μεταφέρεται στο σήμερα και τα πρόσωπα συμπυκνώνονται σε τρία. Κυρίαρχο στον ρόλο της ηρωίδας είναι το ταξίδι. Ένα ταξίδι στη «γη της απαγγελίας», όπου όλα επιτρέπονται. 

Κάθεται πάνω σε ένα αιμάτινο πάλκο, κρατάει σχεδόν συνέχεια μια βαλίτσα στο χέρι, τραγουδάει μαζί με τη φίλη της και δέχεται επισκέψεις από τους εραστές της. Πρόσωπα, χρόνοι και τόποι ανακατεύονται. Το ίδιο και η επιθυμία με την απώλεια, η ομορφιά με την αμαρτία, το τραύμα με το θαύμα, το όλα με το τίποτα. Η ψυχή της υποφέρει, νοσταλγεί ακατάσχετα. Προσπαθεί να βρει τη φωνή της ή ό,τι απέμεινε από αυτήν. Εκεί, που η μη ύπαρξη του Θεού αφήνει ένα τεράστιο κενό…

Ταυτότητα παράστασης
Σύλληψη - σκηνοθεσία – σκηνογραφία - κονσόλα: Γιάννης Σκουρλέτης, κείμενο: Γλυκερία Μπασδέκη, μουσική: Κώστας Δαλακούρας, κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα, φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα, γλυπτική: Περικλής Πραβήτας, φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ,  δραματουργική υποστήριξη: Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, βοηθοί σκηνοθέτη: Νεφέλη Ανανιάδη - Νικολέτα Γιαμβριά. Παίζουν: Λένα Δροσάκη, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Αινείας Τσαμάτης.

Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - Black Box: Πειραιώς 206 - Ταύρος, τηλ.: 210 3418550. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη έως Κυριακή, στις 21:30. Διάρκεια παράστασης: 80΄. Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 18 ετών. Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ. Προπώληση: ταμεία του Ιδρύματος (Δευτέρα – Παρασκευή: 11:00 - 14:00 και μία ώρα πριν την παράσταση),  καταστήματα Public, τηλεφωνικά: 210 3418579 (Δευτέρα – Παρασκευή: 11:00 - 14:00), ηλεκτρονικά: www.mcf.gr.
 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς