Ύποπτο γενοκτονίας στη Ρουάντα απελευθέρωσε γαλλικό δικαστήριο

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013 17:50
UPD:18:08
EPA/DAI KUROKAWA

Φωτογραφίες ανθρώπων που δολοφονήθηκαν κατά τη γενοκτονία του 1994, απεικονίζονται στο μνημείο πεσόντων στην πόλη Κιγκάλι, στη Ρουάντα.

A- A A+

Διαταγή να αφεθεί ελεύθερος πρώην συνταγματάρχης του στρατού της Ρουάντα έδωσε γαλλικό δικαστήριο, με τον κατηγορούμενο να καταζητείται από την αφρικανική χώρα για το ρόλο του στη γενοκτονία του 1994.

Η Ρουάντα είχε ζητήσει την έκδοση του Λοράν Σερουμπούγκα, ο οποίος ανήκει στη φυλή των Χούτου και ο οποίος είχε υπηρετήσει ως υπαρχηγός του γενικού επιτελείου του στρατού της χώρας.

Ο 77χρονος άνδρας είχε συλληφθεί τον Ιούλιο στη βόρεια Γαλλία σε εκτέλεση διεθνούς εντάλματος για τη σύλληψή του το οποίο είχε εκδώσει η Ρουάντα.

Τουλάχιστον 800.000 άνθρωποι, οι οποίοι ανήκαν στη μειονότητα των Τούτσι, είχαν σφαγιαστεί από την εθνική πλειοψηφία των Χούτου στην αφρικανική χώρα το 1994.

Ο γιος του κ. Σερουμπούγκα, Πολίν, ο οποίος παρίστατο στο δικαστήριο, σημείωσε ότι η οικογένειά του νιώθει «ανακουφισμένη» από την απόφαση.

«Αναμέναμε μια πολιτική δίκη. Τα ψέματα της Ρουάντα δεν εισακούστηκαν από τους δικαστές», σημείωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το δικαστήριο του Ντουέ αποφάνθηκε ότι τον καιρό των ωμοτήτων, η γενοκτονία και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν τιμωρούνταν με νόμο στη Ρουάντα, άρα ο κ. Σερουμπούγκα δεν δύναται να δικαστεί αναδρομικά για αδικήματα τα οποία δεν αποτελούσαν τότε μέρος του ποινικού κώδικα.

Η γαλλική νομοθεσία δεν επιτρέπει την έκδοση παρά μόνον όταν είναι εξασφαλισμένες βασικές εγγυήσεις ότι τα δικαιώματα του κατηγορουμένου θα γίνουν σεβαστά, δήλωσε ο δικηγόρος του πρώην στρατιωτικού, Τιερί Μασίς, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με δικηγόρο ο οποίος εκπροσωπούσε τα συμφέροντα της Ρουάντα στη δίκη, η Γαλλία έχει απορρίψει και άλλες αντίστοιχες αιτήσεις έκδοσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή