Εβδομάδα πολλαπλών κινηματογραφικών επιλογών

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013 10:05
A- A A+

Άνθρωποι που ενώνονται με μηχανές για να αντιμετωπίσουν εξωγήινα όντα και  βιογραφική σκιαγράφηση  της χιλιανής τραγουδίστριας και λαογράφου, Βιολέττα Πάρα, φωτίζουν τα ενδιαφέροντα πλάνα των νέων προβολών της κινηματογραφικής εβδομάδας ενώ από τα παλιά, και με φόντο τον Μάη του '68 στη Γαλλία, αιωρείται η ερώτηση αν "όλα πάνε καλά;" στη ζωή, την τέχνη, την πολιτική, τις σχέσεις.

«Το δαχτυλίδι της φωτιάς»

VILLAGEGR
Ο - υποψήφιος για Όσκαρ - δημιουργός του οσκαρικού και πολυβραβευμένου «Λαβύρινθου του Πάνα»,  Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, επανέρχεται με μία περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας που αξιοποιεί με μοναδικό τρόπο την τρισδιάστατη τεχνολογία και εντυπωσιάζει με τα οπτικά της εφέ και τη φωτογραφία του - επίσης βραβευμένου με Όσκαρ - Γκιγιέρμο Ναβάρο, αλλά και τη μουσική του συνθέτη της σειράς «Game of thrones», Ραμίν Τζαβάντι.

Με πρωταγωνιστές τους Τσάρλι Χάναμ, Ίντρις Έλμπα, Ρίνκο Κικούκι, Τσάρλι Ντέι και Ρον Πέρλμαν, οι άνθρωποι γίνονται ένα με τις μηχανές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα πιο τρομακτικά εξωγήινα όντα, που για πρώτη φορά έρχονται από τα βάθη της θάλασσας και όχι από το διάστημα. Ο ισπανός σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός επισημαίνει για την ταινία του: «Προσπαθήσαμε να δείξουμε πόσο έχει αλλάξει η κοινωνία και η γεωγραφία του κόσμου την εποχή που διαδραματίζεται η ταινία και πώς η ιστορία μας έχει επηρεάσει όλο τον πλανήτη».

«Είσαι ο επόμενος»

MOVIETRAILERSGR
Συνδυάζοντας τις αγαπημένες του κινηματογραφικές ταινίες με τη φοβία της εισβολής των «κακών» στο σπίτι του, ο Άνταμ Γουίνγκαρντ εμπνεύστηκε, για να δημιουργήσει μια δική του κωμικοτραγική ιστορία τρόμου, ακολουθώντας τη γνωστή συνταγή του είδους της τρομωδίας.

Οι Σάρνι Βίνσον, Έι Τζι Μπάουεν, Τζο Σουάνμπεργκ, Μπάρμπαρα Κράμπτον, Τι Γουέστ, Γουέντι Γκλεν, Νίκολας Τούτσι, Κέιτ Λιν Σέιλ, Έιμι Σέιμιτζ και Ρομπ Μόραν ενσαρκώνουν τα μέλη μιας οικογένειας που συγκεντρώνεται στο απομονωμένο εξοχικό της σπίτι, σε μια προσπάθεια επανένωσης. Όλα πηγαίνουν καλά, μέχρι τη στιγμή που δέχεται την αιμοσταγή επίθεση κάποιων παράξενων μασκοφόρων, χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα αν, τελικά, ο εχθρός βρίσκεται μέσα ή έξω από το σπίτι.

«Οι ύποπτοι φορούσαν γόβες»

SEVENFILMSGREECE
«Θα χαρακτήριζα την ταινία μου ως μια προειδοποιητική ιστορία» σημειώνει η Σοφία Κόπολα, η οποία καταγράφει σε αυτό το δράμα - που διανθίζεται με κωμικά στοιχεία - την πραγματική ιστορία της συμμορίας εφήβων, που έγινε γνωστή ως «The Bling Ring». Η ομάδα των νεαρών λήστεψε με τη βοήθεια του διαδικτύου μεγάλες διασημότητες του Χόλυγουντ, μεταξύ των οποίων οι Πάρις Χίλτον, Ορλάντο Μπλουμ και Ρέιτσελ Μπίλσον, κλέβοντας πολυτελή αντικείμενα, αξίας μεγαλύτερης των 3 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα γεγονότα αποτυπώνονται από τους Έμα Γουότσον, Λέσλι Μαν, Τέσα Φαρμίγκα, Έριν Ντάνιελς, Νίνα Σιεμάσκο, Ίσραελ Μπρούσαρντ, Κέιτι Τσανγκ, Ταΐσα Φαρμίγκα, Κλερ Τζουλιέβ και Τζόρτζια Ροκ.

«Η Βιολέτα πήγε στον ουρανό»

MOVIECLIPTRAILER
Η ιστορία της διάσημης χιλιανής τραγουδίστριας και λαογράφου, Βιολέττα Πάρα, ζωντανεύει μέσα από τη βιογραφική ταινία του επίσης χιλιανού σκηνοθέτη Αντρές Γουντ, η οποία απέσπασε, το 2012, το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Sundance και τα βραβεία Mayahuel και FIPRESCI στο Φεστιβάλ Guadalajara Mexican. Εστιάζοντας στις έντονες εσωτερικές της συγκρούσεις, τις αδυναμίες και τα πάθη της, η ταινία παρακολουθεί την εξέλιξή της από φτωχόπαιδο σε διεθνώς αναγνωρισμένη τραγουδίστρια και εθνική ηρωίδα της Χιλής, με πρωταγωνιστές τους Φρανσίσκα Γκαβιλάν, Τόμας Ντιράντ και Κριστιάν Κουεβέντο.

«Όταν θέλουν οι γυναίκες»

MOVIETRAILERSGR
Η αντιπολεμική σάτιρα της λιβανέζας σκηνοθέτιδας του «Caramel», Ναντίν Λαμπακί, που όπως τονίζει η ίδια «δεν είναι μια ιστορία πολέμου, αλλά ένα παραμύθι για το πώς να αποτρέψεις τον πόλεμο», τιμήθηκε με το βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του τελευταίου Φεστιβάλ των Καννών, απέσπασε το βραβείο κοινού στα Φεστιβάλ Τορόντο και Σαν Σεμπαστιάν 2011 και ήταν υποψήφια ξενόγλωσση ταινία από την Ένωση Κριτικών, Broadcast Film Critics Association.

Με φόντο μια χώρα διχασμένη από τον πόλεμο, σε ένα χωριό του Λιβάνου,  οι γυναίκες - μουσουλμάνες και ορθόδοξες – συνεργάζονται, χρησιμοποιώντας τεχνάσματα, για να αποτρέψουν τους άντρες να αλληλοσκοτώνονται.

«Τα παλιόπαιδα»

STRADAENT
Στη γαλλική κωμωδία του Άντονι Μαρτσιάνο, με τους Αλέν Σαμπάτ, Σαντρίν Κιμπερλέν, Μαξ Μπουμπλίλ και Μελανί Μπερνιέρ, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στη χώρα μας ως ταινία έναρξης του 14ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος, ένας μέλλοντας πεθερός προσπαθεί με διάφορους τρόπους να πείσει τον επίδοξο γαμπρό του να μην κάνει ποτέ το λάθος να παντρευτεί, έστω και αν η νύφη είναι η ίδια του η κόρη.

«Από τις δύο πλευρές του Αιγαίου: Διωγμός & ανταλλαγή πληθυσμών, Τουρκία - Ελλάδα, 1922 - 1924»

PROTEUS NY INC
Μετά το επιτυχημένο ντοκιμαντέρ «Σμύρνη: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900 – 1922», η σκηνοθέτις Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ  επανέρχονται με το δεύτερο μέρος του, αποκαλύπτοντας με μία νέα οπτική άγνωστες εικόνες, ξεχασμένες σε «κλειστά» αρχεία από την Αμερική και την Ευρώπη, με την πεποίθηση ότι έφτασε η στιγμή να ειπωθεί ολόκληρη η ιστορία και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου και όχι μόνο η μισή.

«Όλα πάνε καλά»

VELISSARIOS KOSSIVAKIS
«Μια σπουδή για τον έρωτα, μια ελεγεία για την επανάσταση» έχει χαρακτηριστεί η πιο ριζοσπαστική ταινία του πατέρα της νουβέλ βαγκ, Ζαν - Λικ Γκοντάρ, με τη - δύο φορές βραβευμένη με Όσκαρ -  Τζέιν Φόντα και τον Ιβ Μοντάν, στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, πλαισιωμένους από τους Βιτόριο Καπριόλι, Ελιζαμπέτ Σοβίν, Ερίκ Καρτιέ, Καστέλ Καστί, Λουί Μπουκέ, Ιβ Γκαμπριέλι και Πιερ Ουντρέ.

Το 1972, ο γάλλος σκηνοθέτης κατέθεσε τις σκέψεις του γύρω από το Μάη του ’68 και τον αποτυχημένο - κατά την προσωπική του διαπίστωση  - απόηχό του, μέσα από την ιστορία ενός άνδρα και μιας γυναίκας, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα εργοστάσιο σαλαμιών, μετά από την απεργία που έχουν κηρύξει οι εργάτες και την κατάληψή του.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
 

Προτεινόμενα για εσάς