Γ. Μανιάτης: Αισιοδοξία για την ανανέωση της σύμβασης για το ρωσικό αέριο

Ομιλία του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη στο 3ο Έλληνο-Ρωσικό Κοινωνικό Forum
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013 20:06
UPD:20:10
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε τη συνεργασία της Ελλάδας με τη Ρωσική Ομοσπονδία ως διαχρονικά κεφαλαιώδους σημασίας για τη χώρα μας, ιδίως στον τομέα της ενέργειας (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Την ελπίδα του για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την ανανέωση της σύμβασης για την προμήθεια του ρωσικού φυσικού αερίου «σε πνεύμα αλληλοκατανόησης, καλής πίστης και συνεργασίας» εξέφρασε ο ΥΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο 3ο Ελληνο-Ρωσικό Κοινωνικό Forum.

«Η Ρωσία είναι για μας στρατηγικός προμηθευτής του εθνικού ενεργειακού μας συστήματος με φυσικό αέριο στη βάση υφιστάμενης σύμβασης, της οποίας έχει ήδη δρομολογηθεί η ανανέωση για τη μετά το 2016 περίοδο» είπε σχετικα.

Ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε τη συνεργασία της Ελλάδας με τη Ρωσική Ομοσπονδία ως διαχρονικά κεφαλαιώδους σημασίας για τη χώρα μας, ιδίως στον τομέα της ενέργειας. «Η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί έναν παραδοσιακό ενεργειακό εταίρο στρατηγικής σημασίας, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της διαφοροποίησης οδών και πηγών ενεργειακής διαμετακόμισης, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού» είπε σχετικά.

Συνεχίζοντας, έκανε λόγο για ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας, με βάση τις τελευταίες ευρωπαϊκές αποφάσεις για προώθηση ενεργειακών υποδομών κοινού ενδιαφέροντος στη ΝΑ Ευρώπη. «Σε συνδυασμό με τον διαχρονικά δυναμικό ρόλο μας στην προώθηση της σταθερότητας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, η Ελλάδα μετατρέπεται σταδιακά σε έναν ισχυρό κόμβο στο Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο και ευρύτερα στον Ευρω-Μεσογειακό χώρο και την περιοχή Εύξεινος Πόντος – Κασπία» είπε σχετικά, χαρακτηρίζοντας ως αναγκαία την περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία στον ενεργειακό τομέα.

Επαναφέροντας το θέμα του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, είπε πως «η Ελλάδα πάντα πιστεύει στο σχέδιο προώθησης του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη που εκτός από τα προφανή οικονομικά, ενεργειακά και περιβαλλοντικά του οφέλη, είναι επίσης έργο ευρωπαϊκής σημασίας» .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή