ΗΠΑ: Ερωτηματικά για τα μέτρα ασφαλείας στο Navy Yard

Τα κίνητρα του δράστη και η έλλειψη επαρκών μέτρων ασφαλείας παραμένουν τα μεγάλα ερωτηματικά
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013 20:37
UPD:22:15
REUTERS/JONATHAN ERNST

Ένα μπουκέτο λουλούδια αφημένο στην άγκυρα που βρίσκεται μπροστά από την πύλη του Navy Yard, στην μνήμη των θυμάτων.

A- A A+

Τα ερωτήματα φαίνονται να πολλαπλασιάζονται σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας στο κτήριο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον, λόγω της ευκολίας με την οποία ο 34χρονος Άαρον Αλέξις, που σκότωσε 12 ανθρώπους, φαίνεται να κατάφερε να εκτελέσει το σχέδιό του.

Η αμερικανική αστυνομία επικεντρώνει τις έρευνές της στην εξακρίβωση των κινήτρων του δράστη, με τα πρώτα στοιχεία – τα οποία αποκαλύπτουν προβλήματα συμπεριφοράς – να θέτουν έντονο το ερώτημα πώς ήταν δυνατόν ο 34χρονος από το Φορτ Γουόρθ του Τέξας να μπει στο κτήριο, στην «καρδιά» της Ουάσιγκτον, οπλισμένος.

Πρόκειται για το χειρότερο περιστατικό τέτοιου τύπου που έχει σημειωθεί σε αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις από το 2009, όταν ένας στρατιωτικός ψυχίατρος σκότωσε 13 στρατιώτες στο Φορτ Χουντ.

REUTERS/JOSHUA ROBERTS

«Πρόκειται για μία περιοχή με τα ισχυρότερα μέτρα ασφαλείας στη χώρα. Ακόμη δεν καταλαβαίνουμε πώς συνέβη κάτι τέτοιο», είπε ο δήμαρχος της Ουάσινγκτον Βίνσεντ Γκρέι μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN.

«Πρόκειται για μία περιοχή με τα ισχυρότερα μέτρα ασφαλείας στη χώρα. Ακόμη δεν καταλαβαίνουμε πώς συνέβη κάτι τέτοιο», είπε ο δήμαρχος της Ουάσινγκτον Βίνσεντ Γκρέι μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN. «Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι κάποιος με το ιστορικό αυτού του άνδρα κατάφερε να πάρει έγκριση για να μπαίνει στη βάση» , πρόσθεσε.

REUTERS

Ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Πολεμικού Ναυτικού Ρέι Μέιμπας ανακοίνωσε ότι διέταξε να επανελεγχθούν όλα τα συστήματα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού και του σώματος των Πεζοναυτών.

EURONEWSGREEK

Ο Αλέξις είχε ασχοληθεί με τον διαλογισμό αλλά ταυτόχρονα είχε και κρίσεις θυμού. Είχε συλληφθεί το 2004 στο Σιάτλ επειδή πυροβόλησε τα λάστιχα του αυτοκινήτου ενός μάστορα που είχε σταθμεύσει το όχημα μπροστά στο σπίτι του. Μερικά χρόνια αργότερα, το 2010, συνελήφθη και πάλι, αυτή τη φορά στο Τέξας, επειδή πυροβόλησε στο ταβάνι της γειτόνισσάς του.

Στο Πολεμικό Ναυτικό, όπου υπηρέτησε από το 2007 μέχρι το 2011, είχε κατηγορηθεί σε πολλές περιπτώσεις για απρεπή συμπεριφορά και απείθεια. Όμως δεν κινήθηκαν δικαστικές διαδικασίες σε βάρος του και έτσι αποστρατεύτηκε κανονικά, αποκάλυψε ένας αξιωματικός του Σώματος.

EURONEWSGREEK

Ο πατέρας του, από την άλλη, υποστήριξε ότι ο 34χρονος «δυσκολευόταν να ελέγξει το θυμό του» και ότι υπέφερε από μετατραυματικό στρες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Το τελευταίο διάστημα ο Αλέξις εργαζόταν ως ειδικός σε θέματα πληροφορικής για έναν υπεργολάβο που είχε αναλάβει να εγκαταστήσει το εσωτερικό δίκτυο του Πολεμικού Ναυτικού και των Πεζοναυτών. Για το λόγο αυτό, είχε λάβει εξουσιοδότηση ασφαλείας προσωπικού για να μπαίνει και να εργάζεται στο κτήριο 197, όπου το πρωί της Δευτέρας άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 12 ανθρώπους. Σύμφωνα με το FBI, η άδεια εισόδου που είχε ήταν έγκυρη.

Το κίνητρο του δράστη παραμένει αδιευκρίνιστο μυστήριο και το FBI συνεχίζει τις εκκλήσεις της προς όποιον έχει κάποια πληροφορία για τις πρόσφατες κινήσεις, τις επαφές και τις γνωριμίες του 34χρονου. Οι αρχές, που αρχικά υποπτεύονταν ότι ο Αλέξις είχε συνενόχους, πλέον είναι βέβαιες ότι έδρασε μόνος, είπε η αρχηγός της αστυνομίας της Ουάσινγκτον Κάθι Λανίερ.

REUTERS/HANDOUT

Ο 34χρονος Άαρον Αλέξις σκότωσε 12 ανθρώπους.

Επανεξέταση των προϋποθέσεων ανάθεσης έργων σε υπεργολάβους

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επανεξετάσει τις προϋποθέσεις για την ανάθεση έργων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε υπεργολάβους. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα ενημερωθεί αργότερα για την υπόθεση από τους συμβούλους του σε θέματα εθνικής ασφάλειας, τον υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ και τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κάμεϊ, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Η Υπηρεσία Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου (OMB), κατόπιν εντολής του Ομπάμα, θα εξετάσει όλα τα θέματα που αφορούν τις διαδικασίες χορήγησης εξουσιοδοτήσεων άδειας προσωπικού στους υπεργολάβους και τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους, διευκρίνισε ο Κάρνεϊ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ σκοπεύει να διατάξει την επανεξέταση των μέτρων για τη φυσική ασφάλεια και την πρόσβαση σε όλες τις εγκαταστάσεις των ενόπλων δυνάμεων, παντού στον κόσμο, όπως ανέφερε ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή