«Δημόσια εκτεθειμένο» Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου

Στο κέντρο της Αθήνας και γύρω από την Ακρόπολη, από την Πέμπτη 19/9
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013 10:20
panos

Το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου ανοίγει τη μεγάλη αγκαλιά του στο κοινό για πέμπτη φορά, και απλώνει τα περίτεχνα  φτερά του στο  ιστορικό κέντρο της Αθήνας και γύρω από την Ακρόπολη,

A- A A+

Το κέντρο της Αθήνας γίνεται τόπος έκφρασης και επικοινωνίας, προσφέροντας την αρχιτεκτονική του δομή ως κυρίαρχο σκηνογραφικό στοιχείο, σε ένα θέατρο που βγαίνει από τα σκηνικά του όρια και κατεβαίνει στον δρόμο, όχι για να χαθεί μέσα στο πλήθος, αλλά για να γίνει ο δίαυλός του.

Παρεμβαίνοντας με έναν τρόπο άμεσο και δυναμικό στον δημόσιο χώρο και στη ροή της πόλης και μεταμορφώνοντας τα σε πεδίο καλλιτεχνικής δράσης, το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου ανοίγει τη μεγάλη αγκαλιά του στο κοινό για πέμπτη φορά, και απλώνει τα περίτεχνα  φτερά του στο  ιστορικό κέντρο της Αθήνας και γύρω από την Ακρόπολη, από την Πέμπτη 19 έως και τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, με τριάντα  ομάδες και περισσότερους από διακόσιους καλλιτέχνες που θα πραγματοποιήσουν συνολικά εκατό παραστάσεις.

Με πρωτότυπη και ουσιαστική καλλιτεχνική προσφορά

Μέσα από τις ψυχαγωγικές, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, κοινωνικές, οικονομικές, τουριστικές και περιβαλλοντικές του προεκτάσεις, ο πρωτοποριακός αυτός θεσμός, που διοργανώνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά από το Θέατρο Δρόμου Helix, φιλοδοξεί να αναδείξει τη δυναμική έκφρασης του δημόσιου χώρου, αφού αυτός συνθέτει το σκηνικό των παραστάσεων, που προσφέρονται στο ευρύ και πολυπληθές κοινό των δρόμων και στην ανάπτυξη του Θεάτρου Δρόμου ως θεατρικό είδος με ιδιαίτερη δυνατότητα επικοινωνίας και πρωτότυπης και ουσιαστικής καλλιτεχνικής προσφοράς.

Πολυμορφικό πρόγραμμα με θεαματική έναρξη

Πλουραλιστικό, πολυμορφικό, με διαφορετικά υλικά και ποικίλες αφετηρίες και με μία εντυπωσιακή έναρξη με την πρωτότυπη παράσταση «Dragon», το Φεστιβάλ περιλαμβάνει μικρά και μεγάλα θεάματα στο πλαίσιο των παραστάσεων θεάτρου δρόμου, αλλά και δράσεις, με βάση άλλες μορφές τέχνης: χοροθεατρικές παραστάσεις, happening, workshop, παραστάσεις κουκλοθέατρου, μουσικές μπάντες  και εικαστικά δρώμενα.

Ως διοργάνωση διαγωνιστικού χαρακτήρα, το Φεστιβάλ  –  μέσω επιτροπής από καταξιωμένα πρόσωπα της τέχνης και του θεάτρου – θα απονείμει  τα βραβεία: «Σκηνοθεσίας και συνολικής σύλληψης» και «Πρότασης για θέαμα σε δημόσιο χώρο» καθώς και βραβείο σε ελληνική ομάδα που συνοδεύεται από πρόσκληση στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου και Κουκλοθέατρου «Puppet Fair», που γίνεται στη Σόφια της Βουλγαρίας, το 2014.

Δράκοι και Ακρίτες με οπερετικές ροκ διαθέσεις

Στο πλαίσιο της τελετής έναρξης του Φεστιβάλ, ο μύθος του ιππότη Λάνσελοτ που σκοτώνει τον Δράκο, σώζει την πόλη και απελευθερώνει την αγαπημένη του και οι  Ακρίτες φύλακες των συνόρων, όπως απαντώνται στα παραμύθια και τις ιστορίες των λαών της Ευρώπης, ξυπνούν μέσα από ένα εντελώς ξεχωριστό σύγχρονο θέαμα, που συνδυάζει ζωντανή μουσική, τραγούδι,  χορό,  ακροβατικά, αεροδυναμικά ξυλοπόδαρα, τεχνικές τσίρκου, μαριονέτες, βιντεοπροβολές, μεγάλες εγκαταστάσεις, άρματα και πυροτεχνήματα.

Με τη μορφή ροκ όπερας και βασισμένο στο κείμενο του E. L. Schawrz, το «πολυεθνικό» υπερθέαμα «Dragon», συμπαραγωγής Ελλάδας, Γαλλίας, Πολωνίας και Βουλγαρίας, σε μουσική Σταύρου Γασπαράτου, λιμπρέτο Χριστίνας Μπάμπου Παγκουρέλη και σκηνοθεσία Νίκου Χατζηπαππά, κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του – σε συνεργασία με το Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων» -  με τρεις παραστάσεις στο θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» (είσοδος από πλατεία Αναγνωσταρά – Βύρωνας), την Πέμπτη 19, την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ.

Θέατρο επί το έργω

Την Κυριακή  22, την Δευτέρα 23 και την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια από μέλη  του θεάτρου  Helix, της  La Combagnie Malabar, του Teatr Biuro Podrozy και του Puppet Theatre, στο θέατρο «Αλκμήνη» (Αλκμήνης 8 – 12, Πετράλωνα).

«Το μπουλούκι» των αποφοίτων

Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου,  οι απόφοιτοι της Ανώτερης Σχολής Θεάτρου «Δήλος» θα παρουσιάσουν το έργο «Το μπουλούκι», σε σκηνοθεσία Δήμητρας Χατούπη, ανοίγοντας το τριήμερο εκδηλώσεων του Φεστιβάλ με μία και μοναδική παράσταση στην πλατεία Συντάγματος, στις 9 το βράδυ.

Από το πρωί έως το βράδυ

Την Παρασκευή 27, το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου,  από το πρωί  έως το βράδυ, θα εμφανίζονται ομάδες και μεμονωμένοι καλλιτέχνες στο Σύνταγμα, την Ερμού, το Μοναστηράκι, την Αποστόλου Παύλου και την Ασωμάτων, ενώ τη Δευτέρα  30 Σεπτεμβρίου, θα γίνει η απονομή των βραβείων και η τελετή λήξης στο θέατρο «Αλκμήνη».

Το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού του Δήμου της Αθήνας και του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. 

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης  
[email protected]

 

Προτεινόμενα για εσάς