«Στα χέρια των ΗΠΑ» το ρωσικό σχέδιο για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας

Εν αναμονή των διαβουλεύσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013 19:04
UPD:21:45
REUTERS/JASON REED

Η πρόταση της Ρωσίας οδήγησε τον Μπαράκ Ομπάμα (φωτογραφία αρχείου), στην απόφαση να αναβάλει την ψηφοφορία στο Κογκρέσο επί της εξουσιοδότησής του για χρήση βίας κατά της Δαμασκού.

A- A A+

Στα χέρια των ΗΠΑ βρίσκεται ήδη το σχέδιο της Ρωσίας για τον διεθνή έλεγχο του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει σε αδρές γραμμές το σχετικό σχέδιο από την Δευτέρα, με τη Συρία να χαιρετίζει την πρωτοβουλία και τελικώς, την Τρίτη, να συναινεί στην παράδοση του χημικού της οπλοστασίου.

Πρόκειται για πρόταση η οποία οδήγησε τον αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, στην απόφαση να αναβάλει την ψηφοφορία στο Κογκρέσο επί της εξουσιοδότησής του για χρήση βίας κατά του συριακού καθεστώτος, ώστε να δοθεί χρόνος για διπλωματική λύση.

Πλέον, αναμένονται ιδιαίτερα επίπονες διαπραγματεύσεις στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το περιεχόμενο και το χαρακτήρα οποιουδήποτε κοινού ψηφίσματος.

Σύμφωνα πάντως με ρωσικές πηγές, το σχέδιο θα συζητηθεί πρώτα σε διμερές επίπεδο μεταξύ των ΗΠΑ και Ρωσίας, την Πέμπτη στη Γενεύη, όπου θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μαζί με τον κ. Κέρι θα ταξιδέψουν στη Γενεύη και αμερικανοί ειδικοί στον τομέα των όπλων, με τις συνομιλίες να εικάζετια ότι μπορεί να διαρκέσουν έως και το Σάββατο.

Ο κ. Κέρι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα συναντηθεί, επίσης την Πέμπτη, με τον ειδικό μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και του Αραβικού Συνδέσμου για το συριακό, Λαχντάρ Μπραχίμι.

Συρία: Θα συμμορφωθούμε πλήρως με τη ρωσική πρόταση

Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Γουάλιντ Αλ Μουάλεμ, είχε δηλώσει την πλήρη συμμόρφωση της Συρίας προς τις υποχρεώσεις οι οποίες θα απέρρεαν από την εφαρμογή της ρωσικής πρότασης.

«Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε πληροφορίες για την τοποθεσία όπου υπάρχουν χημικά όπλα, να σταματήσουμε την παραγωγή χημικών όπλων και να υποδείξουμε σε εκπροσώπους της Ρωσίας, άλλων εθνών και του ΟΗΕ αυτά τα αντικείμενα», είχε δηλώσει ο κ. Μουάλεμ.

«Η συμφωνία και συμμετοχή μας στη ρωσική πρωτοβουλία έχει σαν στόχο να πάψουμε να είμαστε κάτοχοι οποιουδήποτε χημικού όπλου», είχε καταλήξει ο σύρος υπουργός Εξωτερικών.

Σύσκεψη των «πέντε» στο Σ.Α.

Οι αντιπρόσωποι των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα) θα συναντηθούν, εξάλλου, εντός της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουν το ρωσικό σχέδιο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Στο τραπέζι θα τεθεί και το γαλλικό σχέδιο ψηφίσματος, με βάση το οποίο δίνεται τελεσίγραφο στην κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ να παραδώσει τα χημικά όπλα που διατηρεί στην κατοχή της, υπό την απιελή μέτρων τιμωρίας, το οποίο η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει «απαράδεκτο».

Η ώρα της συνάντησης δεν έχει γίνει γνωστή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή