Ίντα κάμει ωρέ η Κρήτη στην Αθήνα;

Στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων, το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013 10:10
A- A A+

Φιλοδοξώντας να γεφυρώσει το χθες με το σήμερα... για το αύριο και ως το πρώτο Φεστιβάλ που δημιουργείται με τη συμμετοχή και την αλληλεπίδραση του κοινού, το «Φεστιβαλάκι» φέρνει την πνοή της Κρήτης στην καρδιά της Αθήνας, μέσα από ένα ανεπανάληπτο πανόραμα τεχνών και πολιτισμού.

Ο Ψαραντώνης, ο Βασίλης Σκουλάς και οι Ριζίτες, πιστοί στον κοινό σκοπό να προστατεύσουν, να μεταδώσουν και να αναπαράγουν τις τέχνες και τον πολιτισμό της Κρήτης, πρωτοστατούν στο σύγχρονο ετήσιο πολυσυλλεκτικό Φεστιβάλ – θεσμό, «Φεστιβαλάκι», που άφησε για λίγο το νησί του κι έβαλε πλώρη για την πρωτεύουσα, μεταφέροντας μία μοναδική κρητική εμπειρία στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων, το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, από τις 5 το απόγευμα έως τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα.

Πολιτιστική πανδαισία με λεβεντογέννα  καταγωγή

Ο Ψαραντώνης.

Η μουσική, ο χορός, οι μαντινάδες, το βιβλίο, το θέατρο, τα εικαστικά, η φωτογραφία, το βίντεο, οι παραδοσιακές τέχνες αλλά και οι κρητικές γεύσεις ενώνονται, προσφέροντας μία πολιτιστική πανδαισία με λεβεντογέννα  καταγωγή, ύστερα από επτά ολόκληρους μήνες προετοιμασίας για τον εντοπισμό και συντονισμό των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων της Κρήτης.

Έτσι, το «Φεστιβαλάκι» περιλαμβάνει συναυλίες, παραδοσιακούς χορούς, μαντινάδες, παρουσιάσεις παραδοσιακών τεχνών, διαλέξεις, έκθεση βιβλίου, φωτογραφίας και εικαστικών έργων εμπνευσμένων από την Κρήτη, προβολές σχετικών ταινιών και ντοκιμαντέρ, θεατρικά δρώμενα και τοπικές λιχουδιές και, πάνω από όλα, την ισχυρή κινητήρια δύναμη αυτής της διοργάνωσης: ένα πλήθος ανθρώπων που τους ενώνει η αγάπη για την Κρήτη και το πάθος να μεταλαμπαδεύσουν τον ξεχωριστό της πολιτισμό.

Άλλωστε, αυτός είναι και ο στόχος – όραμα του Φεστιβάλ, να συγκεντρώσει και να παρουσιάσει - με σημερινό τρόπο και μέσα - τις παραδόσεις και τις σύγχρονες πολιτιστικές τάσεις του νησιού, να μετουσιώσει το παρελθόν στο παρόν, για να ατενίσουν μαζί το μέλλον.

Πρόγραμμα Φεστιβάλ

Μουσική: 20:00 - 12:30 (Κεντρική σκηνή)

Ριζίτικα – Δυτική Κρήτη: Ριζίτικα της «στράτας» και της «τάβλας» από την πολιτιστική ομάδα «Οι Ριζίτες», με εισαγωγική ομιλία του Μανώλη Εγγλέζου Δεληγιαννάκη πάνω στο ριζίτικο τραγούδι και σύντομο αφιέρωμα σε κισσαμίτικους χορούς - σκοπούς, με τη συνοδεία βιολιού από τον Μανώλη Κορναράκη και το συγκρότημά του.

Ο Βασίλης Σκουλάς.

Ο Βασίλης Σκουλάς, ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους και αυθεντικούς εκφραστές της κρητικής μουσικής,  επανέρχεται, έναν χρόνο μετά τις δύο αποθεωτικές του εμφανίσεις στο Ηρώδειο, για να μας ταξιδέψει μέσα από δεκάδες εμβληματικά τραγούδια.

Η Νίκη Ξυλούρη.

Ο Ψαραντώνης, ο ζωντανός θρύλος της κρητικής μουσικής παράδοσης με την ιδιαίτερη χροιά, το αρχέγονο παρουσιαστικό και το προσωπικό του ύφος στο παίξιμο της λύρας, θα μας ταξιδέψει μουσικά στην Κρήτη, με τη συντροφιά του Ψαρογιώργη, του Ψαρολάμπη και της Νίκης Ξυλούρη.

Ο Ψαρογιώργης.

Κρητικοί χοροί: 17:30 – 20:00 (Κεντρική σκηνή)

Μαθήματα παραδοσιακών κρητικών χορών και χορευτικές επιδείξεις κατά την διάρκεια των συναυλιών, από το σωματείο κρητικής ιστορίας, παράδοσης και  λαογραφίας «Δροσουλίτες» και τον λαογραφικό όμιλο «Αορείτη».

Μαντινάδα: 21:00 - 12:30 (Κεντρική σκηνή)

Κατόπιν δημόσιου καλέσματος θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, οι καλύτερες μαντινάδες του κοινού, με θέμα την αγάπη.

Βιβλίο: 17:00 - 12:30 (Αίθουσα Δ7)

Λειτουργία εκθετηρίου – πωλητηρίου βιβλίων και εκδόσεων σχετικών με την Κρήτη, με παράλληλο αφιέρωμα στον μεγάλο κρητικό λογοτέχνη και στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη, μέσα από θεατρική παράσταση, διάλεξη γύρω από το έργο του «Ασκητική» και προβολή μικρού μήκους ταινίας για τη ζωή και το έργο του από το Μουσείο Καζαντζάκη.

Εικαστικά: 17:00 - 12:30 (Αίθουσα Δ7)

Εκτίθενται έργα εικαστικών, που εμπνέονται από την Κρήτη.

Φωτογραφία: 17:00 - 12:30 (Αίθουσα Δ7)

Φωτογραφική έκθεση, με τίτλο «ο Άνθρωπος της Κρήτης», που αναδεικνύει τις δραστηριότητές του, τον τρόπο ζωής του, τα ήθη και έθιμα του, τα έργα του κ.λπ..

Προβολές: 17:00 - 12:30 (Αίθουσα Δ10)

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, το κοινό θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει τις παρακάτω ταινίες, ντοκιμαντέρ και παραγωγές μικρού μήκους, με ποικίλη θεματολογία γύρω από την Κρήτη, σε συνεργασία με τη «Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου»: «Στην κορφή» – μια ταινία για το βουνό σύμβολο της Κρήτης, τον Ψηλορείτη (52΄), «Το κάλεσμα του βουνού» – μια βεντέτα οδηγεί έναν νεαρό άντρα στις Μαδάρες (52΄), «Νίκος Καζαντζάκης, η ζωή και το έργο του» (20΄), «Το παλατάκι των Αορίων» – η αναγέννηση ενός ερειπωμένου κρητικού χωριού (20΄), «Οι εραστές της Αξού» – μια ιστορία αγάπης από ένα χωριό του Ψηλορείτη (80΄).

Παραδοσιακές τέχνες: 18:00 – 11:00 (Αίθουσα Δ7)

Νέοι και άξιοι συνεχιστές παραδοσιακών τεχνών  παρουσιάζουν ζωντανά την τέχνη τους, για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι. Κρητικό μαχαίρι: Πατεράκης Σταύρος, οργανοποιεία (λύρα - Λαγούτο): Iερωνυμίδης Αλέξανδρος.

Η ευδαίμων ποικιλία της κρητικής υφαντουργίας: Tσουρινάκη Σοφία - ιστορικό υφαντουργείο ΣΕΝ.

Διαλέξεις: 20:00 - 21:00 (Αίθουσα Δ10)

«Ασκητική» Νίκου Καζαντζάκη, ομιλήτρια: Δρ Αργυροπούλου Χριστίνα.

«Ριζίτικο τραγούδι», ομιλητής: Μανώλης Εγγλέζος Δεληγιαννάκης.

«Ο αργαλειός – ένα ανώνυμο εργαλείο και τα πολυώνυμα έργα του στην Κρήτη του 18ου - 20ου αι.»,  ομιλήτρια: Tσουρινάκη Σοφία.

Τοπικές γεύσεις

Σε εστιατόριο που λειτουργεί σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, η παραδοσιακή κρητική κουζίνα, από το γαμοπίλαφο και τον ντάκο,  μέχρι τους χοχλιούς και το απάκι, έχει την τιμητική της.

Θέατρο: 19:00 - 20:00 (Αίθουσα Δ10)

«Ασκητική» Νίκου Καζαντζάκη: ένα από τα πιο εμπνευσμένα και συμπαγή κείμενα της ελληνικής γλώσσας, στο οποίο ο συγγραφέας καταθέτει τις οδύνες και τις ελπίδες του προσωπικού του αγώνα για την ανεύρεση και την κατανόηση του δικού του Θεού, παρουσιάζεται σε μορφή θεατρικού μονολόγου από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Βασίλη Βασιλάκη.

Πληροφορίες
«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100 - Γκάζι, τηλ.: 210 3475518, 210 3453548. Τιμές εισιτηρίων: προπώληση: 13 ευρώ, ταμείο: 15 ευρώ. Προπώληση: Τεχνόπολις, καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά www.viva.gr.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
 

Προτεινόμενα για εσάς