Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής μειώνεται και σε όγκο

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013 23:23
Shutterstock
A- A A+

Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής, η συρρίκνωση του οποίου κορυφώνεται κάθε καλοκαίρι, μειώνεται και ως προς τον όγκο, αποκαλύπτουν τα ευρήματα του δορυφόρου CryoSat του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Οι επιστήμονες λένε ότι οι διαπιστώσεις τους υπογραμμίζουν για ακόμη μια φορά την υποβάθμιση των πάγων.

Το Μάρτιο και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους - κατά τη διάρκεια του Αρκτικού χειμώνα και όταν οι θαλάσσιοι πάγοι έχουν το μεγαλύτερο πάχος από κάθε άλλη εποχή του χρόνου – η αποστολή CryoSat κατέγραψε μόλις 15.000 κυβικά χιλιόμετρα πάγου. Σύμφωνα με τον ESA, πριν από 30 χρόνια ο όγκος του πάγου την ίδια εποχή ανερχόταν σε 30.000 κυβικά χιλιόμετρα.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η προσοχή έχει επικεντρωθεί στη μείωση της έκτασης των πάγων στην Αρκτική, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών. Οι ίδιοι ωστόσο πιστεύουν ότι ο όγκος αποτελεί πιο αξιόπιστο δείκτη των μεταβολών που λαμβάνουν χώρα στο βόρειο πόλο.

ESA

Το Μάρτιο και τον Απρίλιο 2013 - κατά τη διάρκεια του Αρκτικού χειμώνα και όταν οι θαλάσσιοι πάγοι έχουν το μεγαλύτερο πάχος από κάθε άλλη εποχή του χρόνου – η αποστολή CryoSat κατέγραψε μόλις 15.000 κυβικά χιλιόμετρα πάγου.

«Ο CryoSat εξακολουθεί να παρέχει σαφείς ενδείξεις για τη συρρίκνωση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Άντριου Σέπαρντ από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Λιντς. «Από τις μετρήσεις του δορυφόρου μπορούμε να δούμε ότι κάποια τμήματα του πάγου έχουν αραιώσει πιο γρήγορα από άλλα, όμως τα τελευταία τρία χρόνια βλέπουμε μείωση του όγκου κατά τη διάρκεια του χειμώνα και του καλοκαιριού.»

Τον περασμένο Απρίλιο, ο CryoSat κατέγραψε το λεπτότερο στρώμα πάγου στα τρία χρόνια λειτουργίας του. Κατά τους θερινούς μήνες του 2012, επιστήμονες διαπίστωσαν τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των θαλάσσιων πάγων στα χρονικά, η οποία αποδόθηκε στην άνοδο των θερμοκρασιών.

Φέτος, παρότι η συρρίκνωση δεν κατέγραψε νέο ρεκόρ, η έκταση των πάγων κατά τους θερινούς μήνες ήταν και πάλι μικρότερη από το μέσο όρο, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Δεδομένων για το Χιόνι και τον Πάγο, το οποίο πραγματοποιεί τις μετρήσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή