Σύγχυση για την αιματηρή επίθεση στην Ουάσινγκτον

Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013 20:48
UPD:23:45
REUTERS/JASON REED

Ελικόπτερο μεταφέρει τραυματία από τους πυροβολισμούς που σημειώθηκαν σε κτηρίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

A- A A+

Τουλάχιστον 13 είναι οι  νεκροί από τη σημερινή ένοπλη επίθεση σε κτήριο του Πολεμικού Ναυτικού στο Navy Yard της νοτιοανατολικής Ουάσινγκτον συμπεριλαμβανομένου ενός εκ των φερομένων ως δραστών, όπως γνωστοποιήθηκε από τον δήμαρχο της αμερικανικής πρωτεύουσας, Βίνσεντ Γκρέι.

Ο ένοπλος, ο οποίος κατά τις αμερικανικές αρχές ευθύνεται για το μακελειό, και που στη συνέχεια σκοτώθηκε από αστυνομικούς ονομαζόταν Άαρον Αλέξις, όπως έγινε γνωστό από το FBI.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης ήταν 34 ετών, καταγόταν από το Φορτ Γουόρθ του Τέξας και είχε υπηρετήσει στο Πολεμικό Ναυτικό από το 2007 μέχρι το 2011. Ωστόσο παραμένει ασαφές εάν μετά τη λήξη της θητείας του ο Αλέξις συνέχισε να εργάζεται στο Νέιβι Γιαρντ ως πολιτικό προσωπικό.

Η αρχηγός της αστυνομίας της Ουάσινγκτον Κάθι Λανίερ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δύο άνδρες, ένας λευκός και ένας μαύρος που φορούσαν χακί στολές, θεωρούνταν ύποπτοι ως συνεργάτες του ενόπλου, ο οποίος σκοτώθηκε από τους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Μέσω Twitter η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο ένας από αυτούς, ο λευκός, αναγνωρίστηκε και δεν θεωρείται πλέον ύποπτος.

Πάντως οι αρχές αναζητούν ακόμη τον δεύτερο ύποπτο, που τον περιγράφουν ως έναν μαύρο άνδρα, ύψους 1,75, ηλικίας περίπου 50 ετών, με «γκριζαρισμένους κροτάφους».

Τρεις πηγές των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ασφαλείας, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, αναγνώρισαν, αν και διστακτικά, τον ένοπλο που προκάλεσε το μακελειό στο Νέιβι Γιαρντ, ως έναν Τεξανό, ονόματι Άαρον Αλέξις. Επισήμως πάντως, οι αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του δράστη ή των πιθανών συνεργατών του.

REUTERS/GARY CAMERON

Μέχρι στιγμής οι αρχές δεν θεωρούν το μακελειό αυτό τρομοκρατική ενέργεια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και θα λογοδοτήσουν οι δράστες της «άνανδρης» επίθεσης. Στην αρχή της ομιλίας του για την αμερικανική οικονομία ο Ομπάμα είπε ότι έχει ενημερωθεί για την κατάσταση και ότι στόχος των πυροβολισμών ήταν το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού.

«Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με ένα περιστατικό μαζικών και αδιάκριτων πυρών. Σήμερα, έγινε σε μια στρατιωτική εγκατάσταση της πρωτεύουσάς μας. Πρόκειται για πυροβολισμούς που στόχευαν το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό» του στρατού, πρόσθεσε.

REUTERS/KEVIN LAMARQUE

«Καθώς θα προχωρά αυτή η έρευνα, θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας ώστε να διασφαλίσουμε πως εκείνοι που διέπραξαν αυτήν την άνανδρη πράξη θα λογοδοτήσουν», σημείωσε ο Μπάρακ Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα συμπαρασταθεί στις οικογένειες των θυμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για άνδρες και γυναίκες που πήγαιναν στη δουλειά τους, που έκαναν τη δουλειά τους για να είμαστε εμείς προστατευμένοι. Πρόκειται για πατριώτες. Γνωρίζουν τους κινδύνους που συνεπάγεται μια αποστολή στο εξωτερικό, όμως σήμερα ήρθαν αντιμέτωποι με μια αδιανόητη βία, που δεν περίμεναν να συναντήσουν εδώ. Είπα με σαφήνεια ότι θέλω να γίνει μια αψεγάδιαστη έρευνα, ότι οι ομοσπονδιακές και οι τοπικές αρχές θα πρέπει να συνεργαστούν», συνέχισε.

«Καθώς θα προχωρά αυτή η έρευνα, θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας ώστε να διασφαλίσουμε πως εκείνοι που διέπραξαν αυτήν την άνανδρη πράξη θα λογοδοτήσουν», υποσχέθηκε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, BBC, ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή