Πολυκυστικές ωοθήκες και εφηβεία: Ένα σύνδρομο που δεν εντοπίζεται συχνά

Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013 08:45
UPD:08:46
SHUTTERSTOCK

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να εντοπιστεί εύκολα εγκαίρως και να ξεκινήσει η θεραπεία, ώστε να υποχωρήσουν τα δυσάρεστα συμπτώματα που προκαλεί.

A- A A+

Την προσοχή των κοριτσιών που βρίσκονται στην εφηβεία εφιστούν επιστήμονες στις ΗΠΑ, στην περίπτωση που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον κύκλο τους.

Σύμφωνα με μελέτη τους, παρόλο που ο ακανόνιστος κύκλος αποτελεί σύνηθες φαινόμενο κατά την εφηβεία, ίσως ευθύνεται για αυτόν ένα ορμονικό πρόβλημα, στο οποίο συνήθως δεν δίνεται μεγάλη σημασία, παρά μόνο όταν αργεί να επανέλθει ο φυσιολογικός ρυθμός.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου Loyola, οι οποίοι αναφέρουν ότι η αιτία δεν είναι άλλη από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μια ενδοκρινολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική παραγωγή ανδρικών ορμονών από τον οργανισμό.

Όπως εξηγούν, όταν δεν υπάρχει ισορροπία στις ορμόνες που παράγει ο οργανισμός, προκαλούνται προβλήματα στην παραγωγή ωαρίων, γεγονός που με τη σειρά του επηρεάζει την ωορρηξία και τον κύκλο.

Σύμφωνα με τη δρ Suzanne Kavic, τα κορίτσια πρέπει να έχουν σταθερό κύκλο περίπου δύο χρόνια μετά την πρώτη τους περίοδο ή το αργότερο στην ηλικία των 17 ετών.

Ωστόσο, ακριβώς επειδή η σταθεροποίηση του κύκλου καθυστερεί, συνήθως δεν εξετάζεται η περίπτωση αυτού του συνδρόμου, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να γίνεται μακροχρόνιο, όπως άλλωστε και οι συνέπειες που προκαλεί.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών περιλαμβάνουν αύξηση του σωματικού βάρους, ακμή, τριχοφυΐα, υπογονιμότητα και αδύναμα μαλλιά.

Όπως τονίζει η δρ Kavic, όλα αυτά κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των έφηβων κοριτσιών, τα οποία ούτως ή άλλως έχουν να αντιμετωπίσουν τα συνήθη προβλήματα της εφηβείας.

Όταν το σύνδρομο εμφανίζεται μετά την εφηβεία, οι γυναίκες κινδυνεύουν να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, αλλά και να προσβληθούν από καρκίνο του ενδομητρίου. Επίσης, αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιαστεί αντίσταση στην ινσουλίνη, άρα και προσβολής από διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να εντοπιστεί εύκολα εγκαίρως και να ξεκινήσει η θεραπεία, ώστε να υποχωρήσουν τα δυσάρεστα συμπτώματα που προκαλεί.

Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει αλλαγές στη διατροφή, κάποια φάρμακα αλλά και άσκηση, αφού η απώλεια βάρους βοηθά στον έλεγχο της παραγωγής ανδρικών ορμονών και των επιπέδων των σακχάρων στο αίμα, γεγονός που αποκαθιστά τα προβλήματα της ωορρηξίας και του κύκλου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή