Φαμπιούς: Πιθανότατα τη Δευτέρα η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013 11:01
UPD:11:08
EPA/YOAN VALAT

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς δήλωσε βέβαιος ότι την ευθύνη για την επίθεση με χημικά φέρει το καθεστώς 'Ασαντ: «Από τη στιγμή που μόνο το καθεστώς έχει στην κατοχή του τα αποθέματα, τον τρόπο και το συμφέρον να το κάνει, μπορεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα».

A- A A+

Πιθανότατα τη Δευτέρα θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Σύμφωνα με τον κ. Φαμπιούς, στην έκθεση θα αναφέρεται ότι «σημειώθηκε σφαγή με χημικά όπλα. Θα περιλαμβάνει βεβαίως ενδείξεις για την προέλευση αυτής της σφαγής, η οποία διεπράχθη στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό και η οποία προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων».

Ο γάλλος υπουργός δήλωσε βέβαιος ότι την ευθύνη για την επίθεση φέρει το καθεστώς 'Ασαντ: «Από τη στιγμή που μόνο το καθεστώς έχει στην κατοχή του τα αποθέματα, τον τρόπο και το συμφέρον να το κάνει, μπορεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα».

EURONEWSGREEK

Σχολιάζοντας τη θέση Πούτιν ότι η επίθεση έγινε από τη συριακή αντιπολίτευση για να προκληθεί παρέμβαση των δυτικών, επισήμανε: «Δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Είναι μια εκδοχή που καλλιεργούν οι Ρώσοι εδώ και πολύ καιρό. (Ο Πούτιν) παίζει το παιχνίδι του».

Ο γάλλος υπουργός τόνισε ακόμα ότι «την προσεχή εβδομάδα θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα, ανεξάρτητα από τις αρχικές προθέσεις για το εάν (το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας) μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο ή όχι», όπως πρότειναν οι Ρώσοι.

Ανέφερε τέλος ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών του πριν από τη συνάντηση του κ. Κέρι με το ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ σήμερα στη Γενεύη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή