ΥΠΕΞ: Ουδέποτε υπήρξε αίτημα διευκολύνσεων εν όψει επέμβασης στη Συρία

Διαστροφή των κυβερνητικών θέσεων καταλόγισε στην αντιπολίτευση
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013 15:21
UPD:15:26
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Στιγμιότυπο από τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής.

A- A A+

Για ηθελημένη παραποίηση και διαστροφή των θέσεων της κυβέρνησης σχετικά με την Συρία κατηγόρησε την αντιπολίτευση ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη δευτερολογία του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής.

«Μη διαστρέφετε αυτά που λέει η χώρα και να λάβετε υπόψη τον τρόπο που σκεφτόμαστε και πρέπει να σκέφτεται η χώρα», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «παραποιημένη παιδαριωδώς ανάγνωση των δηλώσεων που έχω κάνει».

«Προσέξτε. Η ηθελημένη παραποίηση των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης οδηγεί στην εντύπωση ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα που θέλουν να αφήσουν να εξελιχθεί ο εμφύλιος πόλεμος και να προκύψει ο νικητής», ανέφερε ο Ε. Βενιζέλος υποστηρίζοντας ότι «ουδέποτε η Ελλάδα αναφέρθηκε σε στρατιωτική επέμβαση. Ουδέποτε κατονόμασε δράστη της χρήσης χημικών όπλων. Καταδίκασε τη χρήση των χημικών όπλων».

«Η χρήση χημικών έγινε στις 21 Αυγούστου, ενώ η πρώτη δήλωση έγινε μετά λόγου γνώσεως, με μεγάλη προσοχή και αυτοσυγκράτηση στις 26 Αυγούστου και αφορούσε την παρεμπόδιση της έρευνας των εκπροσώπων του ΟΗΕ», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος τόνισε πως «ο πόλεμος στη Συρία διεξάγεται με όρους που υπερβαίνουν κάθε πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» και πως στη Συρία δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, αλλά μπορεί να δοθεί «ολοκληρωμένη πολιτική λύση» αν όλα τα μέρη συμμετέχουν στη Γενεύη 2.

GREECEMFA

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο έμμεσος σχολιασμός του υπουργού Εξωτερικών για τη ρωσική πρόταση.

«Γιατί το ζήτημα της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου Άσαντ δεν έπρεπε να τεθεί νωρίτερα; Αυτό δεν μας απασχολεί;», είπε και πρόσθεσε: «Μπορεί η Βουλή, η χώρα να εθελοτυφλεί; Να μην βλέπει το προφανές; Ότι αυτό έγινε κάτω από την πίεση των συσχετισμών; Είναι η Ελλάδα μία χώρα που πρέπει να νιώθει αμηχανία όταν καταδικάζει ειδεχθή εγκλήματα; Φοβόμαστε να πούμε ότι αυτό είναι ειδεχθές έγκλημα;»

Ο κ. Βενιζέλος διέψευσε ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί αίτημα για παροχή διευκολύνσεων ή χρήση στρατιωτικών εγκαταστάσεων ενόψει επέμβασης στη Συρία. «Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Ουδέποτε υπήρξε, σε κανένα επίπεδο», είπε.

Νωρίτερα πάντως είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι «μπορεί να ευδοκιμήσει» η διαδικασία με βάση το ρωσικό σχέδιο για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία έκανε ο yπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής.

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε την ανάγκη η Ελλάδα να βρίσκεται στο «κεντρικό ρεύμα» της διεθνούς κοινότητας, «ώστε να μην διαμορφώνουμε κενά στον περιφερειακό σχεδιασμό» που αφορά τη χώρα μας.

«Βλέπουμε επισπεύδουσα την ελληνική κυβέρνηση στην κατεύθυνση της ταύτισης με τις αρχικές φιλοπολεμικές επιλογές που οι ίδιοι οι εμπνευστές τους έχουν αναθεωρήσει», σχολίασε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Βουλευτής Θ. Δρίτσας, που ζήτησε να συνεδριάσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, αλλά και η Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι μετά το περιστατικό της χρήσης χημικών στις 21 Αυγούστου «έπρεπε να σταλεί μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και πρωτίστως προς το καθεστώς που γνωρίζουμε ότι έχει αυτά τα όπλα», όμως «δυστυχώς το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπόρεσε να λάβει καμία απόφαση, ούτε καν ανθρωπιστικών ενεργειών», με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί «η ανάγκη για παράπλευρες ενέργειες, πρωτοβουλία που πήραν αρχικά ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία, Γαλλία)».

Επεσήμανε μάλιστα ότι «δεν αναμένεται από το πόρισμα του ΟΗΕ απάντηση στο ερώτημα ποιος έκανε χρήση, αλλά αν έγινε – κάτι που ούτε το καθεστώς δεν αμφισβητεί». Ωστόσο σημείωσε ότι «οι εμπειρογνώμονες μπορούν να εντοπίσουν την τυπολογία και το οπλοστάσιο του υλικού και ξέρουμε ποιος έχει το οπλοστάσιο και ποιος έχει π.χ. ιδιοκατασκευές» για τη ρίψη χημικών.

Αναφερόμενος στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «εξαρχής διατύπωσε την απόλυτη, αυστηρή απερίφραστη καταδίκη της χρήσης χημικών», την ανάγκη να μην εμποδιστεί η έρευνα του ΟΗΕ, αλλά και ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η διπλωματική πρωτοβουλία (Γενεύη 2) με τη συμμετοχή χωρών του Κόλπου, Αιγύπτου, ίσως της Ρωσίας και αποδοχή της λύσης από το Ιράν.

Υπογράμμισε ακόμη ότι στη Γενεύη 2 πρέπει να βρεθεί και το καθεστώς Άσαντ «με ανοικτό πάντα το ζήτημα της προσαγωγής των φυσικών και αυτουργών της ρίψης χημικών».

«Εμείς λέγαμε και λέμε ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της ως μέλος του ΟΗΕ, της Ε.Ε. και δεν αγνοούμε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από διμερείς συμβάσεις με διάφορες χώρες για θέματα άμυνας», είπε και τόνισε ότι «η Ελλάδα στη Συρία πρέπει, και αυτό κάναμε, να ακολουθεί μία πολιτική αρχών», με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Πρέπει κορμός της πολιτικής μας να είναι η διεθνής νομιμότητα», είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει «να είμαστε στο κεντρικό ρεύμα, ώστε να μη διαμορφώνουμε κενά στον περιφερειακό σχεδιασμό» που ενδιαφέρει τη χώρα μας.

Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι «η Τουρκία αναπτύσσει έντονη διπλωματική δραστηριότητα, τελικώς τάχθηκε υπέρ της αντιπολίτευσης, φιλοξενεί τις δραστηριότητές της στην Κωνσταντινούπολη και ήταν επισπεύδουσα χώρα για να αναληφθούν στρατιωτικές δράσεις».

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα εκδηλώνει το ενδιαφέρον της για τους ιστορικούς δεσμούς που έχει με την χριστιανική Συρία, το Πατριαρχείο Αντιοχείας, αλλά και με τους 1.500 Έλληνες που ζουν στη Συρία. «Υπάρχει δίκτυο προστασίας τους, εφόσον χρειαστεί να απομακρυνθεί, διαρκής επικοινωνία που όμως αφορά ελάχιστους δεκάδες ενδιαφερομένους και διαρκής επικοινωνία με τα εμπλεκόμενα υπουργεία για πρόσφυγες», ανέφερε.

«Ευχαριστώ για την ενημέρωση, αλλά επιβεβαιώνω την ανησυχία που έχει γεμίσει η στάση της κυβέρνησης. Άκουσα επίκληση εφαρμογής των κανόνων διεθνούς δικαίου. Βοά η διεθνής κοινότητα για την απουσία νομιμότητας, για την απουσία νομικής βάσης για επίθεση, για απουσία σοβαρών έντιμων πολιτικών πρωτοβουλιών, για την μονομερή αξιολόγηση και παρουσίαση δεδομένων. Η κυβέρνηση είναι ταυτισμένη με την πλευρά που ενισχύει την παγκόσμια ανησυχία», σχολίασε ο Θ. Δρίτσας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Θ. Δρίτσας έθεσε το ερώτημα πού αποβλέπει η Ελλάδα αν ταυτιστεί με τα σχέδια για πολεμική επίθεση, συμμετέχοντας εμμέσως σε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον της Συρίας, έστω με τον τρόπο που εξήγγειλε ο Ομπάμα, αν δώσει τη βάση της Σούδας και το αεροδρόμιο Καλαμάτας ή αν παρέχει άλλες διευκολύνσεις.

«Η συριακή άνοιξη ξεκίνησε ως δημοκρατικό κίνημα που πνίγηκε στο αίμα. Δεν είδαμε την διεθνή κοινότητα να έχει αντανακλαστικά. Στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε μία μορφή εμφυλίου που δεν είναι ακριβώς και εμφύλιος. Είδαμε τους μέχρι τώρα τρομοκράτες να γίνονται σύμμαχοι και να ενισχύονται από το Κατάρ και τις ΗΠΑ. Αυτά δεν μπορούν να διαφεύγουν της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζοντας ότι για το κόμμα του το καθεστώς της Συρίας είναι «αποτρόπαιο και αυταρχικό, και όχι τώρα με τα χημικά».

«Σαφή και ορθή» χαρακτήρισε τη η θέση της Ελλάδας η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι «οι πιθανότητες για ειρηνική λύση πρέπει να εξαντληθούν τώρα. Τώρα είναι η στιγμή να καθίσουν οι παίκτες. Με μία μικρή επιφύλαξη, πρέπει χρονικά μέσα σε ένα μήνα να γίνει η Γενεύη 2, διαφορετικά το μομέντουμ θα χαθεί». 

Η βουλευτής ρώτησε αν υπάρχουν στοιχεία που να ενισχύουν τη βεβαιότητα ότι τα χημικά έπεσαν από τον Άσαντ, ποια είναι η στρατιωτική κατάσταση στη Συρία και αν η ομάδα της συριακής αντιπολίτευσης που ανήκει στην «ακραία τζιχαντίστικη λογική» θα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ ρώτησε ποια είναι η θέση της Ελλάδας έναντι των τρομοκρατών που δρουν στη Συρία και των χορηγών τους, αλλά και έναντι είτε της χειρουργικής παρέμβασης είτε μίας ευρύτερης εμπλοκής του ΝΑΤΟ.

Για «ομιλία αναπροσαρμοσμένη στις ανάγκες της τρέχουσας πραγματικότητας» έκανε λόγο ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αρτ. Ματθαιόπουλος, που εκτίμησε ότι αν ένας ακροατής άκουγε τον κ. Βενιζέλο «από το ύφος του θα νόμιζε ότι διαβάζατε ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ». «Πιο Αμερικάνος από τους Αμερικάνους», είπε χαρακτηριστικά.

«Ελπίζουμε να μην γίνει η πολεμική διαδικασία και η Ελλάδα να μη συμμετέχει με κανένα τρόπο», είπε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γρ. Ψαριανός προτείνοντας «να διατηρήσουμε το ρόλο ενός ισορροπιστή ή ενός ουδέτερου φίλου στην περιοχή της Μεσογείου». Σχολίασε ακόμη τη στάση του Προέδρου Ομπάμα λέγοντας «ευτυχώς που είναι ο Ομπάμα Πρόεδρος στις ΗΠΑ».

«Άνθρωπος μέσης πνευματικής στάσης είναι δύσκολο να σας πιστέψει. Πέστε την αλήθεια: βαρβαρότητα και πάμε με αυτή», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, που εκτίμησε ότι «υπάρχει διαπάλη για τον έλεγχο της περιοχής που σχεδιάσθηκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο και έχει εγκριθεί από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.».

newsroom naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή