Βρετανία: «Προσοχή στην εφαρμογή της συμφωνίας για τα χημικά»

Δηλώσεις Χέιγκ
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013 15:03
UPD:15:08
REUTERS/MIKE HUTCHINGS

«Η Μεγάλη Βρετανία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία που θα μπορεί να εφαρμοστεί και η οποία θα θέτει αξιόπιστα και σύντομα το απόθεμα χημικών όπλων του συριακού καθεστώτος υπό διεθνή έλεγχο με στόχο την καταστροφή του», ανέφερε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ ωστόσο προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «τεράστιες πρακτικές δυσκολίες» στην κατάλληλη εφαρμογή της.

A- A A+

Οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί για να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο πρέπει να μπορεί να εφαρμοστεί και να διασφαλίζει ότι τα όπλα αυτά δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια, δήλωσε την Πέμπτη ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ.

«Η Μεγάλη Βρετανία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία που θα μπορεί να εφαρμοστεί και η οποία θα θέτει αξιόπιστα και σύντομα το απόθεμα χημικών όπλων του συριακού καθεστώτος υπό διεθνή έλεγχο με στόχο την καταστροφή του», πρόσθεσε ο κ. Χέιγκ.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει κατ' αρχήν την ιδέα, ωστόσο προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «τεράστιες πρακτικές δυσκολίες» στην κατάλληλη εφαρμογή της.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι η απόφαση των ΗΠΑ να εξετάσουν το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας και οι αυξανόμενες αποδείξεις ότι η συριακή κυβέρνηση βρισκόταν πίσω από την επίθεση με χημικά όπλα στα περίχωρα της Δαμασκού ώθησαν την Ρωσία να αλλάξει την στάση της προς την συμμαχική της χώρα.

«Τα αυξανόμενα στοιχεία ότι αυτοί χρησιμοποίησαν τα όπλα και οι συζητήσεις, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, για το αν θα αναληφθεί στρατιωτική δράση, έφεραν μια αλλαγή στην ρωσική θέση», κατέληξε ο κ. Χέιγκ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή