Κριτική στη Μέρκελ από την δεύτερη «Σιδηρά Κυρία» της Γερμανίας

Στο επίκεντρο το ζήτημα της φοροδιαφυγής
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013 18:25
UPD:18:29
REUTERS/INA FASSBENDER

«Η δικαιοσύνη σε ό,τι αφορά τα ζητήματα φορολογίας αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής μου», δήλωσε η Κραφτ (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Η δεύτερη ισχυρότερη γυναίκα της Γερμανίας, η σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός του ομόσπονδου κρατιδίου του Βόρειου Ρήνου – Βεστφαλίας, Χάνελορε Κραφτ, κατηγόρησε την Τετάρτη την ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπό την Άγκελα Μέρκελ ότι δεν λαμβάνει σοβαρά «τη μάχη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Το συγκεκριμένο κρατίδιο είναι εκείνο με τον μεγαλύτερο πληθυσμό εντός της Γερμανίας, με περισσότερους κατοίκους από ολόκληρη την Ολλανδία, και σύμφωνα με την πρωθυπουργό του, βρίσκεται στην πρωτοπορία της προσπάθειας σύλληψης των φοροφυγάδων.

«Η δικαιοσύνη σε ό,τι αφορά τα ζητήματα φορολογίας αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής μου», δήλωσε η 52χρονη κ. Κραφτ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την προεκλογική εκστρατεία του υποψηφίου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας για την καγκελαρία, Πέερ Στάινμπρουκ, σε χωριό νοτιοδυτικά του Μονάχου.

«Είναι συνεπές και σωστό να συνεχιστεί με ένταση το κυνήγι της φοροδιαφυγής», πρόσθεσε η κ. Κραφτ.

Με εργατικές οικογενειακές ρίζες, η δεύτερη ισχυρότερη γυναίκα της Γερμανίας , ξεκινώντας από την περιοχή του Ρουρ, είναι σήμερα μία από τις πλέον δημοφιλείς γερμανίδες πολιτικούς.

Το «ρεύμα» το οποίο εμφανίζεται να έχει εντός αλλά και εκτός του κόμματός της της δίνει πολλές πιθανότητες για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματός της και την τοποθετεί ως έναν αξιόλογο αντίπαλο απέναντι από την 59χρονη χριστιανοδημοκράτισσα Άγκελα Μέρκελ.

Το ζήτημα της φοροδιαφυγής άπτεται των αρμοδιοτήτων όχι μόνο της ομοσπονδιακής, αλλά και των τοπικών κυβερνήσεων, γι’ αυτό και αποτελεί προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης για την κ. Κραφτ, τόσο στην περιοχή της όσο και στην Άνω Βουλή της ομοσπονδιακής Γερμανίας, στην οποία εκπροσωπούνται τα ομόσπονδα κρατίδια και η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία.

Ο Βόρειος Ρήνος – Βεσταφαλία έχει χρησιμοποιήσει με πρωτοπόρο τρόπο μεθόδους στις οποίες αντιτίθεται η Άγκελα Μέρκελ, όπως η αγορά στοιχείων τα οποία έχουν αποσπαστεί παράνομα.

Η κ. Κραφτ είχε οδηγήσει, μέσω ενστάσεων, την Άνω Βουλή (Bundesrat) να επανεξετάσει και να κάνει αυστηρότερη για τους γερμανούς μεγαλοκαταθέτες στην Ελβετία μια διακρατική συμφωνία μεταξύ Βερολίνου και Βέρνης, ενώ το σώμα είχε μπλοκάρει και σειρά φοροαπαλλαγών την οποία είχε προτείνει η κεντροδεξιά γερμανική κυβέρνηση της κ. Μέρκελ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή