Κέρι: «Εποικοδομητικές οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας» για τη Συρία

Συζήτηση και με τον Μπραχίμι για ευρύτερη ειρηνευτική λύση μέσω «Γενεύης 2»
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013 15:37
UPD:16:01
EPA/MARTIAL TREZZINI

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι κάνει δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη όπου είχε συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι και τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Ο κ. Κέρι δήλωσε ότι εργάζονται σε προσπάθεια ανεύρεσης «κοινού τύπου» για το ζήτημα του διεθνούς ελέγχου του συριακού χημικού οπλοστασίου.

A- A A+

«Εποικοδομητικές» χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, για το ζήτημα του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, στη Γενεύη, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Οι δύο άνδρες άρχισαν τη δεύτερη ημέρα των επαφών τους με κοινή τους συνάντηση με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για το συριακό, Λαχντάρ Μπραχίμι.

Στην τριμερή συνάντηση, συζητήθηκε ευρύτερα το ζήτημα της ειρήνευσης στη Συρία.

Οι συνομιλίες των κ.κ. Κέρι και Λαβρόφ για το ζήτημα των χημικών όπλων άρχισαν το βράδυ της Πέμπτης και πιθανόν να συνεχιστούν και εντός του σαββατοκύριακου.

Ο κ. Κέρι δήλωσε ότι εργάζονται σε προσπάθεια ανεύρεσης «κοινού τύπου» για το ζήτημα του διεθνούς ελέγχου του συριακού χημικού οπλοστασίου.

STATEVIDEO

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, χαρακτήρισε την απόφαση της Δαμασκού να ενταχθεί στην Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα «ένα σημαντικό βήμα για την επίλυση της συριακής κρίσης», προσθέτοντας ότι αποδεικνύει την «πραγματική βούληση» του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ να ακολουθήσει «τη συγκεκριμένη πορεία».

Οι ηγέτες της Κίνας και του Ιράν, χωρών οι οποίες έχουν αντιταχθεί στην καταδίκη του καθεστώτος της Συρίας στον ΟΗΕ, σε συνάντησή τους στο Κιργιστάν στα πλαίσια συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, χαιρέτησαν επίσης την κίνηση του προέδρου της Συρίας.

Ωστόσο, οι σύροι αντάρτες σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν ισοδυναμεί με τέλος της αιματοχυσία στη Συρία. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, βασικού στρατιωτικού βραχίονα της αντιπολίτευσης, Λουάι Μοκντάντ,  δήλωσε ότι το συριακό καθεστώς διαθέτει πληθώρα συμβατικών όπλων στην κατοχή του και προσπαθεί να «κερδίσει χρόνο» με τη βοήθεια των Ρώσων.

Την ίδια στιγμή, εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών κατηγορούν τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις για σκόπιμη στόχευση νοσοκομείων σε περιοχές της Συρίας τις οποίες ελέγχει η ένοπλη αντιπολίτευση, σε μια προσπάθεια «άρνησης της ιατρικής φροντίδας ως πολεμικό όπλο».

Ωστόσο, στην αναφορά τους, οι εμπειρογνώμονες κάνουν επίσης λόγο για επιθέσεις «ορισμένων αντικυβερνητικών ένοπλων ομάδων» σε νοσοκομειακές μονάδες.

«Δέσμευση για ειρηνευτική λύση»

EURONEWSGREEK

Οι κ.κ. Κέρι και Λαβρόφ συναντήθηκαν το πρωί της Παρασκευής με τον κ. Μπραχίμι στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, για να συζητήσουν τις προσπάθειες για μια ευρεία ειρηνευτική διαδικασία για τη λήξη του συριακού εμφυλίου.

Μιλώντας μετά τη λήξη της συνάντησης σε συνέντευξη Τύπου, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι τρεις άνδρες σχεδιάζουν να συναντηθούν εκ νέου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να ορίσουν τελική ημερομηνία για τη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για το συριακό, γνωστή ως «Γενεύη 2».

Πρόσθεσε, πάντως, ότι η πρόοδος στη Νέα Υόρκη θα εξαρτηθεί από την επιτυχία των τωρινών συνομιλιών στη Γενεύη για το θέμα του συριακού χημικού οπλοστασίου.

«ΗΠΑ και Ρωσία είναι ειλικρινά προσηλωμένες σε μια λύση στη βάση διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της Συρίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κέρι.

Ο κ. Λαβρόφ δήλωσε ικανοποιημένος που η συζήτηση είχε ως πεδίο τον «μακράς πνοής στόχο» της ειρήνευσης στη Συρία και όχι μόνο το ζήτημα των χημικών όπλων, ενώ συμπλήρωσε ότι μετά την ένταξη της Συρίας στην Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα, είναι απαραίτητο «να υπάρξει ένας οδικός χάρτης για την γρήγορη επίλυση του ζητήματος, με πρακτικό και επιστημονικό τρόπο».

Ρωσία και ΗΠΑ έχουν αποστείλει στη Γενεύη μεγάλες ομάδες ειδικών σε ό,τι αφορά τα όπλα, καθώς και διπλωμάτες.

Εάν οι συνομιλίες έχουν ευτυχή κατάληξη, οι ΗΠΑ ευελπιστούν η διαδικασία του αφοπλισμού του συριακού καθεστώτος από τα χημικά του όπλα να επισφραγιστεί με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Μόσχα, ωστόσο, θεωρεί απαράδεκτο κάθε ψήφισμα με το οποίο θα απειλείται η Δαμασκός με στρατιωτικά αντίποινα, καθώς και κάθε αναφορά περί ευθύνης της συριακής κυβέρνησης για την επίθεση με χημικά όπλα σε προάστια της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου.

Οι όροι της Συρίας

Ο ΟΗΕ, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε ότι έλαβε τα απαραίτητα έγγραφα για την ένταξη της Συρίας στη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα, σημείο – κλειδί για το ρωσικό σχέδιο με βάση το οποίο αποτράπηκαν προσωρινά αμερικανικά και γαλλικά στρατιωτικά χτυπήματα κατά της Δαμασκού.

Ο σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Αλ Άσαντ, δήλωσε ότι στοιχεία για τα χημικά όπλα θα παραδοθούν από πλευράς του καθεστώτος στον ΟΗΕ 30 ημέρες μετά την ένταξη της Συρίας στη συγκεκριμένη σύμβαση.

Ωστόσο, ο κ. Κέρι απέρριψε το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, σημειώνοντας ότι μολονότι αυτή είναι η τυπικά προδιαγεγραμμένη διαδικασία, δε μπορεί να τηρηθεί στην περίπτωση της Συρίας, καθώς στην τελευταία έχει γίνει ήδη χρήση χημικών όπλων.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το συριακό στρατό για χρήση χημικών αερίων στην περιοχή Γκούτα της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου, ενώ η συριακή κυβέρνηση αρνείται την ευθύνη της και κάνει λόγο για «επίθεση των ανταρτών».

Σε συνέντευξή του την Πέμπτη στη ρωσική τηλεόραση, ο Μπασάρ Αλ Άσαντ σημείωσε ότι η ρωσική πρόταση «δεν είναι μονομερής» και πρόσθεσε ότι «η Συρία θα την αποδεχθεί εάν οι ΗΠΑ σταματήσουν τις στρατιωτικές απειλές και άλλες χώρες σταματήσουν να προμηθεύουν τους αντάρτες με χημικά όπλα σαν και εκείνα για τα οποία γίνεται λόγος στη συμφωνία».

Ο σύρος απεσταλμένος στα Ηνωμένα Έθνη, Μπασάρ Τζαφάρι, δήλωσε αργότερα το βράδυ της Πέμπτης ότι «από νομικής άποψης», η Συρία είναι πλέον πλήρες μέλος της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή